Now Reading
Centru de terapie pentru copiii cu autism la Brașov: „Uite cum cresc”

Centru de terapie pentru copiii cu autism la Brașov: „Uite cum cresc”

Ultimii ani au fost marcați de o creștere impresionantă și, totodată, alarmantă, a cazurilor de autism în întreaga lume. Și în România acest diagnostic schimbă viețile a mii de familii, care se văd nevoite să își schimbe prioritățile, să caute intervenții, specialiști și ajutor pentru copilul lor.

 

În Brașov s-a înființat, în septembrie 2017, Asociația Uite cum cresc”, care oferă servicii psihologice pentru copiii cu autism și nu numai.

„Principala metoda de intervenție în centrul nostru se bazează pe principiile intervenției comportamentale, cunoscută ca ABA – Analiza aplicată a comportamentului. Este, în prezent, intervenția cu cele mai multe rezultate validate științific, iar experiența de 8 ani în acest domeniu mi-a demonstrat că o aplicare corectă a acestor principii poate genera progrese impresionante în viața copilului”, declară Roxana Clinciu, psiholog-logoped și președinte al Asociației.

Există mai mulți factori care influențează evoluția unui copil: diagnosticul pe care îl stabilește medicul psihiatru, vârsta la care se începe intervenția, implicarea familiei în procesul terapeutic, dar și calitatea terapiei, experiența și implicarea specialiștilor și adaptarea obiectivelor la nevoile copilului.

În cadrul Asociației Uite cum cresc”, ABA este implementată în programe intensive de terapie, de cel puțin două ore zilnic, care urmăresc: dezvoltarea abilităților de imitare, a celor de relaționare cu adulții, dar și cu copiii, construirea abilităților de comunicare, fie că este verbală, fie că se folosesc variante alternative, a cunoștințelor din domeniul cognitiv.

La fel de importante sunt și deprinderile care îl fac pe copil autonom: să se poată spăla singur pe mâini, să se îmbrace, să mănânce singur, să folosească toaleta.

Atunci când este cazul, se include în intervenție desensibilizarea la anumiți stimuli din mediu (obiecte pe care copilul nu le tolerează în jurul lui, alimente pe care nu le mănâncă, activități la care nu pot participa).

Logopedia este inclusă în programul tuturor copiilor, deoarece dezvoltarea abilităților de comunicare adecvată este un obiectiv esențial în cadrul programelor noastre de intervenție.

Obiectivele se stabilesc de comun acord cu familia, analizând nevoile copilului și prioritățile familiei.

Înainte de începerea intervenției, se recomandă familiei să meargă cu copilul la un consult psihiatric pentru a fi evaluat și, dacă este cazul, să se pună un diagnostic clar.

Aceste investigații sunt utile deoarece pot apărea și alte tulburări asociate de care trebuie să se țină cont și care pot necesita intervenții specifice.

Părinții sunt încurajați să solicite părerea unui specialist imediat ce apar  îngrijorări în ceea ce privește dezvoltarea copilului.

Timpul care trece fără a se interveni, în cazul în care este necesar, trece în defavoarea copilului și adesea întâlnim cazuri de părinți care declară: Îmi doresc să mi se fi spus acum un an să merg cu copilul la terapie, pentru că intervenția nu are cum să îi dăuneze. Acum avem mult mai mult de recuperat!”

„Aș vrea să atrag atenția asupra faptului că ABA, aplicată corect, implică multă, multă joacă! Copiii învață atât de multe în timpul jocului, se construiesc relații afective, abilități sociale atât de necesare în viață.

ABA presupune strucutură, organizare, rigoare, dar asta nu înseamnă să uităm că avem în față un copil care are dreptul, înainte de toate, de a fi fericit.

Putem aplica ABA la măsuță, pe covor, la baie, pe stradă sau în autobuz, urmând toți pașii învățați. Însă secretul unei intervenții reușite, din punctul meu de vedere, este relația pe care o ai cu copilul, cât de mult din tine dăruiești în ședințele de terapie și cât de mult te conectezi cu copilul.

Ei merită să dăm tot ce avem mai bun, să ne perfecționăm în ceea ce facem și să sprijinim întreaga familie în această călătorie neprogramată.” – Roxana Clinciu, psiholog Asociația „Uite cum cresc”.

În Brașov, copiii cu autism mai pot merge la terapie și în cadrul Asociației Copiii de cristal și Asociației Raza de speranță.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top