Now Reading
Vrei să îți faci un tatuaj? Ce te sfătuiesc un dermatolog și un psiholog

Vrei să îți faci un tatuaj? Ce te sfătuiesc un dermatolog și un psiholog

Avatar photo

Sunt sexi, cool, poate ne dau mai multă încredere în noi și ne fac mai atractivi. Dar ce semnificație au, de fapt, tatuajele și ce impact au acestea la nivelul pielii? Un dermatolog și un psiholog ne ajută să înțelegem acest obicei vechi de milenii, precum și riscurile la care ne supunem.

 

IMPACTUL LA NIVELUL PIELII

Psychologies: Există persoane cărora nu li se recomandă executarea unui tatuaj? În ce situații?

Dr. Smaranda Nica: Există două categorii de persoane cărora nu li se recomandă efectuarea de tatuaje: cele alergice la pigmentul folosit și cele care au boli de piele ce se pot agrava la locul de efectuare a tatuajului.

Citește și:

5 vitamine benefice pentru păr

TOP 5 greșeli de machiaj

Alergia la cerneala folosită este greu de prezis; de aceea, cel mai indicat este ca, înaintea efectuării tatuajului propriu-zis, să se facă o probă pe o zonă mai mică.

Dacă după 48 de ore nu se dezvoltă nicio reacție, atunci, de regulă, este sigur să se facă tatuajul. O persoană poate fi alergică doar la un singur compus dintr-o singură culoare, fără a exista alergie la alte culori.

De exemplu, la compușii cu mercur din culoarea roșie, la cromul din culoarea verde sau la cobaltul din pigmentul albastru. O persoană alergică la pigment are contraindicație absolută la a-și face tatuaj cu pigmentul acela.

A doua categorie de persoane la care nu se recomandă tatuajul este cea a pacienților cu boli dermatologice care prezintă un răspuns anormal al pielii la traumatisme, deci și la tatuaje.

Acesta se numește „fenomen Koebner“ și se manifestă prin apariția de noi leziuni pe piele la locul traumatismului.

Din această „familie“ fac parte: psoriazisul, lichenul plan și vitiligo, însă există și alte boli, mai rare, care pot avea acest răspuns.

Pentru cei ce suferă de aceste boli, efectuarea unui tatuaj nu este o contraindicație absolută, întrucât nu este obligatoriu ca acest răspuns să apară.

Totuși, trebuie luat întotdeauna în considerare acest risc: în loc să se vadă tatuajul, ar putea să fie vizibilă doar leziunea.

La ce riscuri ne supunem atunci când ne tatuăm?

Dr. S.N.: În primul rând, sunt cele descrise anterior. Celor cu alergie le va apărea pe zona cu cerneala la care sunt alergici o dermatită/eczemă de contact, care se manifestă prin roșeață, vezicule (mici bășicuțe), umflătură sau cojițe și, cel mai neplăcut, mâncărime locală destul de intensă.

Cei cu boli dermatologice, cu acel fenomen Koebner, întâmpină riscul de a le apărea pe locul tatuajului leziuni noi de psoriazis, lichen plan, vitiligo etc.

În plus, în funcție de cât de bine sunt urmate metodele de asepsie și antisepsie, adică de sterilizarea materialelor, a aparatelor și a zonei de lucru, apar alte riscuri, și anume cele de a contracta o infecție.

Infecțiile pot fi bacteriene (stafilococi, streptococi etc.) sau virale (de la veruci/negi, până la HIV). Cele mai de temut sunt infecțiile virale cu virusuri hepatice B și C și infecția HIV. Aceste riscuri sunt extrem de reduse dacă sterilizarea se face corect.

 

Ce complicații pot apărea după ce ne facem un tatuaj?

Dr. S.N.: Dermatita de contact, apariția de noi leziuni de boală de piele (pentru cei care au acea boală) și infecții. Despre primele două am vorbit cum apar, deci voi spune pe scurt doar ce se întâmplă în cazul infecțiilor.

Acestea se pot manifesta fie local, cu apariția de puroi, coji, roșeață, durere, umflătură (pentru infecțiile bacteriene) sau cu apariția de veruci sau alte excrescențe la locul tatuajului (pentru anumite infecții virale), fie pot să fie complet lipsite de semne pe piele, dar să ajungă pe cale sanguină la organele interne și să le afecteze (ca, de exemplu, ficatul, în cazul infecțiilor cu virusurile hepatice B și C, cu dezvoltarea unei hepatite virale).

 

Cum să ne îngrijim corect pielea, local, după tatuaj?

Dr. S.N.: În principiu, îngrijirea pielii se face ca și în cazul oricăror microtraumatisme sau intervenții minim invazive.

De aceea, o cremă cicatrizantă și totodată emolientă, aplicată de trei-patru ori pe zi, câteva zile, este de obicei suficientă.

 

Vrem să ne scoatem un tatuaj. Care sunt tehnicile sigure pentru noi și care lasă cele mai puține cicatrici?

Dr. S.N.: Există multiple metode de a „scăpa“ de un tatuaj: cele invazive, de tipul exciziei zonei tatuate cu/fără grefă de piele;

dermabraziunea sau crioterapia, care înlătură, de regulă, tatuajul dintr-o singură procedură, dar cu prețul unei cicatrici;

tehnicile noninvazive, de tipul laserelor, care presupun de obicei mai multe ședințe, însă care au rezultate estetice, cu dispariția completă a tatuajului.

Tipul de laser însă se alege în funcție de culoarea pigmentului, cele mai ușor de scos fiind tatuajele roșii sau negre și cele mai dificile – cele galbene și violet.

De asemenea, și tipul de piele este important, scoaterea unui tatuaj la cei cu piele mai închisă la culoare, fiind mai dificilă.

 

IMPACTUL PSIHOLOGIC

Psychologies: Care sunt motivele pentru care oamenii își fac tatuaje?

Ștefania Voia: Pornind de la ideea de permanență asociată cu tatuajele, realizăm că persoanele care decid să se tatueze, au în spate o motivație puternică.

Ceva din ei sau din viața lor își pune amprenta, la propriu, prin intermediul unui simbol. Unii aleg să se tatueze din considerente estetice, dorind să fie mai sexi sau să ascundă anumite cicatrici.

Alții vor să-și amintească de persoane dragi, prezente sau decedate, ori vor să poarte semnificațiile unor evenimente importante din viețile lor, simbolurile propriilor credințe.

Uneori, când îți faci un tatuaj, alegi să împărtășești o poveste, să arăți o anumită latură a personalității tale. Alteori, vrei să arăți celor din exterior că ai un anumit grup de apartenență, dar și membrilor acelui grup că împărtășiți aceleași credințe.

 

Care este impactul psihologic dacă ne facem un tatuaj după o traumă?

Ș.V.: Alegerea unui tatuaj după o traumă poate fi un pas important în depășirea ei. Expunerea regulată la simbolul ce reprezintă evenimentul traumatizant poate acționa ca o desensibilizare sistematică, cu rol reparator.

Când sunt afectați de ceva, copiii tind să povestească foarte des despre acel eveniment stresor. Cu cât povestesc mai mult, cu atât mai ușor ajung să descarce tensiunea acumulată.

Același mecanism funcționează și în cazul tatuajului post-traumatic. Traumele fac parte din istoria noastră de viață, adică din noi, iar ca să le depășim sănătos, este nevoie să le acceptăm.

 

Care este legătura dintre tatuaje, identitatea proprie și încrederea în sine?

Ș.V.: La fel cum caracterul, discursul, ținuta, personalitatea fac parte din cine suntem, în același fel contribuie tatuajele la identitatea noastră.

Imaginea despre propria persoană, precum și imaginea pe care ceilalți o au despre noi contribuie foarte mult la construirea încrederii în sine.

În adolescență, când încrederea în sine are de suferit, suntem într-o perioadă de căutare a propriei identități. Atunci e posibil să ne facem un tatuaj care rezonează cu noi, cu credințele noastre, conturând imaginea și sentimentul de încredere în sine.

Un tatuaj arată cine ești, cu ce idei rezonezi și spune o parte din povestea ta. El vine în completarea istoriei tale, atrăgând atenția asupra acelor aspecte pe care tu le alegi, vorbind uneori în locul tău.

Chiar și atunci când nu este vizibil pentru exterior, conștiința faptului că poartă un tatuaj, îi conferă posesorului o anumită încredere în sine, e ca un secret pe care doar el îl știe.

 

Schimbă un tatuaj felul în care suntem percepuți de cei din jur?

Ș.V.: La început, tatuajele erau purtate predominant de cei care lucrau la circ sau de criminali, practic de paria societății, și erau executate în condiții precare.

Percepția asupra purtătorilor de tatuaje a rămas multă vreme negativă, fiind asociată cu agresivitatea și murdăria. În prezent, percepția s-a schimbat, multe persoane au apelat la practica tatuării, dar unele prejudecăți au rămas.

Cu toate acestea, cei din jur asociază cel mai des purtătorii de tatuaje cu ideea de încălcare a normelor, de consumatori de adrenalină, dar și cu unicitate, curaj.

Tatuajele devin o parte din cine suntem, atât prin semnificația lor, cât și prin efectul pe care îl au asupra celorlalți.

Anumite tatuaje sunt conectate cu diferite idei, pe care le asociem cu posesorii lor. Unele sunt agresive, altele ludice, unele cu tentă sexuală.

În funcție de ceea ce știm despre posesor sau de ceea ce proiectăm în el, avem un anumit comportament față de acea persoană, iar ea, la rându-i, va reacționa în funcție de asta.

 

Tatuajul pe care îl avem, nu ne mai place sau nu ne mai reprezintă – ce efecte psihologice poate avea asta?

Ș.V.: Este firesc să ne schimbăm în timp, să ne schimbăm și convingerile. Cu toate astea, alegerea unui anumit tatuaj nu este întâmplătoare, a reprezentat un moment sau o etapă unică din viața noastră.

Chiar dacă nu mai rezonăm cu ce am gândit atunci, tatuajul rămâne o parte importantă din declarația identitară, amintind de o altă fațetă din trecut a propriei persoane.

 

Smaranda Nica este medic specialist în dermatologie la clinica Intermedicas, www.intermedicas.com

Ștefania Voia  este psiholog, [email protected] 0726191255

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top