Now Reading
4 motive pentru care trebuie să iei pauze atunci când ai un program foarte încărcat

4 motive pentru care trebuie să iei pauze atunci când ai un program foarte încărcat

De multe ori ai auzit vorba „pauzelor lungi și dese”, însă aproape mai mereu aceasta a fost asociată cu persoanele care nu caută să fie productive, ci mai mult să scape de treabă, pasând responsabilitatea în alte direcții. Până într-un punct este adevărat, însă pauzele sunt necesare mai ales într-un mediu în care volumul de muncă este foarte mare, timpul pare limitat, iar stresul este la cote ridicate. Potrivit unei analize făcute de Casey Moran, performance coach, creierul uman are nevoie pentru 52 de minute de muncă la capacitate maximă de 17 minute de pauză, motiv pentru care aceasta recomandă pauze de 10-15 minute în fiecare oră. Poate părea ca un program pentru un elev de liceu, dar mintea ta are nevoie de momente de respiro. În caz contrar, organismul tău va elibera foarte mult cortizol, care nu numai că provoacă stres, dar slăbește și sistemul imunitar.

4 motive pentru care trebuie să iei pauze atunci când ai un program foarte încărcat:

  1. Te ajută să îți recapeți energia

Există un motiv clar pentru care pauzele de cafea sunt asociate cel mai des cu programul încărcat de muncă și capacitatea ta de a performa pe întreaga durată a zilei. Atunci când simți că energia este la cote scăzute, o ceașcă de cafea poate fi exact lucrul de care ai nevoie, iar un espressor este o primă soluție la care poți apela atunci când ziua de lucru este abia la jumătate și simți că îți trebuie o pauză relaxantă. În cazul în care nu îți place gustul cafelei tari, poți încerca rețete de cappucino delicios, iar astfel vei reuși să-ți recapeți vitalitatea de care aveai nevoie.

  1. Scapi de durerile de spate

Un loc de muncă de birou poate fi mai confortabil, spre deosebire de unul care te obligă să stai toată ziua în picioare. Totuși, pe termen lung, există riscul să apară durerile de spate insuportabile. Acest lucru este provocat în primul rând de faptul că postura corpului tău atunci când stai la calculator este greșită, iar apoi de lipsa de mișcare zilnică de care ai nevoie. Un studiu publicat în International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity explică faptul că organismul tău are nevoie de cinci minute de mișcare ușoară în fiecare oră.

  1. Pauzele te ajută să lucrezi mai repede și mai eficient

Ai putea crede că o pauză nu va face decât să te rupă de la ceea ce aveai de făcut, iar astfel să pierzi timp încercând să îți reintri în ritm. Poate fi adevărat în unele situații, însă atunci când energia ta ajunge la limită o pauză este singurul mod prin care îți poți reintra din nou în ritm. Un studiu publicat de psihologul Alejandro Lleras în revista Cognition arată faptul că angajații dau randament mai bun atunci când iau pauze, reușind chiar să termine ceea ce au de făcut mai repede.

  1. Creierul tău lucrează mai eficient atunci când nu te gândești la probleme

Să visezi cu ochii deschiși nu este tocmai un lucru rău, arată o analiză publicată în Perspectives on Psychological Science. În acel moment, creierul tău rămâne activ, accesând însă celulele responsabile cu amintirile și emoțiile, formând noi conexiuni neuronale, responsabile cu creativitatea. Acesta este și unul dintre motive pentru care uneori îți vin idei foarte utile atunci când nu cauți neapărat soluții pentru problemele tale de zi cu zi.

Sursă foto: Shutterstock / Copyright: VGstockstudio

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top