Now Reading
Parfum de lux, parfum de geniu

Parfum de lux, parfum de geniu

Revista Psychologies

„Compozitor“ de geniu, alchimist al mirosurilor, inventator de armonii, „nasul“ este cate putin din fiecare.

„Nasul“ e porecla celui care creeaza un parfum pentru marile case de lux, este vedeta, zeul aromelor. Dar este si cel care sta in umbra, ignorat adesea de marele public, in vreme ce creatiile sale „respira“ pe trupul femeilor din toata lumea… Dar, daca un parfum are succes, este cel mai adesea meritul sau. „Nasul“ nu detine o formula stiintifica, nici magica, pentru a crea un parfum. Este doar o chestiune de… nas! De talent, desigur, dar si de simt al mirosului, care stie sa pastreze in memorie si sa recunoasca anumite mirosuri (3.000 pentru cei mai buni). De asemenea, este o chestiune de rabdare, pentru ca a crea un pafrum bun ia uneori cativa ani. De suflet, in final, pentru ca mirosul este sinonim cu senzatia, inainte de orice.

 

FRANÇOIS COTY (1876-1934)

Un autodidact nascut in Corsica. François Coty a revolutionat lumea parfumeriei frantuzesti din secolul XX. Azi, creatiile sale nu mai sunt de gasit. Rose Jacqueminot, Origan sau Chypre (1917) au fost, la vremea lor, best-seller-uri. Coty a descoperit lumea parfumului aproape din intamplare. Intr-o zi, un amic i-a dat reteta unei banale ape de colonie si ceva esente pentru a fabrica un parfum. Rapid, Coty elaboreaza o noua reteta si isi descopera talentul: cel de… „nas“. Invata meserie de la parfumierul Grasse, inainte de a veni la Paris. Creatiile sale originale sunt copiate de catre ceilalti parfumieri. Are atingerea geniului, e clar, si sange de intreprinzator. Deschide „La cité des Parfums“, la Suresnes, si se intereseaza si de celelalte cosmetice. Moare ruinat, fara sa fi putut sa-si indeplineasca ultimul vis: „Un singur lucru ma face sa visez in continuare, mirosul de caprifoi“.

De stiut: nota puternica de santal si bergamota a unui parfum vine de la un tip de muschi care creste pe stejar. Aceasta nota poarta numele unui parfum inventat de Coty in 1917, ce se numea chiar asa: Chypre.

 

JACQUES GUERLAIN (1906-1963)

Continuitatea dinastiei familiale. In celebra familie, el a fost cel care a creat cele mai faimoase compozitii ale casei Guerlain. Nepot al lui Aimé (creatorul parfumului Jicky), el se inspira din originalitatea lui Origan (o inflorescenta cu miros putin… picant) pentru a crea o alta opera de arta a parfumeriei frantuzesti: Heure Bleue. In acest parfum impresionist, parfumierul a incercat sa transpuna toata seninatatea pe care o are cel care se plimba in faptul serii, inainte de rasaritul lunii. In 1919, a doua lovitura de maestru se numeste Mitsouko („mister“, in japoneza), construit pe un acord de „chypre“ clasic. Lansat in 1925, orientalul Shalimar este, de asemenea, un mare succes. Ode (1955) este ultimul sau parfum, elaborat alaturi de nepotul si discipolul sau, Jean-Paul, care a preluat afacerea dupa moartea bunicului.

 

EDMOND ROUDNITSKA (1904-1996)

Marele parfumier de dupa razboi. Se autointitula „parfumier-compozitor“. De fapt, el a fost recunoscut drept un maestru in materie. A lucrat pentru Marcel Rochas. In 1943, prima sa mare creatie, Femme (un somptuos cocteil olfactiv de fructe), ii deschide calea regala catre haute couture. Cativa ani mai tarziu, il intalneste pe Christian Dior si incepe o fructuoasa colaborare. Esentele pretioase se vor inlantui: Eau Fraiche (1955), Diorissimo (1956) si Eau Sauvage (1966).

Aparator al parfumului autentic, cel care fusese conceput la apogeul parfumeriei franceze, nu inceteaza sa denunte „derivele“ parfumurilor mai noi, diluate.

 

ANNICK GOUTAL (1945-1999)

Pasiunea naturalului. Manechin si muziciana, Annick Goutal descopera lumea parfumeriei la varsta de 30 de ani. In vreme ce productia de masa triumfa, ea deschide un butic minuscul la Paris, in 1981. Munca ei de parfumier este, in primul rand, artizanala, si omagiaza esentele naturale. Dupa patru ani de studii la Grasse, ea singura elaboreaza compozitii originale. Acestea seduc o clientela in cautare de altceva decat de parfumuri cunoscute deja. Primul sau mare succes este Eau d’Hadrien, un parfum-omagiu adus romanului Memoriile lui Hadrian de Marguerite Yourcenar. Moare prea devreme, lasand in urma 17 esente minunate, lucrate si cizelate precum bijuteriile.

 

SERGES LUTENS

Cautarea autenticitatii. Nascut la Lille in 1942, acest artist francez cumuleaza talente: fotograf, cineast, make-up artist si creator de parfumuri. Intra la Christian Dior Parfums in 1968, pentru a crea linii de make-up. Dar la Shisheido si odata cu deschiderea Saloanelor Palais Royal din 1992, cand i se ofera posibilitatea de a-si exprima creativitatea. Este evident influentat de Orient si de aromele sale ametitoare. Lutens iubeste aromele carnale, vii, palpabile. Fiecare din esentele sale spune o poveste, e o invitatie la calatorie prin timp si spatiu: ambra, piele, pipa turceasca… Talentat, novator, original, inventatorul parfumului Féminité au Bois nu lasa pe nimeni indiferent si reuseste sa creeze un stil si un univers care ii sunt proprii.

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top