De ce sa preferi alimentatia sanatoasa
A te alimenta corect este mult mai simplu decat ar parea la prima vedere. Pana la urma, schimbarile pe care trebuie sa le operam in stilul de viata sunt minime, usor de retinut, si avantajele – enorme!
Se alimenteaza romanii corect?
Romanii au adoptat fara rezerve stilul de alimentatie occidental, alimentatie care s-a dovedit deja ca este raspunzatoare de epidemia mondiala de obezitate si diabet.
Obezitatea si complicatiile ei (diabet, boli cardiovasculare, hipertensiune arteriala, dislipidemii, infertilitate cauzate de tulburarile hormonale etc.) sunt boli ale civilizatiei actuale, generate de modul in care se hraneste omul modern – predomina alimentele fast-food, cele intens industrializate, nenaturale si sarace in nutrienti.
Bucataria romaneasca
Multe din obiceiurile noastre alimentare traditionale sunt bune, insa s-au schimbat mult pe parcursul ultimelor doua decade. Bucataria noastra romaneasca s-a modernizat, utilizeaza ingrediente superindustrializate si iata ca nu mai este corecta din punct de vedere nutritiv.
Bolile care predispun la obezitate
Vorbim de ingrasare sau slabire dificila in cazul unor afectiuni hormonale (hipotiroidism, sindrom Cushing), stari fiziologice in care au loc schimbari ale raportului estrogen/progesteron (pubertate, adolesceta, sarcina, premenopauza, menopauza), boli psihice etc. Insa, alimentatia corecta si, evident, compensarea medicamentoasa a afectiunilor respective corecteaza simplu si eficient surplusul ponderal.
Rolul hormonilor feminini
Grasimea depusa in abdomenul inferior, pe coapse si solduri este „grasimea de rezerva a femeii“, depozitele sunt dictate de catre hormonii feminini si scopul acestei grasimi este de a asigura femeii rezerve de a tine sarcina, a alapta si in conditii extreme (foamete, razboi). E un mecanism pe protejare a perpetuarii speciei. Vorbim de conformatia ginoida, cea numita „amfora“.
Grasimea depusa predominant abdominal (forma de „mar“), pe trunchi si brate este o caracteristica a conformatiei androide, masculine. Insa este si semn clar de insulinorezistenta constituita la depozitele in exces (de aceea, diagnosticul de insulinorezistenta se face simplu, se confirma la valori in talie peste 82 cm la femei si 94 cm la barbati).
Barbatii si greutatea corporala
Barbatii slabesc spectaculos in raport cu femeile, de obicei sunt „teren virgin” (adica nu sunt veterani ai dietelor hipocalorice) si nici nu au problema existentei raportului (permanent in schimbare) hormonilor estrogeni/progesteron.
Exercitiile fizice
Nu exista regim care sa ne ajute la tonifierea musculara! Putem slabi schimband obiceiurile alimentare, insa o silueta tonica, frumos conturata, o sa o obtinem prin practicarea unui sport. Din punctul de vedere al combinatiilor alimentare utile, este dovedit ca asociatia „proteina de calitate (pui, vita, peste, ou) cu legume cu indice glicemic foarte scazut (salata verde, spanac, ciuperci, varza, etc)“ este cea optima pentru arderea grasimilor si sustinerea masei musculare.
Numarul optim de mese
Zilnic trebuie sa luam 3 mese plus 1-2 gustari intre mese. Adica nu lasati sa treaca mai mult de patru ore fara sa va alimentati. Infometarea agraveaza mai tare statutul de supraponderal, incetineste mai tare un metabolism si asa lent (organismul se adapteaza, isi „ajusteaza“ arderile, le reduce, pentru a se apara) si agraveaza mai mult complicatiile obezitatii – diabet, boala cardiovasculara etc. Infometarea este eficienta pe termen scurt, pe termen lung vom castiga mai mult in greutate!
Supraponderalitate genetica
In obezitatea transmisa genetic vorbim de actiunea simultana a doi factori: insulinorezistenta transmisa genetic, plus obisnuintele alimentare nesanatoase din familia respectiva!
Adica, daca bunicii s-au ingrasat pentru ca mancau nesanatos, in acele obisnuinte alimentare au crescut si parintii, care, mai departe, pe langa faptul ca transmit copilului tendinta de depozitare a grasimilor, il si hranesc dupa aceleasi precepte.
Ce e de facut
Zilnic, 30 minute miscare (mers pe jos in ritm mai alert)
Zilnic, minim 2 litri apa, apa nu sucuri!
Minim de 2 ori pe saptamana peste
Evitarea abuzului de grasimi saturate (unt, untura, carne grasa porc, carne grasa de vita, slanina etc.)
Eliminarea alimentelor intens rafinate: faina alba, zahar (fie el alb sau brun), malai, orez alb cu bob rotund, bere, alcool distilat, amidon.
Zilnic, aport de acizi grasi esentiali din seria Omega 3, prin consum de nuci, alune, migdale, seminte de canepa, seminte de in, ulei extravirgin de rapita, etc
Minim 3 mese/zi si 1-2 gustari intre mese
Zilnic, 2-3 fructe proaspete si 3-4 legume proaspete.
Iuliana Alexa a fost redactorul-sef al revistei Psychologies de la aparitia primei editii a revistei până în anul 2019. Iuliana a absolvit Facultatea de Litere si este coach.