Te gândești să apelezi la botox? Adevărat și fals despre toxina botulinică

Piele fără riduri, cu aspect tânăr vreme îndelungată? Asta asigură injecțiile cu toxină botulinică. Dr. Daniela Taher, medic specialist dermatologie, ne spune la ce interval le repetăm, care sunt riscurile, dar și în ce mituri despre botox nu e cazul să mai credem.

 

Botoxul este o procedură care se asociază, cu succes, cu alte intervenţii în medicina estetică, ca, de exemplu, injecţiile cu colagen sau acid hialuronic, peelingurile chimice, laser, lifting.

Citește și:

Totul despre injecțiile cu acid hialuronic

Mărire de sâni? Ce trebuie să știi dacă vrei să-ți pui implanturi mamare

Botoxul produce relaxarea temporară a mușchilor injectați, prin blocarea eliberării de acetilcolină la nivelul terminațiilor nervoase. Uneori, efectul e atât de subtil, încât prietenii nu înţeleg care este secretul.

Procedura injecţiilor cu botox durează 10-15 minute şi constă în injectarea toxinei în muşchii ce urmează să fie relaxaţi, cu ajutorul unui ac fin, după aplicarea prealabilă de gheaţă pentru câteva minute.

Se injectează 4-6 puncte la nivelul frunţii, 3 puncte la nivelul ridului dintre sprâncene şi 2-3 puncte pentru ridurile din jurul ochilor.

Efectul se instalează la 3-5 zile şi este maxim la 2-4 săptămâni. Uneori, se recurge la un retuş după 14 zile de la şedinţa iniţială.

 

Vârsta potrivită pentru botox

Injecţiile cu botox pot fi începute preventiv în jurul vârstei de 28-30 de ani, când ridurile nu sunt profunde. O față care e deja marcată de riduri la 25-28 de ani, poate recurge fără nicio problemă la injectare de toxină botulinică.

Uneori, e necesară numai injectarea zonei din jurul ochilor. La această vârstă, doza utilizată este, de obicei, minimă şi după injectări repetate se poate reduce până la jumătate.

Ridurile frunţii se pot trata atunci când sunt prezente. Unii practicieni recomandă administrarea de câteva unităţi la nivelul conturului feței (mandibulă) pentru a preveni pierderea tonusului la acest nivel (Nefertiti lift).

Iniţial, se credea că pacienţii peste 65 de ani nu răspund suficient la tratament sau că botoxul e periculos la acea vârstă.

Este adevărat că unii dintre aceşti pacienţi au răspuns minim, mai ales cei care s-au expus îndelungat la soare de-a lungul vieţii, dar alţii au răspuns la tratament ca oricare altă persoană.

 

Potențiale riscuri

Dacă nu este administrat corect, botoxul poate deforma fața. Cea mai frecventă complicație este ptoza pleoapei superioare (2-3% dintre injectări), dar care este reversibilă în aproximativ o lună de zile și se poate trata cu un colir special.

 

Frozen face

Alegerea unui doctor estetician cu experienţă este esenţială. Doar doctorul te poate sfătui şi poate împiedica apariţia unui rezultat inestetic sau nedorit.

Aspectul de frozen look poate fi evitat, prin injectarea dozei potrivite tonusului muscular al fiecărei persoane. În general, acest aspect apare când se injectează prea multă toxină botulinică.

 

Când repetăm injecțiile

La nivelul feței, efectul se instalează la 3-5 zile şi este maxim la 2-4 săptămâni. Uneori, se recurge la un retuş după 14 zile de la şedinţa iniţială.

În cazul hiperhidrozei, botoxul se injectează la nivelul dermului superficial, în aproximativ 20 de puncte, după aplicarea unei creme anestezice. Se folosesc o doză şi o diluție mai mari.

Rezultatele apar la 3-5 zile şi se menţin 4-6 luni, acoperind practic tot sezonul călduros. În general, după mai multe injectări cu toxină botulinică, rezultatele durează mai mult.

Mulţi pacienţi au nevoie de numai o injectare anuală de botox pentru ridurile de pe frunte şi de 2 sau 3 pentru ridurile ochilor.

Procentul pacienţilor mulţumiţi de botox este foarte mare, mai ales dacă ştii să-i selectezi şi să ajustezi doza pentru fiecare.

În timp, odată cu repetarea injecţiilor la 4-6 luni, gradul de satisfacţie creşte, mai ales dacă se asociază injecţiile cu acid hialuronic, pentru că se pot obţine rezultate permanente cu eliminarea în totalitate a ridurilor sau reducerea frecvenței injecţiilor, deci şi a costului.

 

Ce zone putem corecta

Toxina botulinică va șterge ridurile orizontale ale frunții, ridurile dintre sprâncene, ridurile de la colțurile ochilor, ridurile verticale ale buzei superioare, ridurile și corzile de la nivelul gâtului și poate lifta trăsăturile feței.

De asemenea, se poate folosi în tratamentul hiperhidrozei (transpirației excesive) la nivelul axilelor, palmelor, plantei piciorului, zonei inghinale, scalpului.

 

Lifestyle

Din păcate, nu există nicio metodă de a diminua efectele botoxului sau de a le prelungi durata. Cu cât doza injectată a fost mai mare, cu atât efectul poate dura mai mult.

De asemenea, unii doctori preferă un anumit tip de toxină, care se pare că ar avea rezultate relativ mai îndelungate. Pentru întreaga perioadă de tratament, se interzic antibioticele şi antihistaminicele.

 

Mituri despre botox

Cel mai larg răspândit mit ar fi că botoxul este o toxină şi poate genera o serie de boli. Acest lucru este fals. Cantităţile de administrare îl fac inofensiv pentru corpul nostru.

Un alt mit este că o cremă care conţine botox ar putea să înlocuiască o astfel de procedură. Alte persoane susţin că toxina botulinică poate duce la atrofia muşchilor.

Lucru total neadevărat în cazul folosirii substanţei conform normelor din cosmetologie. Doar o folosire exagerată poate duce la anumite efecte negative în timp.

 

Efect în timp

Toxina are acţiune de lungă durată, dar reversibilă. Botoxul paralizează muşchiul, prin stoparea de acetilcolină. Pentru că toxina este injectată în cantităţi mici, care afectează doar muşchii aflaţi în imediata apropiere, apare o diminuare a forţei musculare şi a activităţii muşchilor.

 

Reacții adverse

Efectele adverse pot fi roşeaţă locală, echimoză, tumefacţie, durere de cap, simptome de răceală, greaţă, toate acestea având durată limitată, de câteva ore sau câteva zile.

Alte efecte secundare care pot apărea în urma folosirii acestei substanţe (asimetrie a buzelor, pleoape căzute şi leziuni) sunt rezultatul injectării incorecte a botoxului.

Aproximativ 40% dintre cei care au apelat la tratamentul cu botox au fost injectaţi incorect, de cele mai multe ori din cauza practicienilor nepregătiţi.

 

Dr. Daniela Taher este medic specialist dermatologie estetică și director medical al clinicii Skin Clinic; www.skinclinic.ro

Foto: Shutterstock

Comentează și tu
Recomandări
În chirurgia estetică suntem și pacientă și clientă
În chirurgia estetică suntem și pacientă și clientă

Oare cum abordăm chirurgia estetică: drept rezolvarea unei probleme psihologice ce ne afectează percepția despre sine sau o îmbunătățire a aspectului fizic? Informații despre așteptările realiste sau greșite, precum și percepțiile pe care le avem, primim de la medicul estetician Ovidiu Grecu.

Citeste
(P) Esti manichiurista? Afla cum te poate ajuta oja semipermanenta sa-ti maresti profitul
(P) Esti manichiurista? Afla cum te poate ajuta oja semipermanenta sa-ti maresti profitul

Manichiura este un detaliu important pentru orice femeie. Ne folosim mainile in mod constant, asa ca unghiile noastre sunt in centrul atentiei fie ca vrem sau nu. De aceea, vizita la un salon de infrumusetare a devenit un must cel putin o data pe luna pentru majoritatea femeilor care pun accent pe aspectul lor si […]

Citeste
Acneea la adulți: cauze și prevenție
Acneea la adulți: cauze și prevenție

Vrem să arătăm bine, să avem o piele frumoasă și chiar dacă acneea o asociem cu adolescența, din păcate, este o problemă întâlnită și la maturitate. Dr. Smaranda Nica, medic specialist dermatolog, ne spune care sunt cauzele acneei la adulți și cum o putem combate.

Citeste
Te gândești să apelezi la botox? Adevărat și fals despre toxina botulinică
Te gândești să apelezi la botox? Adevărat și fals despre toxina botulinică

Piele fără riduri, cu aspect tânăr vreme îndelungată? Asta asigură injecțiile cu toxină botulinică. Dr. Daniela Taher, medic specialist dermatologie, ne spune la ce interval le repetăm, care sunt riscurile, dar și în ce mituri despre botox nu e cazul să mai credem.

Citeste
(P) 7 produse pentru îngrijirea părului de care ai nevoie în sezonul rece
(P) 7 produse pentru îngrijirea părului de care ai nevoie în sezonul rece

Așteptăm cu nerăbdare Crăciunul, dar până la întâlnirea cu zilele sfinte trebuie să facem față frigului, aerului uscat al anotimpului rece, diferențelor extreme de temperatură. Iar acestea ne afectează în profunzime atât sănătatea, cât și pielea și părul. Uscate, casante, rebele, cosițele noastre nu ne mai ascultă defel odată cu instalarea sezonului înghețat! Înainte de […]

Citeste
(P) Bucură-te de proprietățile purificatoare ale micelelor din noua gamă Wash & Go Ultra Delicate
(P) Bucură-te de proprietățile purificatoare ale micelelor din noua gamă Wash & Go Ultra Delicate

Orice femeie, cu siguranţă, are nevoie de momentele ei de strălucire, iar anul acesta îngrijirea delicată este cea care promite elementul surpriză, atât de necesar doamnelor. De aceea, Wash & Go lansează noua gamă de produse Wash & Go Ultra Delicate, alături de campania Delicate is the new WOW’, dedicată în totalitate doamnelor şi momentelor […]

Citeste