De ce e bine sa ne bazam pe intuitie
Nu ai niciodata rabdare sa lasi lucrurile sa se intample de la sine? Vrei sa iei decizii rapide si corecte? Uite de ce e bine sa ne bazam pe intuitie.
Ce ne face sa ne grabim peste masura si sa ne dam seama ca viata a trecut atat de repede pe langa noi fara sa apucam sa spunem macar: „Buna ziua”?
Traim farsa vremurilor noastre, aceea ca putem face multe lucruri intr-o perioada scurta de timp si ca suntem atat de emancipati. Dar este asa cu adevarat sau am devenit prizonierii mintii noastre lineare?
Sau mai bine zis, prizonierii emisferei stangi, un mic tiran care trebuie sa controleze totul in jur, oameni si mediu, pentru a se linisti.
Niciodata in istoria consemnata nu s-a mai intamplat sa dobandim atat de multe cunostinte intr-un timp atat de scurt. Cunoasterea inseamna putere, dar poarta cu sine si o parte de umbra. Pentru ca nu stim s-o gestionam prin prisma intelepciunii, riscam sa devenim ca „ucenicul vrajitor”, sa nu mai putem controla avansul tehnologiei.
In lumea atat de complexa in care ne aflam trebuie sa transcendem vechile moduri prin care vedem si infaptuim lucrurile. Trebuie sa descoperim noi modalitati sa invatam si sa muncim.
S-a vorbit timid de o aptitudine care pentru unii suna prea mistic pentru a o lua in seama, dar care nu mai poate fi ignorata prea mult timp daca vrem sa supravietuim ca specie. Intuitia.
Ea este cea care ne poate indulci viata intr-un mod extraordinar. Cu ajutorul ei nu mai pierdem timpul cu lucruri inutile si economisim nenumarate resurse, cum ar fi vitalitatea, sanatatea, contactele umane fructuoase.
Intuitia este acea capacitate a constiintei datorita careia putem sa facem alegeri corecte din punct de vedere karmic. Daca mergeti prea repede, nu ratati doar peisajul, „pierdeti din vedere incotro va indreptati si de ce”, spunea Eddie Cantor. Incetiniti ritmul si bucurati-va de viata!
Daca nu ne grabim putem chiar invata cum sa invatam. Iata o povestire cu talc care reflecta acest aspect.
„La poalele unui munte inalt, un orasean oarecare se apropie de un cioban ce traia in acea regiune si il intreaba: Cat timp imi este necesar sa ajung pe varful acestui munte?
Ciobanul priveste cu atentie omul, apoi priveste catre varful muntelui si, dupa o scurta pauza, raspunde zambind: Opt ore daca sunteti foarte grabit si numai cinci ore daca nu sunteti grabit.”
Avem senzatia ca putem ingramadi totul intr-un singur sac, planificari, treburi, diverse sarcini si, dupa ce le-am indesat bine, ne felicitam. Ce eficienti am fost!
De fapt, uitam ca esenta vitalitatii este insasi capacitatea noastra de a simti.
Altfel suntem niste roboti, iar dupa o vreme ne ramane senzatia vaga ca vietile noastre sunt neimplinite, fara sens si fara vitalitate, pe care eu o numesc chiar senzualitate, cu conotatia de a ne trai viata cu placere.
De Tudor Iosub, instructor de yoga la Centru Shakti, Bucuresti.
Citeste si:
5 modalitati de a-ti spori intuitia
Tehnici pentru a lua decizii mai bune
Foto: 123rf.com