Ridurile nu sunt neaparat un lucru rau
Femeile au invatat sa isi accepte ridurile, aceste „marci“ ale firescului – care, de fapt, le povestesc vietile. Desigur, fac asta fara sa neglijeze ingrijirea, ca forma de respect si pretuire a propriului corp. Cum se explica aceasta acceptare fericita?
Timpul nu iarta pe nimeni
Puteam sa jur ca linia fina dintre sprancene nu era acolo ieri. A aparut dintr-o data. Ca prin magie?
Totusi, cand il descoperim acidental intr-o dimineata, ridul este deja incrustat acolo de multa vreme. Caci, ne explica specialistii, pot trece zece ani intre formarea unui rid si constatarea lui propriu-zisa.
Daca acesta nu are o varsta anume la care isi face aparitia, totul depinde de igiena vietii, alimentatie, folosirea produselor adecvate de ingrijire, frecventa expunerii la soare, cu sau fara protectie solara si de ce grad, precum si de mostenirea genetica.
Cu toate astea, el ramane marturia vizibila ca timpul nu cruta pe nimeni si ca bifam diverse capitole din existenta noastra. Este poate similar cu primul fir de par alb.
Cu diferenta ca pe cel din urma il smulgem cu o penseta, desi, cum am auzit din multe directii, nu e bine, pentru ca isi cheama „prietenii“ la inmormantare, deci vor urma multe alte fire albe sau pur si simplu il vopsim si nu ne batem capul.
Dar cu ridurile lucrurile stau altfel, intrucat, in timp, ele se maresc si nu le putem elimina, ci poate doar preveni sau tine sub control.
Oricum, in tendinta aceasta de papusi Barbie, de riduri devenite inamicul numarul unu al femeilor, se inregistreaza o directie catre o stare de calm cu totul noua… de acceptare.
Cu siguranta responsabile sunt mai buna cunoastere de sine, evolutia cosmeticii, noile fantezii in dezvoltare ale frumusetii.
O mai buna preventie
In afara educatiei despre grija de sine, femeile cunosc astazi efectele nocive ale fumatului, expunerii repetate la soare, mai ales fara protectie adecvata, consecintele alimentatiei asupra calitatii pielii si, implicit, asupra aparitiei ridurilor.
Rezultatul: o piele mai frumoasa, mai bine intretinuta decat cea a mamelor cand aveau anii nostri, folosirea corecta a produselor in functie de categoria de varsta si, cel mai important, in functie de nevoile pielii noastre.
O noua optica in cuplu
Se spune ca femeile se imbraca pentru alte femei sau se machiaza, se coafeaza, se ingrijesc pentru ele. Dar nu trebuie sa uitam de impactul pe care reactia partenerului il are asupra imaginii de sine si, implicit, asupra acceptarii de sine.
Daca traim in iluzoriu, daca imbratisam o viziune superficiala a frumusetii, cu atat mai mult vesnica, presiunea va fi imensa.
Barbatii sunt rafinati daca au riduri, iar parul alb le confera prestanta, pe cand femeile trebuie sa apeleze la tot felul de trucuri, mai mult sau mai putin benefice nu doar pentru sanatate, ci si pentru psihic.
Ei bine, timpul trece la fel pentru toti, indiferent de sex, si nu este socanta vestea ca, pana la urma, cu totii imbatranim.
Sau cel putin pentru unii nu este socanta. Am citit in luna noiembrie despre un caz, o familie de asiatici: sotia isi facuse cateva interventii chirurgicale in scop estetic, rezultatul era foarte frumos, numai ca, dupa ce au facut trei copii, sotul si-a dat sotia in judecata pentru ca… ii facuse copii urati.
Se pare ca mostenirea genetica nu era multumitoare, copiii semanau cu ea, varianta neprelucrata. O poveste care a inundat Facebook-ul si, spre bucuria mea, a scandalizat pe majoritatea.
Pe langa faptul ca trebuie sa iti iubesti oricum copiii, evident ca cei mici vor fi afectati de reactia unui tata care nu doar ca ii vede urati (desi am vazut fotografia postata pe internet, iar micutii sunt teribil de dragalasi, sincer!), dar si-a dat si sotia in judecata pentru asta, acest caz reflecta mentalitatile, valorile bolnave si consecintele lor.
Evident ca intre parteneri trebuie sa existe atractie, o alchimie, iar aspectul fizic are rolul sau, dar ce te faci peste 15-30 de ani?
Iubirea nu trebuie sa se traduca prin atasamentul de un „ambalaj“, iar ridurile acelea pot fi provocate de nenumaratele zambete pe care ti le-a smuls el; ca el este sanatos sa iti aprecieze caracterul, sufletul, inteligenta, toate acele lucruri care raman peste ani si dau adevarata bogatie a fiintei tale.
A nu se intelege ca acum nu trebuie sa te aranjezi, sa te ingrijesti doar pentru ca ai o calitate umana deosebita, insa a te „sculpta“ conform unei viziuni ideale superficiale iti distruge propria identitate si nici nu reflecta – nici pe moment, nici pe viitor – o dragoste adevarata sau, mai bine-zis, niciun fel de dragoste.
Reintoarcerea la natural
Odata cu „explozia“ toxinei botulinice, peeling-ului, laserului, multe femei au putut vedea, pe propria piele sau a altora, fantezia de tinerete eterna, cu o piele perfect intinsa. Au descoperit realitatea unei figuri fara riduri de expresie si, in final, fara expresie.
Este trist ca fericirea sa nu ti se mai poata citi pe fata si, daca stam sa ne gandim ca limbajul inseamna limbaj verbal – adica cuvinte, dar mai ales limbaj nonverbal, inclusiv expresii, oare cat de eficienta si de autentica mai este comunicarea?
Desigur, in timp, au aparut si pe fata, si in media efectele nedorite ale acestor tehnici si riscurile lor asupra sanatatii.
Cu aproximativ un an in urma, autoritatile sanitare au considerat ca acele conditii de evaluare si punere pe piata a dispozitivelor medicale (din care fac parte produsele menite sa aduca tineretea vesnica) nu sunt suficiente.
Oricum ar fi, nelinistite si adesea dezamagite, femeile au abandonat progresiv ideea de a-si netezi complet pielea. Ce inseamna asta? Nu doar acceptare si iubire de sine, ci si maturitate.
Cosmetica priceputa
Acum exista zeci de metode pentru a trata ridurile, se investesc sume uriase in cercetare, si in fiecare an exista cel putin o inovatie in ingrijirea pielii. In final, noi, femeile, nu avem decat de castigat de pe urma competitiei dintre brand-uri.
Desigur, fiecare poate alege sa urmeze tendintele sau sa ramana la valorile clasice, sigure: retinolul, de exemplu.
In orice caz, complementaritatea actiunilor (atat la suprafata, cat si in profun¬zime) este cea care da cele mai bune rezultate. Ce s-a schimbat in raport cu perioada generatii lor trecute? Totul!
Mai ales datorita tehnologiei, care permite extragerea substantelor miraculoase din plantele despre care din Antichitate se stia ca sunt eficiente sau pune la dispozitie mijloacele sintetizarii unora noi.
In plus, efectele optice ale ingrijirii permit ascunderea ridurilor, pentru ca pielea transmite lumina. Si daca este stralucitoare, ridurile se vad mai putin.
Semnificatii
Obsesiei ridurilor i se substituie cea a semnelor varstei: lasarea pielii, pierderea uniformitatii tenului, cearcanele, care dau un aspect obosit… De unde si aparitia produselor care trateaza petele, cuperoza, porii dilatati, lipsa fermitatii pielii etc.
Daca pana acum ceva vreme vorbeam numai de produse antirid, acum acestea sunt completate de produsele antiimbatranire. Iar alunecarea semantica nu este intamplatoare.
Dar aceste transformari ale tenului nu au neaparat de-a face cu varsta noastra reala, ci ne „povestesc“ emotiile, nelinistile, intrebarile, insatisfactiile, deceptiile, bucuriile, momentele de fericire, realizarile.
Practic, sunt o harta a existentei noastre. Semne ale trecerii timpului, ridurile chiar au o conotatie pozitiva si multe femei, inclusiv celebre, le vad asa.
Cat de frumoase sunt Sophia Loren, Jane Fonda! Iar in interviurile cu vedetele ce au aparut in ultimii ani pe copertele noastre, vei regasi, constant, dorinta de a pastra aceste mici „brazde“ vesele si asumate, semne ale unei vieti traite intru totul.