Cum devii o persoană a timpurilor moderne: 5 sfaturi care te vor ajuta să renunţi la trecut

Ți se întâmplă des să-ți amintești momente anumite greșeli pe care le-ai făcut în trecut și să le regreți? Îți spui de multe ori că ai face alte alegeri dacă ai putea să te întorci în timp? Îți este greu să te desparți de oameni și de obiceiuri care nu-ți aduc satisfacție, dar la care nu poți renunța tocmai pentru că te-ai obișnuit cu ele? Simți că stresul a devenit o constantă zilnică a vieții tale?

Paradoxal, un studiu publicat de Gallup International în 2017 arată că 53% dintre oameni sunt fericiți sau foarte fericiți, așa că sunt șanse mari să te consideri o persoană fericită, fără să fii neapărat și mulțumită de tine sau de viața ta.

Unele dintre principalele motive care ne provoacă anxietate sunt greșelile vechi pe care încă ni le reproșăm și amintirile neplăcute din trecut.

Iar anxietatea, în general – fie că e provocată de amintiri, de stres, de griji sau de greșeli care atârnă greu – este o problemă care trebuie neapărat remediată, înainte să ducă la apariția unor afecțiuni fizice. Potrivit specialiștilor de la Harvard Medical School, anxietatea netratată poate duce la apariția unor probleme respiratorii, gastrointestinale sau chiar cardiace.

Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să te împaci cu trecutul și să pășești cu ambele picioare în prezent:

1. Renunță la tot ceea ce te stresează

Printre multele lucruri care te împiedică să evoluezi și te țin captiv în trecut, stresul ocupă o poziție fruntașă. Te stresează problemele mărunte de la locul de muncă, te stresează garderoba care nu este niciodată pe gustul tău (deși tu ai cumpărat hainele), te stresează relațiile tensionate cu cei dragi, te stresează politica și vecinii care dau muzica tare, gropile din asfalt și coada de la supermarket.

Foarte multe dintre lucrurile care te stresează sunt, însă, provocate de cauze pe care nu le controlezi și mai întotdeauna țin de factori externi pe care nu trebuie să ți-i reproșezi. Drept urmare, cel mai bun lucru pe care îl poți face e să identifici cauzele reale ale unei stări stresante și să nu le mai iei asupra ta. Încearcă metode care te eliberează: meditația este una dintre ele. Te va ajuta să-ți eliberezi mintea și gândurile și are un efect benefic și asupra corpului.

2. Schimbă lucruri mărunte din viața ta

Unii oameni renunță greu la lucrurile la care țin sau – mai degrabă – la cele cu care s-au obișnuit. Aici intră multe: de la haine vechi până la deprinderi și chiar persoane de care nu se pot dezlipi, deși nu le aduc beneficii în viața de zi cu zi. E ca atunci când vrei să participi la un maraton, dar pleci în cursă cu un rucsac în care ai îndesat de toate: apă, gustări și poate chiar o baterie externă pentru telefonul mobil.  

Dacă vrei să renunți la trecut, să-ți aduci viața în „acum' și să-ți planifici mai ușor viitorul, începe cu schimbări mărunte care îți vor aduce beneficii majore. Aruncă hainele vechi și schimbă-ți stilul vestimentar, vezi ce prieteni profită de tine și renunță la ei. De exemplu, dacă fumezi, poți renunța la țigările clasice în favoarea unui dispozitiv IQOS, care îți oferă o experiență fără fumul neplăcut și fără scrum.

3. Acceptă greșelile și învață din ele

Se spune că ești mai înțelept odată cu vârsta, că faci mai puține greșeli tocmai pentru că acumulezi experiență și în acest fel ești mai conștient de hotărârile proaste luate în trecut și nu le mai repeți. Regretele sunt însă neplăcute. Înainte de toate, sunt un bagaj de lucruri negative care te țin captiv în trecut.

Ca să poți reveni în prezent, trebuie să accepți că nimeni nu este perfect și că greșelile făcute în trecut sunt ale tale, dar e bine să nu te cramponezi de ele. Cel mai bun lucru pe care îl poți face este să găsești o cale prin care să ți le ierți, să alegi ce e mai bun din ele și să evoluezi. Acceptându-ți greșelile scapi de regrete și faci un pas mare înainte. Pentru că nu ai cum să repari trecutul, poți doar să nu-l mai repeți.

4. Alege în cunoștință de cauză

Așa cum spuneam mai sus, învață din greșeli, dar asta nu înseamnă că trebuie să faci cât mai multe doar ca să ai cât mai multe de învățat. Dacă ai senzația că viața trece pe lângă tine și lucrurile se mișcă prea repede în ziua de astăzi – de la tehnologie la relațiile cu cei din jur -, să știi că nu e o senzație falsă, chiar așa se întâmplă. Cu toate astea, nu trebuie să fii mereu pe fugă și, cel mai important, să iei decizii pe fugă.

Uneori e bine să lași instinctul să te călăuzească: ia o decizie pe loc, pleacă la mare doar cu hainele de pe tine, schimbă-ți jobul și cariera de azi pe mâine. E în regulă să dai dovadă uneori de impetuozitate și un strop de nebunie îți va colora, cu siguranță, viața. Dar nu face o regulă din asta. Pe termen lung vei lua decizii mult mai bune dacă, înainte să te hotărăști, tragi aer în piept, analizezi opțiunile pe care le ai și alegi ținând cont și de consecințe.

5. Asumă-ți responsabilități

Încă un motiv pentru care viața ta lasă de dorit este faptul că nu iei lucrurile în serios. Ce lucruri? Viitorul tău, planurile pe termen lung (sau chiar și pe termen scurt), cariera, prietenii apropiați, relațiile cu familia sau cele sentimentale. Dacă nu le iei în serios înseamnă că nu-ți asumi responsabilități, iar sfatul nostru este simplu: dacă vrei să evoluezi, renunță la felul de-a fi de până acum și străduiește-te mai tare.

Poți face asta cu ușurință dacă începi treptat să-ți asumi unele responsabilități. Dacă până acum ți se întâmpla des să întârzii la întâlniri, fă un efort pentru punctualitate. Ajută-i pe cei care-ți cer ajutorul fără să ceri nimic în schimb. Încearcă să-ți dezvolți latura responsabilă și altfel: un animal de casă sau câteva ghivece cu flori pretențioase sunt un început bun. Chiar dacă nu ai senzația că ai avea nevoie de mai multă responsabilitate, vei vedea pe parcurs că te vei simți mai bine cu tine, iar viața ta va fi mai plină.

Sursa foto: Shutterstock

Comentează și tu
Recomandări
(P) 7 atracții turistice din Roma pe care nu trebuie să le ratezi
(P) 7 atracții turistice din Roma pe care nu trebuie să le ratezi

Îţi plănuieşti următoarea vacanţă, însă nu ştii către ce ţară să te îndrepţi? Este adevărat, Europa este încărcată de istorie, de elemente arhitecturale diverse, însă Roma se află pe lista tuturor iubitorilor de călătorii, graţie edificiilor romane, a pieţelor impresionante și a gastronomiei delicioase. Nu este uşor de întocmit un număr limitat de obiective turistice […]

Citeste
(P) Oferă timpului valoare cu un cadou autentic pentru bărbaţi
(P) Oferă timpului valoare cu un cadou autentic pentru bărbaţi

Timpul e valoare! E un dar incontestabil de preţios pe care începem să îl apreciem abia atunci când devine insuficient. Ne-am dori ca ziua să dureze 48 de ore şi probabil tot nu ar fi de ajuns. Tânjim după acel timp magic, care să se oprească în loc de fiecare dată când experimentăm clipe minunate. […]

Citeste
Cu sprijinul ICR, muzicienii români farmecă publicul londonez
Cu sprijinul ICR, muzicienii români farmecă publicul londonez

Două evenimente culturale excepționale au avut loc de curând în Marea Britanie sub egida ICR Londra: pe 1 mai 2019 violonistul român Alexandru Tomescu a concertat, pe faimoasa scenă londoneză de la Cadogan Hall, alături de dirijorul Gabriel Bebeşelea şi Royal Philharmonic Orchestra.

Citeste
Cum devii o persoană a timpurilor moderne: 5 sfaturi care te vor ajuta să renunţi la trecut
Cum devii o persoană a timpurilor moderne: 5 sfaturi care te vor ajuta să renunţi la trecut

Ți se întâmplă des să-ți amintești momente anumite greșeli pe care le-ai făcut în trecut și să le regreți? Îți spui de multe ori că ai face alte alegeri dacă ai putea să te întorci în timp? Îți este greu să te desparți de oameni și de obiceiuri care nu-ți aduc satisfacție, dar la care […]

Citeste
Cum să stabilești și chiar să te ții de rezoluțiile pe care ți le-ai propus anul acesta
Cum să stabilești și chiar să te ții de rezoluțiile pe care ți le-ai propus anul acesta

Ți-ai propus ca anul acesta să îți schimbi câteva obiceiuri și să le înlocuiești cu altele, care ți-ar aduce mai multă energie și bucurie, însă până acum nu ai făcut nimic în acest sens? Din păcate, jumătate din rezoluțiile pe care oamenii și le setează an de an se pierd încă din prima lună a […]

Citeste
(P) Sarcina dupa 40 de ani: cum pot fi prevenite riscurile?
(P) Sarcina dupa 40 de ani: cum pot fi prevenite riscurile?

Tot mai multe femei aleg sa devina mame dupa 35-40 de ani. Statisticile arata ca in tarile dezvoltate, in 2015, peste 5% dintre nasteri au loc dupa varsta de 40 de ani. In plus, sarcinile tardive sunt adesea la primul copil. Afla care sunt consecintele si cum pot fi prevenite riscurile astfel incat sa te […]

Citeste