Now Reading
Tot ce (nu) stii despre caderea parului

Tot ce (nu) stii despre caderea parului

Revista Psychologies

Ce facem pentru a preveni caderea parului? Care sunt potentialele cauze pentru acest fenomen ce risca sa ne afecteze serios imaginea de sine? Raspunsuri de la Mihaela Vidan Popa, medic specialist dermato-venerologie.

 

Ritmul natural de crestere si cadere a parului

Pentru a defini corect fenomenul de cadere a parului (in termeni medicali: alopecie), este necesar sa intelegem ciclul evolutiv al acestuia, care include o etapa de crestere (anagena), una intermediara (catagena) si una de odihna (telogena).

Cu alte cuvinte, firele de par cresc, se mentin, involueaza si apoi cad. Prima faza este perioada de dezvoltare rapida si are trei subfaze.

Prima este proanagena, avand durata de o saptamana, in care are loc formarea si migrarea spre exterior a firului de par; urmata de mesanagena si metanagena, ce au o durata variabila de la zona la zona si in care firul de par este matur si definitiv format.

Faza a doua este perioada cu activitate piloformatoare mai putin accelerata, fiind, in acelasi timp, si inceputul perioadei de repaus, in care firele de par se opresc din crestere si in care se petrece degradarea si pierderea lor, avand, de asemenea, o durata variabila, in functie de zona corpului.

Cea de-a treia faza (telogena) este perioada de repaus complet si de eliminare a firului de par, in care radacina se regenereaza si se pregateste pentru formarea unui nou fir.

Lungimea fiecareia dintre aceste faze depinde de tipul de fir de par. Parul de pe scalp tinde sa creasca pe o perioada de trei ani si sa intre in faza de repaus timp de unul sau doi ani.

Parul care formeaza genele si care este mult mai scurt, va creste circa 30 de zile si va fi in repaus timp de alte 105 zile inainte de a se desprinde si a cadea.

In orice moment, aproximativ 90% dintre firele de par de pe cap se gasesc in faza de crestere, iar pierderea normala este de plus minus 100 de fire de par pe zi.

Desigur, la cresterea parului contribuie numerosi factori, precum ereditatea, sezonalitatea, metabolismul si impregnarea hormonala.

 

Genetica si stres

Alopecia poate fi o afectiune determinata genetic aparuta ca urmare a transformarii graduale a firelor de par mature in fire de par imature, raportul dintre cele doua tipuri fiind redus substantial.

Modificarile genetice majore sunt prezente pe cromozomul 20, AR/EDA2R si PAX1/FOXA2. Daca ne referim la stres, da, stresul constant pe o perioada mare de timp poate determina pierderea temporara a pilozitatii capilare, din cauza deteriorarii ciclului de viata a firului de par.

 

Carenta de vitamine

Deficienta de vitamine este frecvent intalnita intre numeroasele cauze care determina caderea parului. Ea poate fi primara, aparuta ca urmare a administrarii insuficiente de nutrienti conform nevoilor organismului, sau secundara, cauzata de un deficit de absorbtie.

Vitaminele importante pentru sanatatea parului sunt A, B, C, D si E. Vitamina A, cunoscuta ca un puternic antioxidant, ajuta la mentinerea echilibrului sebo-secretor, atat deficitul, cat si excesul acestei vitamine putand fi implicate in pierderea parului.

Din grupul vitaminelor B, patru tipuri sunt necesare unui par sanatos: B6, B7 (biotina), B8 (inositol) si B10 (acidul para-aminobenzoic). Dintre alimentele bogate in grupul vitaminelor B amintite, laptele si galbenusul de ou sunt cele mai reprezentative.

Vitamina C, pe langa numeroasele beneficii legate de sanatatea pielii, are un rol important in producerea tirozinei, responsabila de troficitatea firului de par.

Deficienta de vitamina D poate determina alopecie difuza, prin intreruperea ciclului de crestere a parului, in timp ce vitamina E contribuie la o nutritie locala corecta, pentru ca imbunatateste circulatia sanguina la nivelul scalpului. De asemenea, cauza caderii parului poate fi un nivel scazut de fier, sulf sau zinc.

 

Cauze hormonale

Modificari ale valorilor hormonale precum dehydroepiandrosterone (DHEA)-sulfatul si testosteronul liber sunt adesea intalnite in alopecii.

In plus, caderea parului poate fi determinata si de o disfunctie tiroidiana, sustinuta biologic prin evaluarea nivelului hormonilor tiroidieni T3, T4 si tirotropina.

 

In sarcina

Pentru majoritatea femeilor, perioada sarcinii pare sa fie benefica pentru par. Nivelul crescut de estrogeni poate determina ca pana la 95% din par sa intre intr-o faza de crestere.

Bineinteles, exista si femei care trec printr-o cu totul alta experienta in timpul sarcinii si post-partum. Parul lor isi poate schimba textura, luciul sau grosimea.

Si in acest caz hormonii sunt cauza, deoarece ei afecteaza fibra firului de par, schimbandu-l dintr-un tip in altul. Odata cu constientizarea cantitatii de par pierdut intervine si factorul stres, care poate accelera fenomenul de cadere a parului.

 

Styling-ul si infrumusetarea

In ceea ce priveste utilizarea produselor de infrumusetare si igiena a parului, s-a invocat influenta nefavorabila a acestora in conditiile folosirii in exces; ori a produselor expirate sau depozitate incorect, situatie in care isi pot schimba consistenta.

 

Varsta e un factor

Fara indoiala ca varsta inaintata reprezinta un factor determinant in caderea parului, diminuarea nivelului de estogeni la menopauza fiind principala cauza.

 

Schimbarea anotimpurilor

Trebuie avut in vedere faptul ca temperaturile extreme sunt factori agresivi pentru integritatea parului. Solutia ideala pentru a-i preveni deteriorarea in aceste perioade consta in utilizarea unor masti imbogatite cu agenti umectanti, care umezesc firul de par.

 

Dietele stricte

Atunci cand urmam o dieta drastica, nesustinuta corect, care priveaza organismul de nutrienti, oligoelemente si vitamine, putem spune categoric ca aceasta are legatura atat cu modificarea calitatii si aspectului parului, cat si cu pierderea firelor de par.

 

Prevenirea caderii parului

Pentru asta nu este nevoie de eforturi uriase, echilibrul alimentar, psiho-emotional si terapia precoce a diferitelor boli sistemice pot fi cheia succesului in preventia caderii parului.

 

Dr. Mihaela Vidan Popa este medic specialist dermato-venerologie, Medlife Grivita Bucuresti

A consemnat Catalina Cristescu

Foto: shutterstock.com

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top