Now Reading
Calitatile ascunse ale sapunului

Calitatile ascunse ale sapunului

Revista Psychologies

 


Putin apreciat de dermatologi, neinteresant pentru tineri, care prefera, mai degraba, gelul de dus, acest produs „banal“ merita o relansare. Nimic nu curata mai bine decat el. Cu conditia sa-l folosesti in mod intelept si nu pe orice tip de piele.

Este unul dintre cele mai utile produse de ingrijire. Aluneca pe piele lasand in urma sa o senzatie de prospetime si parfumare. De la cel obisnuit, pana la cele din gama aromoterapie, sapunul se regaseste sub o forma infinita de forme, mirosuri si culori. Daca acum ceva timp, avea o reputatie proasta (sapunul dauneaza pielii si o usuca…), astazi, se stie ca este asociat unei ingrijiri hidratante a pielii si ofera unul dintre cele mai senzuale si mai naturale ritualuri zilnice de pastrare a igienei.

Sunt diferente intre sapunuri?

Acest cuvant poate semnifica patru produse diferite. Sapunul traditional este obtinut dupa o reactie de saponificatie a unui corp gras animal (seu, osanza) sau vegetal (ulei de masline) cu o baza minerala (sodiu sau potasiu). Sapunul traditional imbogatit prin agenti hranitori (ulei de migdale, unt de shea), dar in cantitati limitate: nu mai mult de 10%, pentru ca altfel si-ar pierde capacitatea de a face spuma.

Sapunul lichid (a nu fi confundat cu sapunul crema sau cu gelul de dus) este tot sapun. Singura diferenta: este mai diluat, contine mai multa apa si mai putini aditivi (agenti de textura, agenti anticalcar precum acidul etilendiamina tetra-acetic).

Sapunul dermatologic, cunoscut si ca sapunul fara sapun sau syndet, este realizat din agenti de curatare de sinteza (tensioactivi). Se pot incorpora pana la 25 % componente active. Capacitatea sa de a face spuma este mai scazuta.

Pentru toate tipurile de piele?

Un sapun traditional irita putin pielea. Dar nu este singurul respon­sabil de acest lucru: temperatura crescuta a apei si continutul de calcar, sunt, de asemenea, vinovate. Asadar, dupa dus este recomandat sa aplici un lapte hidratant sau un ulei vegetal. Daca pielea ta este sensibila sau ai probleme dermatologice, foloseste un sapun special.

Daca ai pielea uscata sau esti o femeie mai matura (pielea se usuca odata cu trecerea timpului), foloseste un sapun cremos. Daca nu ai probleme, sapunul obisnuit este bun pentru tine, dar utilizeaza totusi un sapun dermatologic sau special pentru fata. Uita putin de „cultul pH-ului“.

„Un pH acid sau alcalin nu inseamna neaparat ca irita pielea“, explica Pierre Grascha, director de cercetare si dezvoltare al DEB Group Ltd., o companie multinationala ce se ocupa cu produse de igiena, „pH-ul nu repre­zinta un indiciu suficient in alegerea unui sapun, mai ales ca sunt implicate multe elemente ce ii modifica formula (parfumuri, tensoactivi, conservanti). In special, mentiunea „pH neutru“ este un termen chimic ce n-are nimic de-a face cu siguranta.

De altfel, pielea este dotata cu o excelenta calitate: isi va corecta singura pH-ul.“ E bine sa folosesti sapunurile care contin agenti de curatare de origine vegetala (uleiuri de masline, de palmier, de bumbac, de migdale) si nu sintetica (tensoactivi) sau animala (verifica etichetele „fara grasimi animale“). Alege, de asemenea, formulele fara parfum si coloranti (nu aduc nimic din punct de vedere al eficacitatii), fara conservanti.

Sapun sau gel de dus?

Agentii de curatare ai unui sapun traditional sunt foarte puternici, de unde si senzatia unica de curatenie. Puterea sa de curatare este superioara celei a gelului de dus. Este, prin esenta, bacteriostatic si fungiostatic: impiedica dezvoltarea bacteriilor si a ciupercilor.

Sfatul nostru: uita de manusile de toaleta, adevarate cuiburi de microbi, pentru ca se dezvolta intotdeauna in medii umede. Spala cu mainile goale. Cum se clateste foarte bine, sapunul nu lasa niciun reziduu pe piele: apa aluneca pe suprafata epidermei, fapt care ii permite sa se usuce foarte repede si sa ramana catifelata. Cu gelul de dus, pielea ramane umeda mai mult timp.

Sapunul este „mai natural“ decat gelul de dus?

Este adevarat in cazul sapunurilor foarte pure, fabricate din uleiuri vegetale, care nu contin niciun aditiv, ceea ce nu se intampla si cu gelurile de dus. Dar fereste-te de imitatii! Iata cateva trucuri pentru a le distinge: trebuie sa contina cel putin 7% uleiuri vegetale (de masline sau coprapalmier); verifica etichetele. In lista de ingrediente trebuie sa apara urmatoarele nume: sodium palmate (ulei de palmier), sodium cocoate (ulei de copra) si sodium olivate (ulei de masline). Vei regasi si apa (aqua) si saruri minerale (sodium hydroxide). Si nimic altceva. Fereste-te de culorile artificiale.

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top