Tu ai calitățile pe care le ceri de la un partener de cuplu?

După câteva relații eșuate, în relația actuală am reușit să mă reflect mai bine în cel care îmi e partener de cuplu. Iar feedback-ul nu e mereu roz.

Citește și:

Uneori, să mimezi un orgasm se poate întoarce împotriva ta…

Cât timp te gândești la foști iubiți, nu ești pregătită să ai o relație nouă…

Vreau să negociem. Dar eu ce ofer?

Mi se pare normal într-un cuplu să nu gândim mereu la fel sau să nu vrem aceleași lucruri. Mă aștept ca acesta să fie firescul tuturor. Din acest motiv, nu cred că există cupluri care să nu facă anumite compromisuri.

Poate că le etichetăm astfel, poate că nu, dar cu toții le facem. Iar ca ele să nu fie frustrante, este important să știm să negociem. Am crezut mereu că eu știu să fac asta, că sunt deschisă și cooperantă.

Până când, actualul meu iubit, mi-a „dat cărțile pe față” și mi-a atras atenția asupra refuzului meu de a ceda. Am constatat că negocierile priveau lucrurile pe care voiam să le schimbe celălalt sau să le accepte la mine. Dar concesiile mele erau zero.

Actualul iubit este mult mai în contact cu sine însuși și mult mai comunicativ decât cei dinainte. Nu e mereu confortabil, dar îmi oferă un feedback constructiv. Iar cu el, am învățat mult mai multe despre ce presupune un cuplu decât în orice relație anterioară.

Am înțeles, totodată, cum iubirea mea poate lua forma unui control. Neplăcut feedback, zău.

Dar atunci când cer celuilalt să se schimbe, îi cer să se încadreze în tiparul meu ideal, în construcția mea mentală despre el, în loc să învăț să îl accept pentru ceea ce este.

Nu voiam să schimb un comportament supărător, care poate fi negociabil, ci, în acest caz, faptul că el are o nevoie mai mare de a socializa decât mine. Eu aș sta numai în casă, iar el mai mult pe afară.

Evident, negocierea presupune schimbare și din partea mea. Așadar, acum învăț să mă dezlipesc de apartament…

 

Mai multă tandrețe? Ai inițitativă?

Când vine vorba despre sex, îmi place ca el să aibă inițiativă. Iar dacă nu o are, sunt bosumflată (chiar și doar în mintea mea) și îmi imaginez că nu îi mai par atât de atrăgătoare.

De aici pornind, începe un întreg tăvălug de gânduri negative. Pentru a le opri, l-am întrebat dacă sunt mai puțin atrăgătoare. Iar el m-a ajutat să înțeleg că nu îmi cade coroana de pe cap dacă am eu inițiativă.

Nu, nu așa mi-a spus-o, dar am reușit să mă simt ca o răsfățată care bate din picior că nu primește, în loc să facă ceva să și ofere.

Acum îmi exersez inițiativa și mi se pare minunat. Habar nu aveam că este o chestie care lui îi face atâta plăcere și că și eu mă simt la fel de bine. Cred că uneori, noi, femeile, exagerăm cu așteptările de „vânător-cuceritor” pe care le avem de la bărbați.

În concluzie, pe lângă faptul că sunt mai conștientă că este un partener potrivit pentru mine, învăț un lucru care mi se pare foarte important și prea puțin aprofundat: cum să fii pentru partenerul tău ce ți-ai dori să fie el pentru tine.

Iar asta nu ține de imaginația ta (exclusiv) și ce crezi tu că și-ar dori ci și de comunicarea nevoilor voastre. Eu vreau să mă țină în brațe și să îmi facă masaj, iar el vrea să am inițiativă în pat. Schimbările se negociază de ambele tabere.

Sunt mai atentă la greșelile mele decât la ale lui, iar atunci când îi fac o solicitare, încerc să înțeleg care e nevoia mea din spatele ei. Sunt pași mici, dar îi consider foarte importanți pentru mersul unei relații.

 

Andreea, 26 de ani

Loading...
Comentează și tu
Recomandări
Trăiesc de copil cu sentimentul de singurătate
Trăiesc de copil cu sentimentul de singurătate

Sentimentul de singurătate nu îmi este străin. Din contră, m-am familiarizat cu el încă de mică. Nu înseamnă neapărat să trăiești singur, ci să te simți invizibil…

Citeste
Cum să fugi de un bărbat atrăgător
Cum să fugi de un bărbat atrăgător

Am o slăbiciune pentru bărbații cu păr lung. E primul indiciu că găsesc un bărbat atrăgător. În rest, dacă este indisponibil emoțional și infidel, mă atrage ca pe molie flacăra. Acum că știu ce e rău, nu înseamnă că e simplu să-mi fac bine…

Citeste
Teama de abandon m-a împins la infidelitate emoțională
Teama de abandon m-a împins la infidelitate emoțională

Mereu am resimțit anxietate în cuplu, dar abia recent am înțeles motivul. Teama de a nu pierde partenerul era prea puternică, iar comportamentele mele atrăgeau exact acest deznodământ.

Citeste
Tu ai calitățile pe care le ceri de la un partener de cuplu?
Tu ai calitățile pe care le ceri de la un partener de cuplu?

După câteva relații eșuate, în relația actuală am reușit să mă reflect mai bine în cel care îmi e partener de cuplu. Iar feedback-ul nu e mereu roz.

Citeste
Micuța fată și un destin programat
Micuța fată și un destin programat

Psiholog fiind, observ anumite comportamente ale oamenilor din jurul meu și, uneori, îmi dau seama de cauza lor. Fiind, în autobuz observ un copil cu părinții. Fata stătea prea cuminte și i se citea în ochi nesinguranța, anxietatea și teama de a face ceva, orice… poate chiar să respire ca nu cumva să deranjeze. Am văzut in vivo cum programăm un destin.

Citeste
De ce este important să ții cont de nevoile tale
De ce este important să ții cont de nevoile tale

Fiecare dintre noi ar trebui să facem o minimă introspecție legată de nevoile noastre. Dar, odată cunoscute, fidelitatea față ele este deseori pusă la încercare.

Citeste