Adio, vergeturi si celulita!
Stim, vara suntem si mai nemultumite de celulita sau vergeturi. Ce e de facut pentru a le combate si preveni? Iata cateva sfaturi de la dr. Andreea Stancu, medic dermatolog.
Celulita
Celulita reprezinta o modificare a pielii ce apare adesea pe coapse, fese si abdomen, in cantitati diferite, uneori mai mici la femeile sanatoase. Dar celulita nu este nimic mai mult decat grasimea normala de sub piele!
Grasimea apare denivelat, deoarece impinge prin tesutul conjunctiv, cauzand incretirea pielii de deasupra, si dand astfel aspectul caracteristic de „coaja de portocala“.
Daca avem celulita, nu inseamna ca suntem supraponderali – chiar si oamenii slabi pot avea un anumit grad de celulita.
Din pacate pentru noi, doamnele, celulita este mai frecventa in randul femeilor decat a barbatilor, iar in cazul in care femei din familia ta au celulita, exista o sansa buna sa o dezvolti si tu.
Cum apare
Aparitia celulitei este favorizata de o serie de factori, atat interni, cat si externi. Printre factorii interni regasim ereditatea, dezechilibrele hormonale, disfunctionalitatile hepatice, metabolismul lent, cantitatea totala de grasime corporala, grosimea si culoarea pielii, dereglarile glandei tiroide, sarcina etc.
Dintre factorii externi mai importanti enumeram: alimentatia incorecta, deshidratarea, lipsa activitatii fizice, fumatul, consumul de alcool sau cafea in exces si, nu in ultimul rand, stresul.
Preventie
Masajul anticelulitic ajuta la prevenirea si lupta impotriva celulitei, datorita stimularii sistemului circulator si limfatic, care distrug tesutul adipos.
De asemenea, impachetarile pot fi eficiente in lupta impotriva celulitei, eliminand retentia de apa si toxinele. Cu toate ca astfel de proceduri aduc o imbunatatire pentru moment, cea mai buna optiune este activitatea fizica si, daca este necesar, pierderea in greutate.
Cel mai eficient exercitiu de rutina pentru celulita incorporeaza exercitii de aerobic si forta, asociat cu o dieta bogata in fructe, legume si fibre.
Interventii estetice
Lipoaspiratia este o metoda la care multe femei apeleaza, dar aceasta trebuie recomandata in mod corect de estetician, deoarece, de multe ori, realizarea acestei interventii nu este imperios necesara.
Mezoterapia consta in injectarea locala de vitamine, minerale, aminoacizi, cu rolul de a topi grasimea inestetica, un procedeu foarte promitator la ora actuala.
O alta metoda sigura si eficienta este liposculptura cu laser; aceasta metoda neninvaziva de eliminare a celulitei se realizeaza in mod progresiv, fara a provoca traume sau a lasa cicatrici pe piele.
Mituri frecvente
In primul rand, celulita nu este o boala, ci se datoreaza structurii grasimii normale de sub piele. Apoi, desi pielea este bogat vascularizata cu vase de sange, celulita nu este cauzata de vasele de sange deteriorate.
In plus, celulita nu este cauzata de o slabire a capilarelor sau de o circulatie scazuta in zona subcutanata. Daca ai celulita, nu inseamna ca esti supraponderal, exista celulita de grad mare chiar la persoanele foarte slabe!
Vergeturile
Vergeturile, cunoscute drept leziuni cutanate, au la inceput o culoare rosie spre violet sau maro-inchis si sunt de dimensiuni variate, insa, in timp, pot ajunge la un alb sidefat.
Cum apar
Fluctuatiile rapide de greutate, cresterea in greutate in timpul sarcinii provoaca o intindere a pielii, iar tesuturile subcutanate se rup.
Asadar, vergeturile sunt, de fapt, leziuni ale pielii (cicatrici), ca urmare a deteriorarii fibrelor elastice, precum si a reducerii cantitatii de colagen din tesutul cutanat.
Preventie
Cele mai eficiente metode care previn aparitia vergeturilor presupun evitarea schimbarilor bruste a volumului corporal, prin ingrasari ori slabiri radicale si dese.
Alimentatia corecta si sanatoasa, cu vitaminele C si E, minerale, zinc si siliciu lupta, de asemenea, impotriva vergeturilor, alaturi de exercitiul fizic constant.
Sunt importante si hidratarea corespunzatoare, masajele locale cu uleiuri sau creme speciale atunci cand nu putem preveni modificarile importante in volumul corporal, precum puseele de crestere, la copii, ori sarcina, la femei.
Dr. Andreea Stancu este medic dermatolog, clinica Hexi Med
www.heximed.ro
A consemnat Catalina Cristescu
Foto: shutterstock.com