Femei plinuțe sau slabe ca manechinele de podium? Care e imaginea corectă la care ar trebui să ne raportăm?

Vedem peste tot, în media de azi, cum femei plinuțe își cer dreptul de a fi vizibile și admirate. Citim peste tot că silueta de manechin de podium nu mai este la modă, că aceste modele nu fac decât să promoveze o imagine nesănătoasă în rândul femeilor tinere… Care e calea corectă?

Jos modelele! Jos silueta lungă și atletică! Jos Gisele, pentru că nimeni nu se poate compara cu tine! Să vină la rampă modelele plus size!

Ca urmare a acestei campanii de alungare a canonului de frumusețe din anii 90-2000, când se purtau modelele heroine chic, vedem azi femei de-a dreptul supraponderale urcate la rangul de modele de urmat.

Citește și:

Cum să îți îngrijești părul în funcție de anotimp

4 tipuri de sprâncene șic

Multe se promovează în blogosferă și au mii și mii de admiratoare, care, nu doar că nu-și mai doresc să fie silfide, ci ele chiar se apucă de mâncat copios pentru a ajunge ca admiratele lor, plinuțele. Dar unde e calea de mijloc? Cea corectă?

Modelele de frumusețe au evoluat de-a lungul timpului. Le vedem în pictură, strămoașa fotografiilor idealizate și fotoșopate de azi.

Femeia rubensiană a avut perioada sa de glorie, iar pe vremea lui Lucas Cranach se purtau tot siluetele androgine: sânii mici și delicatețea aproape angelică a fetișcanelor.

Silueta longilină, suplă, este asociată cu tinerețea, însă formele voluptuoase sugerează maternitate, feminitate debordantă, împlinire și senzualitate. Ashley Graham este noua zeiță a frumuseții.

Se aude tot mai des despre modele plus size. Meghan Trainor cântă de mama focului în hitul All About That Base, că ea preferă să fie mai rotunjoară, că așa le place băieților, ca fata să aibă ceva mai mult funduleț. Noul canon de frumusețe să fie unul al kilogramelor în plus, oare?

 

Ce model de siluetă feminină preferi?

Ashley Graham sau Kate Moss? De ce? Între Kate Moss și Ashley Graham. Am întrebat doi prieteni bărbați ce model de fizic feminin preferă. Preferințele lor s-au dovedit a fi mai fluide decât am crezut inițial…

 

„Masculul din mine o va prefera pe Ashley Graham… – Andi, 40 de ani

„Nu am preferințe, ambele modele mă excită. Bărbatul din mine o preferă pe Kate Moss: esteticul, suplețea, profunzimea privirii. Masculul din mine o va prefera pe Ashley Graham, voluptățile trupului sugerează fecunditate.

Cred că prezența tot mai vizibilă – deși cu un coté sexist evident – a modelelor voluptuoase, dar încă bine proporționate, este reflexia unei tendințe recuperatorii după excesele din ultimele decenii, în care frumusețea a fost definită de creatori de modă obsedați de suplețe (Lagerfeld merită să ardă în iad pentru asta).

Lumea încă nu consideră că o femeie rubensiană este un standard de frumusețe. Dar direcția asta e, și e bine! Este o mișcare eliberatoare în marketing: peste niște ani, poate că o femeie de 1,65 m și 90 de kilograme va fi, din nou, ca pe vremea lui Rafael, standardul de frumusețe.

 

„Amândouă! – Daniel, 45 de ani

„Fac parte dintre acei bărbați care n-au preferințe legate de siluetele feminine – fiecare siluetă cu avantajele și dezavantajele aferente.

În armată, mi se părea că lucrurile sunt simple: bucătăreasa plinuță era cumsecade și gătea bine, bucătăreasa scoabă era o scorpie și ardea mâncarea.

Dacă m-ai fi întrebat atunci, aș fi optat, desigur, pentru silueta plină (rotunjimile par să favorizeze voluptățile, în mintea bărbaților).

Ulterior, probabil influențat și de trending-uri (de la reclame, la reviste vezi doar uscături), firește că le-am preferat pe slăbănoage: toate magazinele de îmbrăcăminte păreau să spună că e o rușine să porți altă măsură decât XS (așa cum standurile masculine de azi par croite doar pentru italieni slim fit).

Mă rog, cinstit vorbind, Kate Moss nu e chiar o femeie șnur, după cum Ashley Graham nu e dolofană în toată regula.

Constat însă că în această luptă inegală, începută în anii 60 ai secolului trecut, când britanica Twiggy a devenit etalonul siluetei de tip cuier, fetele mai trupeșe câștigă teren masiv, diverse outlet-uri izbutind să impună modelul alternativ: femeia cu forme, durdulia îngrijită, grăsunica de copertă.

Dacă e, însă, un pas spre toleranță, în concordie cu comandamentele vremii sau doar nevoia de a lărgi hora fetelor care acum încap cu totul în cracul pantalonilor unui bărbat, e de văzut.

Dar cred că dacă ar răspunde onest în privința preferințelor legate de  Kate Moss sau de Ashley Graham (ori Keira Knightley – Kate Winslet, dacă preferați), cred că primul impuls al bărbaților ar fi să dea un răspuns unanim: amândouă!

Foto: Shutterstock

Loading...
Comentează și tu
Recomandări
În chirurgia estetică suntem și pacientă și clientă
În chirurgia estetică suntem și pacientă și clientă

Oare cum abordăm chirurgia estetică: drept rezolvarea unei probleme psihologice ce ne afectează percepția despre sine sau o îmbunătățire a aspectului fizic? Informații despre așteptările realiste sau greșite, precum și percepțiile pe care le avem, primim de la medicul estetician Ovidiu Grecu.

Citeste
(P) Esti manichiurista? Afla cum te poate ajuta oja semipermanenta sa-ti maresti profitul
(P) Esti manichiurista? Afla cum te poate ajuta oja semipermanenta sa-ti maresti profitul

Manichiura este un detaliu important pentru orice femeie. Ne folosim mainile in mod constant, asa ca unghiile noastre sunt in centrul atentiei fie ca vrem sau nu. De aceea, vizita la un salon de infrumusetare a devenit un must cel putin o data pe luna pentru majoritatea femeilor care pun accent pe aspectul lor si […]

Citeste
Acneea la adulți: cauze și prevenție
Acneea la adulți: cauze și prevenție

Vrem să arătăm bine, să avem o piele frumoasă și chiar dacă acneea o asociem cu adolescența, din păcate, este o problemă întâlnită și la maturitate. Dr. Smaranda Nica, medic specialist dermatolog, ne spune care sunt cauzele acneei la adulți și cum o putem combate.

Citeste
Femei plinuțe sau slabe ca manechinele de podium? Care e imaginea corectă la care ar trebui să ne raportăm?
Femei plinuțe sau slabe ca manechinele de podium? Care e imaginea corectă la care ar trebui să ne raportăm?

Vedem peste tot, în media de azi, cum femei plinuțe își cer dreptul de a fi vizibile și de a fi admirate. Citim peste tot că silueta de manechin de podium nu mai este la modă, că aceste modele nu fac decât să promoveze o imagine nesănătoasă în rândul femeilor tinere… Care e calea corectă?

Citeste
(P) 7 produse pentru îngrijirea părului de care ai nevoie în sezonul rece
(P) 7 produse pentru îngrijirea părului de care ai nevoie în sezonul rece

Așteptăm cu nerăbdare Crăciunul, dar până la întâlnirea cu zilele sfinte trebuie să facem față frigului, aerului uscat al anotimpului rece, diferențelor extreme de temperatură. Iar acestea ne afectează în profunzime atât sănătatea, cât și pielea și părul. Uscate, casante, rebele, cosițele noastre nu ne mai ascultă defel odată cu instalarea sezonului înghețat! Înainte de […]

Citeste
(P) Bucură-te de proprietățile purificatoare ale micelelor din noua gamă Wash & Go Ultra Delicate
(P) Bucură-te de proprietățile purificatoare ale micelelor din noua gamă Wash & Go Ultra Delicate

Orice femeie, cu siguranţă, are nevoie de momentele ei de strălucire, iar anul acesta îngrijirea delicată este cea care promite elementul surpriză, atât de necesar doamnelor. De aceea, Wash & Go lansează noua gamă de produse Wash & Go Ultra Delicate, alături de campania Delicate is the new WOW’, dedicată în totalitate doamnelor şi momentelor […]

Citeste