Ce efect are prima impresie
Cat de mult conteaza prima impresie? Cum o putem repara si cum putem folosi prima impresie in favoarea noastra pentru a avea mai mult succes? Raspunsuri de la psihoterapeutul Maria Verdi.
Evaluarea din primele minute
Pentru a ne forma o prima impresie, sunt suficiente intre 30 de secunde si 4 minute, in acest interval, atentia si capacitatea de a retine amanunte sunt maxime, poti produce un impact negativ sau pozitiv, decizi sa te implici ori sa renunti.
Se pare ca poti crea un impact puternic pozitiv doar prin simpla prezenta, fara a vorbi, intrucat calitatile pot fi detectate in 30 de secunde, fara ca celalalt sa auda ce spui.
Vocea, tonul, calitatea vocii, ritmul si pauzele in vorbire vor confirma apoi prima impresie perceputa.
Elementele de impact
Spatiul personal, intim. Pentru prima intalnire, in functie de scopul pentru care suntem acolo, e bine de stiut ca spatiul intim cuprinde distanta de 0-50 cm, spatiul personal – distanta de 50 cm-1,2 m, spatiul social este de 1,2 m-4 m, iar spatiul public de peste 4 m.
Ai grija ce spatiu depasesti! Pozitia in care te asezi fata de interlocutor atunci cand comunici, are un impact psihologic serios, postura pe care o abordezi transmite anumite lucruri despre tine.
Astfel, verticalitatea, spatele drept, atunci cand esti in picioare, denota incredere si dominanta, iar umerii lasati transmit impovarare, supunere.
Si felul in care te imbraci vorbeste despre tine, de aceea este important sa alegi vestimentatia adecvata momentului.
Contactul vizual creeaza siguranta sau disconfort, o privire insistenta este perceputa ca agresiva, o privire pierduta induce intreruperea interactiunii.
Mimica este o veritabila carte de vizita. Un zambet autentic, cald, confera siguranta si incredere, un zambet fortat da semne de falsitate si, evident, nu poti crea o buna impresie atunci se considera ca esti fals.
Starea de spirit
Optimismul, entuziasmul, increderea, linistea, sunt percepute din primele secunde din mesajul nonverbal, iar persoana care emite aceste vibratii produce un impact pozitiv.
Daca suntem agitati, furiosi, speriati, confuzi, melancolici vom fi considerati ca atare; nu poti fi manios, iar cel de langa tine sa te simta calm.
Modul in care ne prezentam pentru prima oara, vorbeste despre noi. Oamenii calzi, deschisi, plini de incredere in sine, produc un impact pozitiv. Mesajele verbale, tonul folosit in timpul comunicarii intaresc prima impresie.
Un om agitat comunica verbal diferit fata de cel calm, optimist. Copilul crescut cu un tip de atasament securizant devine adultul echilibrat, care stabileste relatii armonioase, pe cand copilul crescut cu un stil de atasament insecurizant, se va manifesta la maturitate tot precum un copil.
Stabileste obiectivele necesare sau, popular spus, pregateste-te sufleteste pentru intrevedere. Chiar daca, de multe ori, lucrurile decurg altfel decat am planificat, programeaza-ti totul mental.
In situatia in care ceva din exterior te va perturba, creierul arhaic preia controlul. Avand sabotori plantati in minte, pe pilot automat intra „nu esti bun“, „nu ai dreptul“, „esti fara valoare“ etc., si intalnirea nu decurge asa cum a fost planificata initial.
Repararea primei impresii
Pentru a repara o prima impresie nefavorabila, avem nevoie de inca alte 19 intalniri! Desigur, este necesara o alta abordare, cu multa atentie, implicare, perseverenta, pentru a demonta impresia care ne dezavantajeaza.
Cu rabdare si efort sustinut o putem repara, timpul vindeca, mai ales daca a fost un moment nefast, iar noi suntem acum sinceri.
Cat conteaza prima impresie
Daca ramanem aproape de cel caruia nu i-am facut o impresie buna, e bine sa ne inarmam cu rabdare, caci va sta cu ochii pe noi pana dovedim ca suntem de incredere.
In orice relatie (de rudenie, de prietenie, de afaceri), nu poti construi daca nu exista credibilitate.
Oamenii poate uita ce le-ai spus, dar cu greu uita cum i-ai facut sa se simta. Bunele maniere, politetea, punctualitatea, ascultarea, empatia, validarea, un ton cald, o vorba buna raman dulci amintiri.
Proiectii
Toti cei care vin in viata noastra, sunt purtatori de mesaje si functioneaza ca un sistem de oglinzi.
De exemplu, imediat ce am cunoscut pe cineva, este posibil sa simtim o furie inexplicabila, iar la o analiza mai profunda sa constientizam ca acea persoana seamana perfect cu cineva din trecutul nostru, cineva care ne-a ranit.
In plus, ce nu ne place la ceilalti este, de fapt, ceea ce nu ne place la propria persoana, negat si iesind la suprafata pentru a fi vindecat.
Cum ne putem folosi de prima impresie
O impresie buna necesita credibilizare pe parcurs, caci ea poate sa creasca ori sa scada in timpul intalnirii sau daca relatia continua.
Modul in care ne comportam, felul in care vorbim sunt foarte importante… Persoanele de succes investesc enorm in dezvoltarea lor personala, stabilesc obiective de durata scurta, medie si lunga si actioneaza pentru atingerea lor.
Perseverenta si actiunea sunt ingredientele-cheie, iar daca tot ce faci, faci cu pasiune si daruire, atragi conjuncturile bune.
Pentru atingerea succesului ai nevoie sa fii tu, sa faci ceea ce te reprezinta, sa fii stapanul alegerilor tale.
Cand esti conectat la tine si la resursele tale, esti creativ, esti in armonie cu tine si cu exteriorul, iar oamenii te cauta si te doresc in preajma lor.
Obsesia bunei impresii
Da, tot ce este in noi, se reflecta si in exterior si, de regula, alergam dupa bune impresii cand singuri ne dam nota 3 sau 4.
Cand ne simtim fara valoare, nu avem incredere in propria persoana, cautam aprecieri in exterior si exista acea nevoie de a fi vazuti, recunoscuti, valorizati.
Mastile
Mastile purtate nu sunt altceva decat mecanisme de aparare. Cand nu suntem pregatiti sa ne acceptam asa cum suntem, ne punem masti, care ne tin in siguranta, ele functioneaza ca tampon in relatiile toxice si ne apara de suferinte, atunci cand copilul din noi are nevoie de protectie.
Dar cand stim sa comunicam, cand ne exprimam nevoile fara sa agresam, ii ascultam pe cei din jur, cand ne gestionam emotiile si gasim solutii, nu mai avem nevoie de masti.
Pentru a renunta la ele este nevoie sa crestem din punct de vedere emotional la nivelul de adult.
Evaluarea corecta
Pentru a ne face o prima impresie corecta despre cineva, mai intai este necesar sa avem o impresie corecta despre noi.
Fii sincer cu tine si cu nevoile tale, fii obiectiv, caci subaprecierea impiedica evolutia, iar supraestimarea este ireala.
Oamenii nemultumiti vad jumatatea goala a paharului, ii judeca pe cei din jur si nu pot face o evaluare corecta, fiindca vad oriunde, in oricine, defecte.
Oamenii impacati cu ei insisi sunt obiectivi, ei constata, nu judeca, recunosc calitatile si le apreciaza, sunt toleranti cand cei din jur gresesc, stiu sa vada dincolo de greseala si mai acorda o a doua sansa.
Pentru a evalua corect o persoana, trebuie sa fim atenti la ce transmite ea prin vorbe, prin aspect, gesturi, sa fim prezenti in realitatea sa fara a face proiectii ale realitatii noastre.
Maria Verdi este psiholog, psihoterapeut integrativ
Tel.: 0726.310.094
www.recreeazaviata.ro
A consemnat Catalina Cristescu
Foto: 123rf.com
Bună ziua!
Ce studiu arată sau de unde ați scos în evidență că e nevoie de alte 19 întâlniri pentru a corecta o prima impresie proastă?
Mulțumesc!