Florile României fac bine la ten
Se pare că florile României sunt o comoară pentru față. Adina Oancea e doctorand în biochimie și studiază vreo 12 specii din zona Dobrogei, care ne promit tinerețe fără bătrânețe.
Care sunt cele mai fertile specii de flori din punct de vedere cosmetic în zona Dobrogei?
Adina Oancea: Zona Dobrogei este foarte fertilă datorită solului și atmosferei. Marea diversifică flora întotdeauna și o ajută să se înrădăcineze, să prindă viață, în diverse forme sau specii de plante, având în vedere că discutăm despre vegetație.
Citește și:
Te gândești să apelezi la botox? Adevărat și fals despre toxina botulinică
Ești fumătoare? Care e impactul fumatului asupra pielii
În zona Dobrogei și-au găsit casă bună multe specii cu potențial major pentru sectorul cosmetic. Unele dintre cele mai importante sunt: lavanda, nalba, iasomia, cătina, toporașii, ghioceii, roinița, păducelul, plopul negru, cimbrișorul, crinul alb, măceșul și salvia.
Aceste specii de plante sunt de importanță majoră și alcătuiesc rețetare cosmetice diverse, dedicate tuturor tipurilor de ten.
De asemenea, parte din plantele menționate anterior sunt aduse de către noi în cultură proprie, pe solul îmbogățit cu azot de către rădăcinile arbuștilor de cătină.
Ce aplicații cosmetice are cătina?
A.O.: Cătina (Hippophae rhamnoides) este un arbust care a cunoscut pământul roditor al Dobrogei cu foarte mulți ani în urmă. Este extrem de rezistent la secetă și/sau ger când ajunge la maturitate și se mulțumește cu puțin.
Anii cu ploaie abundentă încarcă fructele cu o cantitate mare de suc, iar anii secetoși oferă mai puțin suc, însă extrem de concentrat în antioxidanți.
Putem spune că această plantă este „aurul“ României și aurul brand-ului Careless Beauty. În cosmetică, o utilizăm pentru cantitatea enormă de antioxidanți găsiți în fructe și care, ulterior, prin absorbție cutanată, sporesc procesul de regenerare celulară.
Astfel, un produs bogat în cătină ajută pielea să se regenereze și să întinerească. În doar 100 de grame de fructe de cătină se află între 600-1.500 mg vitamina C (concentrație benefică în stimularea producției de colagen), aproximativ 180 mg vitamina E, carotenoide 30-40 mg, acizi grazi și acizi organici 6-11%, constituienți benefici pentru regenerarea pielii noastre.
Extractul de cătină este extrem de benefic atât pentru tenurile cu afecțiuni dermatologice grave, cum ar fi acneea cauzată de Staphylococcus aureus, dermatite și/ sau alergii ale pielii, cât și pentru tenurile uscate și sensibile, conform variantelor de tratament dermato-cosmetic Careless Beauty.
Dar crinul?
A.O.: Crinul alb (Lilium candidum) este o floare extrem de delicată, sensibilă, dar foarte puternică în principii active. Extractul din flori de crin este benefic tenurilor sensibile, uscate, ușor iritabile și care se descuamează.
În același timp, oferă luminozitate și finețe pielii. Crinul alb face parte din familia Liliaceae, o familie a speciilor rare și delicate, care s-au folosit de mii de ani în înfrumusețarea corpului, precum și în parfumerie.
Uleiul din flori de crin este utilizat în industria cosmetică pentru propritățile sale emoliente, de calmare și antiinflamatorii. De asemenea, acesta este des utilizat în vindecarea arsurilor și rănilor pielii.
Este o plantă mucilaginoasă, cu principii active benefice în cazurile de piele iritată, predispusă la alergii. Compoziția sa chimică relatează un conținut de până la 50% p-hidroxi-etoxitoluen, până la 2,5% vanilină, p-crezol, linalool, terpineol, alcool feniletilic și esterii derivați cu acizi: acetic, benzoic, palmitic, propionic și cinamic.
Florile de crin conțin și flavonoizi, lilaline, jatrophine și carotenoide. Acești compuși chimici se regăresc în forma lor naturală în această floare deosebită.
Se recoltează ușor, însă recoltarea este primordială, deoarece trebuie făcută atunci când floarea ajunge la maturitate maximă, pentru a beneficia de cantitatea de polen vărsată pe petale.
Polenul de crin este un ingredient cosmetic excepțional, pe care îl utilizăm în dermatocosmetica Careless Beauty.
Dar toporașii și ghioceii?
A.O.: Toporașii și ghioceii sunt vestitorii primăverii, dar și vestitorii reîntineririi pielii. Sunt flori dedicate tenurilor delicate, sensibile, cuperozice, pistruiate.
Se răspândesc foarte ușor și, odată ce pământul a fost „atins“, urmează a fi acoperit rapid cu frumusețea acestor flori. Extractele cosmetice din toporași și ghiocei luminează tenul, ajută la îndepărtarea petelor și/sau a pistruilor, împrospătează tenul și hidratează profund.
Recoltarea este minuțioasă, deoarece florile sunt mici și delicate, însă, având în vedere beneficiile aduse pielii, merită.
Ce procese folosești tu pentru a scoate din acele flori utilitatea lor? Și ce influență au acele procese?
A.O.: Pentru a obține extractele cosmetice la concentrații optime, pe care apoi le includem în rețetarele Careless Beauty, utilizăm mai multe procese tehnologice. Totul depinde de ceea ce vrem să obținem în final.
Aceste procese includ: recoltarea, uscarea, mărunțirea, măcinarea, macerarea și maturarea, procese care permit anumitor ingrediente cosmetice vegetale să ajungă la concentrații impresionante de antioxidanți.
Pentru obținerea uleiurilor utilizăm distilarea, presarea și/sau macerarea. Toate aceste procese sunt semitehnologizate, aproape manuale, și extrem de meticuloase.
Scopul lor este obținerea unui produs finit unic, cu miros specific, menit să ne ofere o frumusețe naturală.
Cum de se mențin cosmeticele tale așa de bine fără a avea conservanți?
A.O.: Produsele dermato-cosmetice brevetate Careless Beauty conțin conservanți naturali regăsiți în anumite specii de plante. Natura întotdeauna oferă soluții, trebuie doar să le identificăm prin nenumărate încercări și eșuări.
După ani de studiu, am ajuns la rețetare unice, capabile să conserve produsul prin compoziție, prin multitudinea de extracte atent alese și gândite, astfel încât să ofere și o conservare bună în timp.
Termenul de valabilitate a produselor noastre este de 24 de luni, termen stabilit de către laboratoare acreditate de UE.
Există compuși chimici naturali, regăsiți în ADN-ul plantelor care au această proprietate de a conserva materia. Acest lucru pare incredibil, dar este adevărat.
Ce alte plante are flora românească care ar putea fi exploatate cosmetic?
A.O.: Flora României deține în portofoliul său peste 3.350 de specii de plante cu potențial terapeutic. Avem o Românie bogată, frumoasă și generoasă, nu-i așa?
România oferă specii de plante interesante în tot arealul geografic, care cuprinte următoarele zone: zona Carpaților, lanțul subcarpatic, zonele de șes și câmpie și zonele Mării Negre și ale Deltei Dunării.
27% din țara noastră înseamnă păduri cu floră diversificată. Ar fi multe specii de plante interesante pentru sectorul cosmeticelor organice.
Dintre acestea amintesc : flori de unghia păsării (Viola dacica), ienupăr (Juniperus communis), țintaura (Centaurium erythraea), bujori (Paeonia rockii), garofițe (Dianthus tenuifolius și Dianthus superbus), clopoței (Campanula abietina) etc.
Ce alte folosiri pot avea aceste plante?
A.O.: Plantele din flora României sunt o farmacie organică, dar pot avea aplicabilitate și în alte domenii decât cel farmaco-cosmetic.
Alte sectoare în care pot fi utilizate sunt sectorul alimentar, wellbeing (exemplu: parfumuri organice pentru cameră și/sau săculeți parfumați împotriva insectelor dăunătoare) și cel al vopselelor organice utilizate în industria textilă.
În viitor, cu siguranță se vor găsi mult mai multe întrebuințări, pe măsură ce oamenii se vor reîntorce la natură, vor avea răbdarea necesară să o înțeleagă și vor încuraja mai mult domeniul cercetării științifice din România.
Datorită faptului că sunt student doctorand în domeniul chimiei, am avut posibilitatea să-mi aprofundez studiile asupra materialelor vegetale și pentru multe specii de plante din România am dovedit potențialul benefic în tratarea mai multor afecțiuni dermatologice, fără alte tratamente interne, medicamentoase.
Dacă până acum câțiva ani bunica și mama mea se întrebau de potențialul anumitor plante, acum știm concret cum ne pot ajuta în dobândirea sănătății și datorită cărui fapt se întâmplă asta. Bineînțeles, cercetările continuă!
Foto: Shutterstock