Now Reading
Ten perfect pe timp de vara

Ten perfect pe timp de vara

Revista Psychologies

Cum sa avem grija de ten pe timpul verii, si cum ne poate ajuta medicina estetica sa aratam mai tinere si mai frumoase? Raspunsuri de la Dr. Andreea Iftimie.

 

UVA + UVB = pericol

Efectele nocive ale soarelui asupra pielii sunt cauzate, in principal, de razele UV: razele UVB sunt principala cauza a arsurilor solare, iar razele UVA sunt si mai periculoase, pentru ca nu provoaca durere, dar patrund mai adanc in piele.

Ele accelereaza procesul de imbatranire a pielii si pot cauza intoleranta solara, cunoscuta ca alergii solare sau afectiuni pigmentare (melasma, pete pigmentare).

Daca aceste daune invizibile se repeta, pot duce, in timp, la dezvoltarea unor cancere de piele.

 

Exfolierea tenului…

… este esentiala, in special pe parcursul verii, deoarece indeparteaza celulele moarte si le ajuta pe cele sanatoase sa se dezvolte.

In plus, acest ritual elimina punctele negre, impiedica aparitia acneei, iar pielea capata un aspect uniform.

Procesul de exfoliere este bine sa aiba loc o data, maximum de doua ori pe saptamana, iar miscarile sa fie blande,  pentru a nu irita sau afecta tenul.

 

Rutina de ingrijire

Dimineata, tenul trebuie spalat cu apa rece; astfel, acesta se va curata dupa procesul de regenerare de pe parcursul noptii. Putem utiliza si un gel exfoliant, care sa curete porii si sa indeparteze atat impuritatile, cat si celulele moarte.

Ulterior, folosim o lotiune tonica delicata; altfel, apare aspectul de piele uscata. Nu in ultimul rand, tenul trebuie hidratat cu o crema cu factor de protectie solara, aleasa cu grija, pentru ca nu toate actioneaza in profunzime.

 

Tenul uscat

De foarte multe ori, dupa o vacanta petrecuta sub razele soarelui, pielea devine si mai uscata si crapata, iar in locul bronzului natural raman pete mici inchise la culoare, care, odata cu varsta, apar si mai pregnant pe maini, pe decolteu, umeri, fata.

 

Tenul acneic

In prima faza, razele soarelui ajuta la uscarea cosurilor, insa, in tot acest timp, riscul de agravare a afectiunii creste.

Persoanele cu tip de ten acneic trebuie sa aleaga o crema cu factor de protectie SPF minim 30, care nu contine ulei si este noncomedogenica.

 

Tenul mixt sau gras

Tenul gras expus la soare produce si mai mult sebum, generand aparitia cosurilor, a comedoanelor si a unui ten cu relief neuniform.

Soarele este un fals prieten al pielii cu imperfectiuni, deoarece stratul superior al pielii se usuca, oferind falsa impresie ca problemele tenului dispar.

 

Tenul normal

Razele UV determina secretia de mai mult sebum, care este transportat mai usor prin porii dilatati de temperaturile ridicate. Astfel, pielea devine mai lucioasa si se simte alunecoasa la atingere.

 

Interventii estetice permise

Vara, putem recurge la aproape orice interventie, insa trebuie sa tinem cont de faptul ca recuperarea poate fi ingreunata de caldura si umiditate.

Tehnologia disponibila astazi in medicina estetica ne ofera solutii minim invazive pentru a elimina pigmentarile nedorite ce apar dupa expunerea la soare si solutii pentru hidratarea intensa a pielii.

Petele pigmentare (acumulari de melanina care apar sub actiunea razelor ultraviolete, atunci cand secretia acestui pigment scapa de sub control si se produce in exces) apar indiferent de tipul si culoarea pielii, iar daca sunt lasate netratate, se fixeaza din ce in ce mai bine sub piele, asa ca indepartarea lor se va face in mai multe sedinte.

Pe de alta parte, sa nu uitam ca, in sezonul cald, mai ales in vacanta, pielea este agresata de nisip, apa de mare, radiatii.

De aceea, trebuie sa acordam o atentie sporita hidratarii, nu doar prin creme hidratante, ci si printr-un cocteil de vitamine si acid hialuronic, ce reda tenului stralucirea, luminozitatea, hidratarea, elasticitatea si elimina imperfectiunile.

 

Interventii estetice interzise

De exemplu, peeling-urile nu sunt recomandate, deoarece expunerea la soare este inevitabila si ne putem trezi cu pete pigmentare.

 

Interventii estetice antirid si remodelare

Ultima noutate absoluta a anului din industria esteticii medicale este gelul cu acid hialuronic, Teosyal®Rha, care respecta miscarile naturale ale fetei.

Acesta este asemanator cu substanta pe care o avem in mod natural in organism si este cel mai scump filler pentru restaurarea volumelor faciale, cu cel mai inalt grad de puritate si rezultat foarte natural, fara ca cineva sa-si dea seama de interventie.

El poate fi folosit la stergerea ridurilor fine si profunde, la remodelarea fetei, in special prin restaurarea volumului pometilor, redefinirea buzelor, conturarea nasului, pana la rehidratarea pielii in profunzime.

 

Alunitele…

… apar, de regula, in zonele cele mai expuse la soare, deoarece razele ultraviolete amplifica productia de melanina. Alunitele se formeaza cand celulele de la nivelul pielii se aduna intr-un conglomerat, in loc sa fie distribuite uniform pe o anumita suprafata.

 

Soarele, ca medicament

In unele afectiuni cutanate, expunerea moderata la soare este chiar recomandata. Este si cazul psoriazisului, o boala autoimuna manifestata prin aparitia pe piele a unor plagi rosii acoperite cu coji sidefii, localizate mai ales pe coate, genunchi si scalp.

De asemenea, expunerea treptata la soare este recomandata si in dermatita atopica, afectiune data de o hipersensibilitate a sistemului imunitar si manifestata prin leziuni cutanate si mancarimi.

 

Soarele si alte nemultumiri

Soarele ne aduce, pe langa bronzul mult dorit, si sanatatea oaselor (prin sinteza in piele a vitaminei D, care, prin fixarea calciului in oase, asigura cresterea si combate osteoporoza), are efecte antidepresive si, cum spuneam anterior, amelioreaza unele boli dermatologice.

Dar, in acelasi timp, trebuie sa fim constienti si de efectele sale mai putin benefice, precum aparitia petelor pigmentare si uscarea pielii.

In ceea ce priveste afectiunile pielii, la aproximativ 70% din cei cu lupus eritematos, expunerea indelungata la soare favorizeaza aparitia unor leziuni cutanate (roseata), a durerilor articulare si a oboselii.

Este bine de stiut ca soarele poate avea chiar efecte iremediabile asupra cicatricilor roz si rosii, formate in urma unor interventii chirurgicale, cu o vechime mai mica de sase luni.

 

Dr. Andreea Iftimie este manager medical Clinica Laser de Reintinerire FAZZADA

www.fazzada.ro

A consemnat Catalina Cristescu

Foto: shutterstock.com

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top