Andrei Frunză, CEO eJobs: Fiecare candidat devine o companie

Lupta pentru talente, dusă între angajatori pe piața muncii, se va accentua în 2017, apreciază Andrei Frunză, CEO eJobs.

 

Piața muncii va avea un an 2017 mai bun ca 2016, care „a fost spectaculos', consideră Andrei Frunză, CEO eJobs, cea mai mare platformă de recrutare online din România.

„Pentru 2017, dincolo de evoluția salarială pozitivă de pe piața muncii, ne așteptăm să crească numărul pozițiilor deschise din economie. De asemenea, canalele digitale vor rămâne principalul instrument de recrutare pentru companii.

Însă <> pentru talente se va intensifica și, cu siguranță, vom vedea în piață eforturi suplimentare din partea companiilor în a-și atrage candidați', a declarat Andrei Frunză într-o conferință de presă dedicată lansării raportului eJobs Review & Trends, care face radiografia pieței muncii din 2016 și anunță cele mai importante tendințe pentru 2017.

Executivul eJobs a arătat că angajatorii au nevoie să se adapteze la un nou context. „Este o nouă paradigmă în piață, pentru care recrutorii sunt mai mult sau puțin adaptați.

Vedem că apare această nouă entitate economică – Eu SRL. Adică fiecare candidat devine o companie, către care trebuie să comunici și cu care trebuie să ai un proces de vânzare.

Observăm că activitatea de recrutate asimililează tot mai mult zonele de vânzări și de marketing. Companiile trebuie să se vândă către acești candidați, tot mai puțini, dar, cu siguranță, tot mai căutați în piață de către angajatori.

Toate eforturile companiilor de atragere a candidaților trebuie să fie corelate într-un plan, sub umbrela brandului de angajator', a afirmat Andrei Frunză.

Un brand de angajator solid le oferă companiilor șansa de a recruta mai repede și mai bine candidații de care au nevoie. „Ca angajator trebuie să fii prezent în piață.

De aceea ai nevoie de un brand de angajator, care să vorbească despre ce beneficii oferi, ce sediu ai sau care sunt planurile de dezvoltare ale organizației.

Nu poți să te plângi că lumea nu vine la interviu, dacă tu nu ești prezent în piață. Pe de altă parte, în cazul în care percepția candidaților asupra companiei tale este bună, atunci și prezența lor la interviu va fi pe măsură', a precizat Bogdan Badea, Head of Sales la eJobs.

Totodată, Laura Chiculiță, Chief Marketing Officer la eJobs a adăugat că angajatorii care nu s-au adaptat încă cerințelor pieței muncii, în sensul promovării imaginii lor în rândul candidaților, o vor face în scurt timp.

„Companiile vor trebui să-și construiască un profil de angajator astfel încât să poată recruta eficient', a subliniat Laura Chiculiță.

Companiile care doresc să aibă rezultate mai bune în atragerea oamenilor ar fi indicat ca, pe lângă construirea unui brand puternic de angajator, să-și facă publică, în anunțurile de angajare, oferta salarială.

„În general, clienții străini ai eJobs nu au nicio reticență în a-și dezvălui salariile în anunțurile pe care le publică pe platformă.

Am constatat că, dacă există transparență în ceea ce privește oferta salarială a angajatorilor, rata de aplicare la anunțurile respective crește cu 50-70%', a menționat Andrei Frunză.

 

În ce domenii se va duce bătălia pentru candidați

 Companiile din domeniile Business Process Outsourcing (BPO), retail, IT și producție s-au numărat printre cei mai activi angajatori din 2016.

Pe de altă parte, în ceea ce privește specializările, cele mai multe poziții deschise în 2016, pe eJobs, au fost în sectoare precum vânzări, inginerie, resurse umane, digital marketing și financiar.

Angajatorii au scos la concurs pe eJobs circa 420.000 de poziții în 2016, cu aproximativ 70% mai multe decât în 2015. Numărul total de aplicări pentru ofertele de muncă de pe eJobs a depășit opt milioane în 2016.

„Domeniul IT va rămâne, nu doar în 2017, ci și în anii următori, vedeta pieței de recrutare. Pe lângă IT estimăm că, în 2017, logistica și vânzările vor fi alte două sectoare care vor evolua pozitiv din punct de vedere al joburilor disponibile pe eJobs', a mai spus Andrei Frunză.

Cele mai recente date publicate de Comisia Națională de Prognoză arată că România va avea un număr mediu de 4,95 de milioane salariați în 2017, în creștere cu peste 200.000 de angajați comparativ cu 2016.

Comentează și tu
Recomandări
(P) 7 atracții turistice din Roma pe care nu trebuie să le ratezi
(P) 7 atracții turistice din Roma pe care nu trebuie să le ratezi

Îţi plănuieşti următoarea vacanţă, însă nu ştii către ce ţară să te îndrepţi? Este adevărat, Europa este încărcată de istorie, de elemente arhitecturale diverse, însă Roma se află pe lista tuturor iubitorilor de călătorii, graţie edificiilor romane, a pieţelor impresionante și a gastronomiei delicioase. Nu este uşor de întocmit un număr limitat de obiective turistice […]

Citeste
(P) Oferă timpului valoare cu un cadou autentic pentru bărbaţi
(P) Oferă timpului valoare cu un cadou autentic pentru bărbaţi

Timpul e valoare! E un dar incontestabil de preţios pe care începem să îl apreciem abia atunci când devine insuficient. Ne-am dori ca ziua să dureze 48 de ore şi probabil tot nu ar fi de ajuns. Tânjim după acel timp magic, care să se oprească în loc de fiecare dată când experimentăm clipe minunate. […]

Citeste
Cu sprijinul ICR, muzicienii români farmecă publicul londonez
Cu sprijinul ICR, muzicienii români farmecă publicul londonez

Două evenimente culturale excepționale au avut loc de curând în Marea Britanie sub egida ICR Londra: pe 1 mai 2019 violonistul român Alexandru Tomescu a concertat, pe faimoasa scenă londoneză de la Cadogan Hall, alături de dirijorul Gabriel Bebeşelea şi Royal Philharmonic Orchestra.

Citeste
Andrei Frunză, CEO eJobs: Fiecare candidat devine o companie
Andrei Frunză, CEO eJobs: Fiecare candidat devine o companie

Lupta pentru talente, dusă între angajatori pe piața muncii, se va accentua în 2017, apreciază Andrei Frunză, CEO eJobs.   Piața muncii va avea un an 2017 mai bun ca 2016, care „a fost spectaculos’, consideră Andrei Frunză, CEO eJobs, cea mai mare platformă de recrutare online din România. „Pentru 2017, dincolo de evoluția salarială […]

Citeste
Cum să stabilești și chiar să te ții de rezoluțiile pe care ți le-ai propus anul acesta
Cum să stabilești și chiar să te ții de rezoluțiile pe care ți le-ai propus anul acesta

Ți-ai propus ca anul acesta să îți schimbi câteva obiceiuri și să le înlocuiești cu altele, care ți-ar aduce mai multă energie și bucurie, însă până acum nu ai făcut nimic în acest sens? Din păcate, jumătate din rezoluțiile pe care oamenii și le setează an de an se pierd încă din prima lună a […]

Citeste
(P) Sarcina dupa 40 de ani: cum pot fi prevenite riscurile?
(P) Sarcina dupa 40 de ani: cum pot fi prevenite riscurile?

Tot mai multe femei aleg sa devina mame dupa 35-40 de ani. Statisticile arata ca in tarile dezvoltate, in 2015, peste 5% dintre nasteri au loc dupa varsta de 40 de ani. In plus, sarcinile tardive sunt adesea la primul copil. Afla care sunt consecintele si cum pot fi prevenite riscurile astfel incat sa te […]

Citeste