Cum sa scapi de cearcane, riduri, pungi
Cearcane, riduri, pungi… Zona de contur a ochilor necesita o atentie speciala si produse specifice. Despre preventie si ingrijire ne vorbeste dr. Andra Lungu, medic specialist in dermatovenerologie.
Pielea din jurul ochilor este de zece ori mai subtire decat cea de pe restul fetei, iar din cauza unui numar mai mic de glande sebacee dispus la nivelul zonei perioculare, semnele de imbatranire prematura apar mai repede daca nu acordam atentia necesara prevenirii ei.
Pielea din jurul ochilor este supusa unor miscari constante, clipitul producand, el singur, in jur de 10.000 de miscari pe zi, la care se adauga cele asociate diferitelor expresii faciale: ras, mirare, plans, care duc la bine cunoscutele riduri din coltul extern al ochiului.
Toate miscarile de frictiune, tractiune la care este supusa pielea in timpul plansului, demachierii sau in cazul pruritului alergic, duc la reducerea elasticitatii zonei, asemenea suprasolicitarii unei gume elastice ce se va deteriora dupa nenumarate intinderi.
Desi sunt produse care pot fi folosite pentru intreaga fata, unele ingrediente sunt usor iritative sau ineficiente pentru zona mai sensibila din jurul ochilor.
De aceea, este recomandat sa folosim produse concepute sa actioneze tintit pe problemele caracteristice acestei zone, precum cearcane, pungi, riduri etc.
Imbatranirea
Constitutia genetica a fiecarei persoane isi spune cuvantul cand vorbim de aparitia timpurie sau mai tarzie a semnelor de imbatranire.
Daca acest lucru nu poate fi schimbat, ingrijirea zilnica ne poate ajuta sa compensam anumite deficiente in functie de tipul de ten.
Folosirea din timp a unor produse special concepute pentru a preveni ridarea ne va ajuta sa ne bucuram mai mult timp de aspectul tanar.
Un mod de viata sanatos ne asigura toti nutrientii necesari si hidratarea corespunzatoare nevoilor organismului, fiind primul pas in lupta impotriva imbatranirii.
Preventia ridurilor
Prevenirea ridurilor din jurul ochilor este un proces delicat, deoarece pielea este mai sensibila si mai subtire iar alegerea produselor potrivite e laborioasa.
Trebuie sa recurgem din timp la produse ce contin antioxidanti, vitamine, substante cu efect de umplere, agenti de exfoliere neiritativi, blanzi, precum alfa hidroxi acizii (acid glicolic, acid malic, acid tartaric, acid lactic sau acid citric), ce reduc ridurile fine si permit patruderea mai in profunzime a vitaminelor dupa exoflierea blanda.
Din grupul vitaminelor antioxidante amintim vitamina A, complexul de vitamine B, vitamina C, vitamina D, betacarotenul, cu rol de protectie fata de radicalii liberi responsabili de distrugerea membranelor celulare, uneori a intregii celule, prin privarea de oxigen.
Poluarea, razele ultraviolete, fumatul, cantitatile mari de alcool, stresul zilnic sunt declansatori ai productiei de radicali liberi.
Cauzele cearcanelor
Cele mai frecvente cauze ale cearcanelor sunt anumite afectiuni precum alergiile, dermatita atopica, dermatita de contact, deficienta de fier.
Pe langa acestea, la aparitia cearcanelor mai contribuie oboseala, ereditatea, pigmentarea neuniforma observata la persoanele cu ten mai inchis, frictiunea frecventa in zona perioculara, expunerea la soare cu hiperpigmentarea zonei si accentuarea cearcanelor.
Insusi procesul de imbatranire – prin subtierea pielii, reducerea tesutului gras si a numarului de fibre de colagen – poate accentua vizibilitatea vaselor de sange.
Pungile
Pe masura ce imbatranim, structura tesuturilor si a muschilor ce sustin pleopele se modifica. Tesutul gras subcutanat, dispus periorbitar, se rearanjeaza predominant in zona infraorbitara odata cu reducerea elasticitatii pielii; de asemenea, se pot acumula fluide la acest nivel, toate ducand la aparitia pungilor.
Factorii implicati in aparitia lor sunt: retentia de apa din cauza caldurii excesive, a umiditatii crescute, a statusului hormonal sau consumului excesiv de sare, oboseala, alergiile sau dermatitele perioculare, hipotiroidismul, conjunctivitele, disfunctii ale glandelor lacrimale, folosirea inadecvata a lentilelor de contact, ereditatea, deshidratarea interna.
Ingrediente eficiente
Cu rol antioxidant, antiaging, hidratant, antiinflamator, proprietati de protectie solara este vitamina E (tocoferol), un agent natural prezent in diverse uleiuri din seminte si utilizat cu succes in produsele cosmetice.
Vitamina K, cu rol anticoagulant, intareste peretii vaselor de sange reducand cearcanele, iar aminoacizi precum prolina si lizina sustin productia de elastina si colagen.
Substantele hidratante, precum hialuronatul de sodiu, au capacitatea de a retine apa si de a mentine pielea hidratata.
Extractele din plante si lipozomi, ca musetelul, albastrelele, bisabololul si lecitina, reduc roseata, edemul, hranesc, revitalizeaza si intineresc pielea.
Conform studiilor, cuprul s-a dovedit a avea un rol important in sinteza de colagen si elastina, acidul hialuronic are si el rol antioxidant, facand parte din multiple sisteme enzimatice responsabile de fermitatea tenului.
Noi asocieri de ingrediente active (cupru, aminoacizi esentiali si o forma preactivata de glucoza), obtinute prin biotehnologie, cresc sinteza fibrelor de colagen si elastina.
Marea majoritate a substantelor necesare intretinerii fermitatii pielii, de la vitamine, la minerale, este gasita in extrasele din plante (uleiuri esentiale), culturile bio asigurand extrase naturale, netratate chimic.
Stilul de viata
Pe langa alegerea produselor cosmetice adecvate, trebuie sa tinem cont de urmatoarele aspecte ale unui mod de viata sanatos: hidratarea; cresterea consumului de vitamine si minerale pe care le gasim in fructe si legume;
evitarea fumatului (nicotina duce la vasoconstrictie, ceea ce face ca nutrientii sa nu poata fi preluati de celule, contribuind, in final, la procesul de distrugere a fibrelor de colagen);
evitarea expunerii excesive la radiatiile solare, responsabile de aparitia petelor hiperpigmentare si de imbatranirea cutanata; folosirea ochelarilor de soare pentru a evita clipitul des si incruntarea;
odihna necesara (oboseala produce modificari de culoare in zona ochilor); limitarea consumului de alcool, intrucat alcoolul deshidrateaza; demachierea blanda, cu dischete de vata.
Chirurgia estetica
Procedurile dermatocosmetice sau de chirurgie estetica, de inlaturare a ridurilor, cearcanelor, pungilor sunt foarte diverse si au efecte mai mult sau mai putin vizibile si durabile, in functie de pacient, tehnica, materiale etc.
Ele variaza: de la injectari de substante precum dermafillere, toxina botulinica, grasime autologa, la tratamente laser ablative, nonablative, pana la tratamente chirurgicale (blefaroplastie), alegerea variantei fiind responsabilitatea unui medic specialist in functie de particularitatile si nevoile clientilor.
Riscurile difera de la o procedura la alta, dar sunt numeroase, intrucat toate procedurile presupun o interventie minim invaziva, reactiile adverse cele mai frecvente fiind: reactii alergice, infectioase, edeme, echimoze, pareze temporare, asimetrii faciale, necroza etc.
In prezent, toate procedurile de injectare nu trateaza cauza si necesita reinterventie la anumite intervale.
Tratamentele naturiste
Nu se cunosc studii clinice solide care sa dovedeasca eficienta metodelor naturiste, ca atare nu sunt recomandate.
Pielea din jurul ochilor are anumite caracteristici, fiind mai subtire si mai sensibila, iar aplicarea de diverse alimente (legume, fructe etc.), materiale metalice (celebra lingurita de la frigider) poate duce la aparitia unor dermatite de contact, alergice sau iritative, la infectarea zonei cu bacterii prezente in alimente si a altor reactii nedorite.
Mai degraba recomand utilizarea unor produse bio, care nu au in componenta parfumuri artificiale, parabeni, coloranti sau alte substante chimice cu potential daunator organismului.
Dr. Andra Lungu este medic specialist dermatovenerologie, Centrul Medical Dr. Stan, Timisoara, e-mail: [email protected].