Now Reading
Secretele parului frumos si sanatos

Secretele parului frumos si sanatos

Revista Psychologies

Par care cade, se rupe, se ingrasa ori creste foarte greu, scalp sensibil, uscat, matreata… Probleme pe care multe dintre noi le cunoastem si nu am reusit sa le rezolvam, explicate in detaliu de medicul specialist dermatolog Alexandra Coltoiu.

 

Aportul de vitamine, nutrienti, oligoelemente influenteaza semnificativ desimea si aspectul firului de par, un fapt studiat si bine documentat, care nu se incadreaza in categoria miturilor legate de frumusete.

Celulele radacinii firului de par se afla pe locul doi ca viteza de multiplicare, astfel incat au necesitati metabolice crescute.

Daca le privam de acestea prin cure de slabire neechilibrate, alimentatie necorespunzatoare, intr-un interval de doua-trei luni vom observa cum parul incepe sa cada tot mai mult si sa arate din ce in ce mai subtiat si devitalizat.

In concluzie, avem nevoie de un aport corespunzator de fier, calciu, aminoacizi, zinc, magneziu, cupru, seleniu, acizi Omega 3, vitamine din grupele A, B, C, D, E si  este recomandat consumul de cereale, germeni de grau, citrice, ulei de masline, nuci, migdale, legume verzi, broccoli, oua, carne de pui slaba, curcan, ficat, peste, mai ales somon si ton.

Desigur, conteaza felul de preparare si calitatea alimentelor, sursa de provenienta, conditiile de crestere si recoltare, lipsa contaminarii cu substante toxice.

 

Scalpul sensibil

Necesita produse de curatare si ingrijire atent selectionate, intrucat atunci cand vine in contact cu un produs iritant sau la care exista hipersensibilizare, mancarimea sau usturimea se manifesta prompt.

El poate fi sensibil cronic, asociat unei pieli sensibile sau unui teren atopic, predispus la iritatie sau alergie, ori poate fi sensibilizat temporar, prin procedee si cosmetice neadecvate.

Corect este sa evaluam predispozitia catre iritatie, sa facem Patch testare pentru alergii si sa folosim dermatocosmeticele hipoalergenice prescrise pentru ingrijire si in concordanta cu rezultatele testelor Patch, tintind simultan refacerea barierei tegumentare normale.

Persoanele care au scalpul sensibil, trebuie sa evite vopselele cu concentratii inalte de peroxizi, temperaturile mari de coafare, tractiunea excesiva pe firul de par, pieptanarea in sensul invers directiei de crestere.

 

Scalp uscat

Uscaciunea excesiva a scalpului, adesea asociata unei matreti uscate, apare pe fondul xerozei cutanate constitutionale sau metabolice (piele uscata din nastere sau dobandita, uneori in asociere cu anumite afectiuni interne) si este agravata de sampoane antimatreata cu concentratie mare de agenti keratolitici, neechilibrate in ceea ce priveste capacitatea de hidratare si emoliere, lipsa folosirii unui balsam sau a unei masti de par. Iritatia, intretinuta de un fixativ sau sampon, se poate manifesta prin uscaciune si matreata.

 

Par gras

Parul gras se incarca seboreic  in exces fata de grosimea firului de par, mecanismele hiperseboreei fiind programate genetic si influentate hormonal.

Scalpul seboreic necesita o  ingrijire speciala, cu sampoane antiseboreice (pe ele, de obicei, scrie DS), care se rotesc la doua-trei luni pentru a-si pastra eficienta.

Sa nu confundam parul gras, ca tip de par, cu parul care pare gras deoarece a fost incarcat cu ceara, gel, fixative, sau care, fiind ars si subtiat cu vopsele concentrate, nu suporta sebumul peste straturile de keratina.

Adica aceasta grasime care exista ca sa ne protejeze, nu se mai poate distribui cum trebuie, deoarece suportul sau a fost afectat.

 

Tipul pielii influenteaza tipul scalpului?

Seboreea si uscaciunea pielii si a scalpului sunt legate intre ele. Nu sunt boli, ci tipuri de piele, iar pielea si parul vor arata bine atata vreme cat sunt ingrijite cu produse adecvate tipului respectiv, care nu presupun medicatie cu dependenta si recadere.

Iar tipul de piele nu se poate modifica, ci ingriji. Cu alte cuvinte, cine spune ca te vindeca sa nu mai fii seboreic, minte – de fapt, trebuie sa te consilieze ce produse sa folosesti pe viitor.

 

Spalarea parului

In mod curent, parul se spala cam la trei zile, cu tipul de sampon potrivit si, eventual, un tonic. Daca programul ori stilul de viata impun un ritm mai des, atunci intre cele trei zile se va asocia un sampon pentru uz frecvent. Sportivilor si celor care lucreaza in praf, in fum, nu le poti spune sa nu se spele doua zile pe cap…

 

Matreata

O alta problema a scalpului foarte frecvent intalnita, matreata, este, de fapt, stratul superficial al tegumentului, care se descuameaza in exces si se acumuleaza in suprafata si printre firele de par.

Ea poate fi grasa sau uscata, de obicei legata de tipul de piele, tratamentul fiind diferit. Ca factor declansator sau agravant este dermatita iritativa subacuta si, nu de putine ori, o suprainfectie cu o levura: Malassezia furfur.

Multe sampoane antimatreata contin antifungic care, in afara efectului pe levura, au si un efect antiinflamator moderat.

 

Caderea parului

Unii specialisti spun ca este normal sa pierdem 100 de fire de par pe zi, altii – 150. Caderea parului in exces impune stabilirea unui diagnostic, mai ales ca uneori observam rarirea sau o zona alopecica circumscrisa.

Cauzele caderii parului variaza: de la o alimentatie deficitara (cura de slabire), la perioade de stres fizic intens (nastere, interventie chirurgicala suportata greu, traumatism), stres psihic (deloc de neglijat), anumite medicamente, dezechilibre hormonale si metabolice, anumite boli autoimune, infectii…

Odata cu varsta, se scurteaza perioada de crestere  a firului de par, ceea ce inseamna o discreta, aproape inaparenta, rarire.

 

Parul foarte uscat si casant…

… poate fi, in principal, semnul unor agresiuni externe sau a unui deficit in alimentatie: ultravioletele, plaja, solarul, clorul in exces din piscine, temperaturile extreme, apa curenta foarte dura, placa de par, peroxizii din vopsele, unele solutii pentru coafat permanent, carentele de fier, de vitamine sau de proteine.

 

Semnal de alarma

Alopecia este un simptom asociat – sau uneori chiar primul semn – pentru o serie de maladii: endocrinopatii (ale tiroidei cu hipo sau hipersecretie, ale ovarelor, suprarenalelor, hipofizei), boli autoimune (lupus, tiroidite, lichen, pelada), boli inflamatorii intestinale, infectii (localizate sau sistemice, sifilis), boli renale si hepatice, hemopatii, tulburari metabolice, intoxicatii cu metale grele.

Bineinteles ca nu orice pacient caruia ii cade parul este suspect de o maladie serioasa, dar, in functie de aspectul alopeciei, de simptomele asociate, de anamneza, medicul orienteaza investigatiile catre diagnosticul si apoi tratamentul corect.

 

Stilul de viata

Obiceiurile zilnice ne influenteaza lent, dar persistent, sanatatea si, implicit, imaginea. Factori care ne pot sabota:

Fumatul – cel putin teoretic, prin influentarea negativa a circulatiei si oxigenarii sangelui, prin aportul de toxine si hidrocarburi. Nu am avut niciun pacient caruia sa ii spun ca ii cade parul pentru ca fumeaza, dar exista studii care arata ca celulele generatoare din foliculul pilos preiau in concentratie destul de mare hidrocarburi aromatice si alte toxine.

Alcoolul – stilul de viata asociat alcoolismului, aportul insuficient de nutrienti isi spun cuvantul, iar efectele sunt vizibile.

Obezitatea – actioneaza prin scaderea tolerantei la glucoza, agravarea diabetului, modificarea balantei hormonale (estrogeni, androgeni, cortizol).

Stresul – in situatii stresante acute sau de durata, organismul produce in exces hormonul de stres la nivel central, dar si periferic. Ceea ce inseamna ca se induce foliculului pilos o reactie inflamatorie cu rezultat nefavorabil. Acesta, la randul sau, prin mecanisme apartinand sistemului stresor periferic, secreta in plus hormoni de stres.

Efectul caderii  parului duce la si mai mult stres, anxietate, scaderea stimei de sine, depresie. Iar cercul vicios se autoalimenteaza.

 

Dr. Alexandra Coltoiu este medic specialist dermatolog la clinica Laurus Medical (str. M. Eminescu, nr. 100, Bucuresti) si IOMC „Alfred Rusescu“ (b-dul Lacul Tei, nr. 120, Bucuresti, numai pentru copii).

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top