Greseli de machiaj
Machiajul trebuie sa ne evidentieze frumusetea naturala. Cu toate astea, micile excese sau detalii executate incorect au un efect invers celui dorit. Make-up artistul Maybelline New York, Diana Ionescu, ne spune care sunt cele mai frecvente greseli de machiaj si cum le putem evita.
Aspect imbatranit
Greseala: pudra aplicata in exces, in special in zona ochilor.
Solutie: alege texturi cremoase, care se fixeaza singure, sau o pudra foarte fina, translucida, aplicata cu o pensula mare si pufoasa, nu cu buretel.
Greseala: machiajul foarte puternic al ochilor, buzelor, obrajilor si sprancenelor.
Solutie: pentru un machiaj proaspat, tineresc, accentul trebuie sa fie pe unul sau doua elemente, iar restul sa arate cat mai natural. De exemplu, alege sa ai buze intens colorate si sprancene evidentiate sau ochi si obraji accentuati.
Greseala: ignorarea ingrijirii tenului si a buzelor.
Solutie: pe un ten curat si hidratat, produsele de machiaj arata mult mai bine. Respecta pasii de ingrijire a pielii, intrucat demachierea corecta, hidratarea tenului si a buzelor pot face o mare diferenta.
Pentru doamnele care poarta ochelari
Greseala: lipsa conturarii ochilor.
Solutie: ochelarii incadreaza ochii, dar in acelasi timp estompeaza privirea, de aceea este nevoie de conturare suplimentara. Daca lentilele maresc ochii, alege nuante medii spre inchise, mate, si aplica-le cat mai aproape de conturul ochilor. Daca lentilele micsoreaza ochii, sunt potrivite nuantele luminoase, perlate si satinate, care reflecta lumina, pe pleoapa mobila, sus si jos. Foloseste mascara din abundenta si curbeaza genele.
Out of date
Greseala: sprancene extrem de subtiri, arcuite, ca in anii ’20, sau „virgule“ ca in anii ’70.
Solutie: lasa sprancenele sa creasca si uita de penseta o vreme. Perioada de tranzitie e destul de grea, dar merita. Acum se poarta sprancenele cu forma naturala, iar pentru a nu da gres, cel mai bine lasa un profesionist in domeniu sa se ocupe de ele. Daca nu mai cresc deloc, le poti corecta cu produse cosmetice, urmand sfaturile personalizate ale unui make-up artist.
Greseala: sideful mare din farduri, blush si rujuri, ca in anii ’80.
Solutie: texturile luminoase ce contin particule foarte mici, care reflecta lumina, sunt o varianta buna, complet diferita de produsele sidefate demodate si greu de purtat, cu particule medii sau mari, de sidef.
Greseala: fardul de pleoape deschis si sidefat, aplicat excesiv sub sprancene, ca in anii ’70-’80.
Solutie: aplica fardul pe pleoapa mobila, adica pana acolo unde se formeaza un pliu, si estompeaza marginea cu o pensula rotunda si moale. Arcada sprancenei las-o naturala. Acum este sic sa pui accentul pe gene si pe sprancene, nu sa luminezi excesiv arcada sprancenelor.
Alegerea blush-ului
Greseala: folosirea unui blush prea deschis sau inchis si intr-o culoare artificiala.
Solutie: blush-ul trebuie sa se armonizeze cu tonul pielii, ceea ce inseamna ca, daca tonul pielii este deschis, blush‑ul trebuie sa fie deschis; mediu, atunci blush-ul sa aiba o nuanta medie etc. Un alt aspect este subtonul pielii. Acesta poate fi rozaliu, neutru sau galbui. Daca nu stii exact ce subton ai, mergi la sigur cu nuantele care contin roz si portocaliu. Cu cat subtonul pielii este mai evident, cu atat poti alege nuante extreme – roz puternic sau portocaliu-strident.
Look artificial
Greseala: conturul care depaseste prea mult conturul natural al buzelor.
Solutie: creionul de contur, cu textura mata, sa fie cat mai aproape de proeminenta naturala a buzelor. Pentru un efect de marire a buzelor, aplica un ruj hidratant, dar niciodata peste conturul natural.
Greseala: aplicarea glossului de buze in exces.
Solutie: glossul are efect de umplere si netezire a suprafetei buzelor, iar in exces arata vulgar. Aplica un strat subtire si ai grija sa nu curga, sa nu se transfere pe barbie.
Pensarea/conturarea sprancenelor
Greseala: sprancene prea subtiri.
Solutie: acest lucru se rezolva cel mai simplu prin machiaj, prin folosirea produselor potrivite si prin stilizarea formei de catre un profesionist. Machiajul ajuta si in perioada de tranzitie dintre o forma si alta, atunci cand firele cresc neuniform si sprancenele au un aspect neingrijit.
Greseala: sprancene prea departate/apropiate.
Solutie: lungimea corecta pentru fiecare fizionomie se calculeaza prin tehnica celor trei puncte: de inceput (uneste coltul interior al ochiului si laterala nasului folosind manerul unei pensule), de mijloc (uneste laterala nasului cu partea de jos a irisului) si de final (uneste coltul exterior al ochiului si laterala nasului). Daca sprancenele sunt prea departate, nasul pare mai gros si privirea putin mirata. Daca sunt prea apropiate, privirea pare incruntata si nasul, mai subtire.
Greseala: sprancene prea lungi si arcuite.
Solutie: arcuirea excesiva a sprancenelor, in combinatie cu lungimea nepotrivita, poate avea un efect descendent pentru fizionomie, adica ochii par cazuti si intreaga fata – imbatranita. Ca sa vezi cat de lungi trebuie sa fie sprancenele, calculeaza-le punctul final asa cum am explicat anterior.
Produse nepotrivite pentru tipul tau de ten
Greseala: fond de ten mat si cu acoperire mare pe un ten uscat.
Solutie: tenul uscat are nevoie de hidratare. Asta inseamna produse cremoase, care contin ingrediente emoliente sau apa. Un fond de ten hidratant, luminos, va ajuta pielea sa fie relaxata si radioasa.
Greseala: pudra iluminatoare/sidefata folosita pe un ten gras.
Solutie: pentru ca tenul gras secreta mult sebum si are un luciu natural de care, de cele mai multe ori, vrem sa scapam, produsele cu sidef sunt de evitat. Pe frunte, nas si barbie, foloseste produse mate, care sa absoarba sebumul. Alege o pudra translucida mata si servetele absorbante pentru ten.
Greseala: blush cremos cand ai un ten acneic.
Solutie: texturile rezistente la transfer si mate sunt cea mai potrivita varianta pentru tenul acneic. Zonele inflamate au o temperatura ridicata, iar produsele cremoase nu rezista prea bine pe ele.