3 moduri în care banii afectează fericirea noastră

Fie că realizezi sau nu, nivelul financiar actual îți afectează fericirea. Banii nu o pot cumpăra, dar o influențează în multe moduri, unele dintre ele diferit de cum ne-am aștepta.

Lipsa banilor crește riscul apariției anxietății și depresiei

Uneori, putem observa pe pielea noastră efectele banilor asupra fericirii, în special atunci când nu sunt pozitive. Momentele în care te simți apăsată de lipsa banilor pot avea consecințe mai grave decât o simplă stare de iritare. Conform psychologytoday, e de trei ori mai probabil să te confrunți cu tulburări de anxietate și depresie dacă ai datorii. Este bine ca în momente de stres financiar să nu ne lăsăm purtați de emoții. Putem să ne gândim la soluții, fie ele și temporare. De exemplu, un imprumut rapid poate ridica temporar presiunea financiară și îți poate „cumpăra” timp să rezolvi complet problema.

Mai mult, lipsa banilor și anxietatea sunt atât de legate, încât a început să se vorbească despre tulburarea de anxietate financiară. Cu toate că nu este o boală propriu-zisă (nu este inclusă în DSM-5), multe persoane se recunosc în semnele ei. Printre acestea, se numără cheltuielile excesive, minciuni spuse partenerului de viață despre aceste cheltuieli sau, din contră, economisitul drastic, fără motive reale.

Banii influențează satisfacția personală

Persoanele care au un nivel financiar peste medie sunt mai satisfăcute și descriu mai pozitiv propria viață. Gray a cercetat satisfacția generală în raport cu resursele financiare disponibile. Studiul său confirmă că o stare materială bună are un impact pozitiv asupra satisfacției.

Mai mult, alte studii indică faptul că atitudinea pe care o avem față de bani e un puternic predictor al satisfacției în viața de cuplu. Astfel, dacă împărtășești obiectivele financiare cu partenerul de viață, crește probabilitatea unui nivel ridicat de satisfacție în relație. Această viziune comună s-a dovedit a fi mai semnificativă decât comunicarea pe subiecte financiare și decât negocierea rolurilor financiare din cuplu.

Persoanele care posedă bunuri de lux și au un venit ridicat își evaluează în termeni pozitivi viața. Aceștia nu înclină însă cu mult mai mult decât alții spre sentimente pozitive. Împlinirea psihologică, nu financiară, este asociată cu sentimente pozitive. „Învățarea, autonomia, utilizarea competențelor proprii, respectul și posibilitatea de a ne baza pe alții în caz de urgență” – acestea ne fac să ne simțim mai bine decât un cont bancar plin, conform unui studiu global.

Banii pot accentua materialismul. Sau ne pot vindeca de el

Modul în care ne cheltuim banii are și el un impact asupra fericirii. Unii dintre noi aleg să cumpere lucruri scumpe cu banii pe care îi câștigă. Case, mașini, bijuterii, electrocasnice sau gadgeturi; le cumpărăm în dorința de a ne afișa statutul. Însă obiectele își pierd repede farmecul, așa că ciclul trebuie reluat. Oamenii ies din nou la cumpărături, fac alte achiziții și se plictisesc din nou de ele. Riscă, în acest fel, să intre într-un cerc vicios al materialismului, care poate deveni tot mai puternic, ajungând chiar să le afecteze întreaga viață.

Însă nu toți oamenii investesc în obiecte. Alții aleg să-și cheltuiască banii pe experiențe noi, interesante. Aceștia preferă un weekend la munte în locul unui televizor nou și extrag bucurie din amintirile pe care și le fac în locurile pe care le vizitează. Experiențele și amintirile din trecut contribuie foarte mult la fericirea noastră. Ele ne ajută să punem lucrurile în perspectivă și să ne facem mai puține griji.

Luată individual, o experiență precum un weekend la munte poate părea mai puțin importantă decât un televizor cu diagonală mare. Însă bucuria achiziției televizorului va trecere repede, pe când o amintire plăcută ne poate binedispune luni la rând. Mai mult de atât, oamenii care investesc în experiențe devin mai puțin materialiști pentru că percepția lor asupra banilor se schimbă. Pentru ei, acumularea de bunuri și obiecte începe să pară mai degrabă o cheltuială inutilă.

Walt Disney spunea că „Noi nu facem filme pentru a face bani, noi facem bani ca să facem filme”. Acest citat reflectă foarte bine un mod de gândire sănătos: banii nu sunt un scop în sine, ci un mijloc pentru a ne atinge scopurile.

Sursă foto: Shutterstock

Loading...
Comentează și tu
Recomandări
Apa Termală Herculane. Calmează şi decongestionează pielea sensibilă
Apa Termală Herculane. Calmează şi decongestionează pielea sensibilă

Apa Termală Herculane este originală, unică şi imposibil de reprodus. […]

Citeste
gabor mate portret
Dr. Gabor Maté, celebrul specialist în adicții, vine în premieră la București, la invitația Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei

Unul dintre cei mai apreciați specialiști în studiul adicțiilor și tratarea traumelor, Dr. Gabor Maté, se va afla la București pe 2 și 3 octombrie 2018. Dr. Maté vine la București la invitația Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), unde va susține pentru prima oară o conferință despre dependențe și mecanismul acestora, precum și despre fenomenul care se află în spatele lor: trauma și legătura dintre aceasta și boli.

Citeste
Gerlinéa Program Slabire
Visul unei luni de toamnă

De câte ori nu ai visat la o pastilă sau o licoare miraculoasă, care să te ajute să slăbești într-o lună cât alții într-un an? Să-ți subțieze talia, sănătos și ușor? Să te ajute să scapi de colăceii de grăsime, fără înfometare? Și de burtică, fără zeci de abdomene, zilnic? Ei bine, ea există în suplimentele Gerlinéa.

Citeste
3 moduri în care banii afectează fericirea noastră
3 moduri în care banii afectează fericirea noastră

Fie că realizezi sau nu, nivelul financiar actual îți afectează […]

Citeste
Regata Marii Uniri – Flotila România Centenar, la Londra
Regata Marii Uniri – Flotila România Centenar, la Londra

„Regata Marii Unirii – Flotila România Centenar” este primul mare eveniment al toamnei derulat la Londra de Institutul Cultural Român, în zilele de 8 și 9 septembrie, proiect ce face parte din amplul program de celebrare a Centenarului Marii Uniri.

Citeste
Școlari deștepți, părinți înțelepți
Școlari deștepți, părinți înțelepți

Cum pot copiii să se adapteze mai bine ritmului școlar? […]

Citeste