Now Reading
Beneficiile cosmeticelor BIO

Beneficiile cosmeticelor BIO

Revista Psychologies

Stim despre produsele cosmetice BIO ca sunt un izvor de sanatate pentru pielea noastra, dar cum le alegem pe cele potrivite? Iata ce le diferentiaza de cosmeticele naturale sau clasice si care pot fi minusurile lor.

 

Produsele BIO

Putem spune despre un produs cosmetic ca este BIO atunci cand ingredientele care intra in componenta sa sunt de origine naturala, obtinute din agricultura bioecologica.

A doua conditie este ca aceste produse sa fie aprobate de catre un organism de certificare, care isi desfasoara activitatea in conformitate cu normele europene. Cateva dintre aceste organisme sunt ICEA din Italia, Soil Association din Marea Britanie si Ecocert din Franta.

Un produs cosmetic BIO certificat va avea intotdeauna urmatoarele mentiuni: fara coloranti, fara parfumuri sintetice, fara PEG sau PPG, fara parabeni, fara silicon, fara parafina, fara OMG (organisme modificate genetic) si nu este testat pe animale. Sa nu uitam de conservanti, acestia vor fi intotdeauna de origine vegetala.

 

Bio vs natural

In prezent, legea europeana este mult prea permisiva in ceea ce priveste reglementarile facute pentru a legifera domeniul industriei cosmetice naturale.

Ca sa fie declarat „natural“, un produs cosmetic trebuie sa contina minim 15% ingrediente de origine naturala.

In schimb, pentru a obtine certificarea BIO, regula este ca cel putin 95% dintre ingrediente produsului sa fie de origine naturala si obtinute din agriculturi certificate bioecologic.

 

Bio vs cosmeticele clasice

Este cunoscut faptul ca receptorii cutanati depisteaza imediat ingredientele naturale din compozitia produselor BIO, fenomen cunoscut sub denumirea de biodisponibilitate cutanata, iar acestea actioneaza mai eficient asupra epidermei.

De regula, un produs clasic are la baza si ingrediente chimice, care pot fi nocive pentru organism si pot irita pielea. O alta diferenta intre aceste doua tipuri de cosmetice este termenul de garantie.

Astfel, un produs BIO va expira dupa maxim sase luni de la deschidere, deoarece are in componenta conservanti vegetali, iar produsul clasic, conservat cu ingrediente sintetice, poate avea un termen de valabilitate prelungit, de pana la trei ani. Machiaj bio

Cosmeticele BIO nu contin substante modificate genetic ori substante chimice, care sunt nocive pentru sanatate, prin urmare putem spune ca un podus BIO va lucra in favoarea pielii si nu in detrimentul ei.

Multe substante chimice au capacitatea de a patrunde in epiderma, ceea ce inseamna ca se pot acumula la nivelul organelor, cauzand, in timp, probleme de sanatate.

Regula valabila atat pentru produsele de machiaj, cat si pentru cele de ingrijire. In mod particular, in  cazul produselor de machiaj BIO, in locul pigmentilor sintetici sunt utilizati coloranti de origine naturala sau pigmenti minerali.

 

Cum le pastram

De obicei, conditiile improprii de pastrare duc la scurtarea termenului de valabilitate a produselor, mai ales daca acestea au la baza 100% ingrediente de origine vegetala.

In general, este bine sa le depozitam  intr-un mediu uscat, ferite de lumina soarelui, la temperaturi cuprinse intre 18 si 25º C.

Produsul va fi luat din recipient cu ajutorul unei spatule cosmetice, fara a introduce mainile, pentru a evita contaminarea.

Cum spuneam mai devreme, un produs BIO are termen de valabilitate de maxim sase luni, conservantii sai fiind de origine vegetala, si tocmai din acest motiv conditiile de pastrare si utilizare trebuie respectate cu rigurozitate.

 

Contraindicatii

In general, nu exista contraindicatii pentru folosirea produselor cosmetice BIO, ba chiar unele formule pot fi folosite si de mamicile care alapteaza sau de femeile care au suferit recent o interventie chirurgicala.

Exista insa persoane care sufera de alergii cutanate la anumite ingrediente de origine naturala, in special la uleiurile esentiale, alergia fiind o reactie normala a sistemului imunitar in fata agentilor alergeni. Inaintea unui tratament cosmetic, este bine sa mentionam acest lucru, pentru a evita neplacerile.

 

Pentru bebelusi

Asistam astazi la o adevarata explozie a diversitatii cosmetice, dar cand vine vorba sa alegem un produs cosmetic pentru curatarea si ingrijirea pielii copiilor nostri, trebuie sa fim foarte atenti.

Exista numeroase substante chimice, toxice, despre care este dovedit clinic ca pot cauza cancer, tumori, iritatii sau alte tulburari dermatologice.

Pielea noastra absoarbe 60% dintre substantele de ingrijire pe care le aplicam direct pe tegument, iar copiii sunt mult mai sensibili decat adultii, caci organismul lor fragil nu poate elimina toxinele cu usurinta.

Din acest motiv, alegerea produsului destinat special celor mici implica o responsabilitate mare. De aceea, eu cred ca produsele BIO sunt varianta cea mai sigura pentru pielea micutilor.

 

Semnale de alarma

Recomandarea mea este sa ne ferim de cuvantul „natural“ inscriptionat pe ambalajul produselor. In prezent, nu este chiar un termen de incredere, deoarece producatorii au la dispozitie o lege mult prea permisiva cand vine vorba de termenul „natural“ si nu se sfiesc sa-l adauge pe produsele care au la baza foarte multe ingrediente sintetice.

In zadar un produs contine un ingredient sau doua provenite din culturi ecologice, daca restul compozitiei este realizat din aditivi chimici.

 

Cum le alegem

Ca sa fim siguri ca un produs este BIO, trebuie sa invatam citirea corecta a etichetei. Este foarte important sa regasim sigla organismului de certificare pe ambalajul produsului cosmetic. Asta ne garanteaza faptul ca respectivul produs a trecut toate etapele de control conform legislatiei in vigoare.

Apoi, trebuie sa evitam ingrediente precum: formaldehida, 1,4-dioxanul, SLES si SLS, conservantii sintetici ca parabenii si imidazolidinyl urea, alcoolul sintetic, uleiul mineral si derivatele lui, parfumurile sintetice si alte ingrediente sintetice.

Nu in ultimul rand, pentru a fi apreciat de consumatori, dar mai ales pentru a raspunde reglementarilor in vigoare, un produs BIO trebuie sa aiba un parfum placut, discret, dat de uleiurile esentiale  prezente in formula.

 

De Diana Marandiuc trainer Naturys Romania

A consemnat Catalina Cristescu

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top