De ce piratează oamenii la scară atât de mare?

A pirata un soft ține, cel mai probabil, de conduita de risc. Sunt structuri de personalitate mai „risk averse  sau mai „risk prone.  Vedem asta la oamenii din jur: unii sunt mai deschişi experienţelor noi şi riscante, alţii preferă o zonă de confort, rutina, lucrurile cunoscute.

 

 

Unele persoane riscă mai mult decât altele şi la acest capitol… cibernetic, știind că se expun la diverse chestii neplăcute, cum ar fi viruși, incompatibilitate, etc.

Riscul e cu atât mai greu de perceput, cu cât avem parte de un bun abstract, nematerial. Știm că riscăm dacă furăm un lucru concret, o bijuterie, un pix sau altceva material.

Dar nu suntem atât de conștienți de riscuri sau chiar de ce facem atunci când ne ocupăm de lucruri abstracte, moderne (de la softuri la riscantele produse financiare care au dus la criza din 2008 – derivatele financiare, foarte greu de înțeles, tocmai pentru că sunt niște concepte abstracte).

Pirateria ne dă senzația accesibilității și abundenței. Dar ceea ce nu conștientizează cei care o practică e că ea este, pur și simplu, un furt. Cu toate consecințele de rigoare.

 

Pirateria e ceva frecvent, dar destul de periculos

Pirateria conținutului e una din cele mai frecvente practici. De ce să închiriezi un film de la Netflix dacă îl găsești la liber pe un site de filme piratate? Chiar dacă nu e la calitatea maximă, asta rareori deranjează.

Trăim o epocă în care muzicieni, producători de filme, scriitori și orice alt tip de producători de conținut încearcă din greu să-și adapteze modelele de business la fenomentul exploziv al pirateriei.

Muzicienii nu mai vând muzica pe care o produc, ei cel mult câștigă din concerte. Chris Andreson, autorul cărții „Free – The Future of a Radical Price, spune că pirateria schimbă deja economii și industrii.

Oamenii nu mai platesc pentru știri, pentru jurnalism și ziare, pentru că știrile nu mai sunt o marfă, ele sunt la liber peste tot.

Dar nu toată lumea poate să se adapteze conceptului de FREE și pirateriei la scară largă. Industria de divertisment (muzică, filme) suferă.

 

Dan Alexa este inginer IT. L-am întrebat câte ceva despre pirateria digitală:

 

De ce se piratează soft la scară largă?

Pretul software-ului e perceput ca fiind ridicat, în special în țări mai sărace.

Dar nu e singurul motiv: unii oameni instalează soft-uri piratate din comoditate (le primesc de la prieteni pe stick-uri USB sau sunt la distanță de câteva click-uri pe vreo rețea de file-sharing, de exemplu), alții vor pur și simplu să încerce programul respectiv, să vadă dacă e cu adevarat ceea ce le trebuie (versiunea demo lipsește sau are caracteristici care lipsesc în forma finală și atunci oamenii rulează versiunea piratată).

Ori, pur și simplu, ei nu sunt conștienți de pericolele legale și tehnice la care se supun, deoarece trăiesc în țări unde pirateria în masă e tolerată de autorități (Rusia, de pildă) sau statul nu are mijloacele necesare pentru a controla ilegalitatea.

De asemenea, mai contează și așteptările utilizatorului obișnuit în materie de suport tehnic (dacă un japonez nu e sigur că va avea suport în japoneză pentru software-ul legal pe care-l cumpără, atunci probabil va instala versiunea ilegală).

Piraterie există peste tot, inclusiv în SUA. Ceea ce diferențiază SUA de celelalte state e faptul că America e cel mai mare dezvoltator de software și în timp companiile mari au reușit să impună controale mai stricte decât în restul statelor, precum și o legislație mult mai dură.

La ora actuală softul nu costă mii de dolari, nici chiar sute de dolari și în multe cazuri nici chiar zeci de dolari.

Mulți producători de software oferă la ora actuală posibilitatea achiziționării soft-ului prin intermediul unor abonamente anuale sau chiar lunare ce pot începe de la câțiva dolari pe lună.

Vorbim de un cost marginal când ne gândim la ce fel de riscuri se expun utilizatorii atunci când folosesc software piratat – furturi de date personale și șantaj, furturi de informații bancare, fraude, etc.

Utilizatorii din țări bogate dar și din țări mult mai sărace au realizat aceste riscuri și pirateria s-a redus mult peste tot.

 

Care e pericolul cel mai mare atunci când piratezi un soft ?

Cel mai mare pericol este legat de siguranța personală și a informațiilor personale.

Nu mai vorbim de vremuri în care hackerii erau văzuți ca un fel de Robin Hood moderni ce crack-uiau software-uri pe care le puneau online, ci de vremuri în care hackerii se folosesc de software-uri pe care le modifică și le pun pe torrents pentru a fi instalate pe calculatoare ce apoi pot fi exploatate de către aceștia.

Vorbim de situații grave, precum furturi de date personale – conturi de Facebook, conturi de mail, fișiere de pe hard-disk – sau furturi de date financiare – conturi bancare, conturi de card, fișiere confidențiale – pe care apoi hackerii le folosesc pentru a obține diverse beneficii, fie revânzând pe dark web datele personale fie pentru a șantaja direct utilizatorii de soft piratat cu conținut sustras de pe calculatoarele acestora, conținut pe care utilizatorii nu ar dori să fie făcut public (mail-uri intime, poze compromițătoare etc).

Morala? Un soft cumpărat de la licențiator e cel mai recomandat.

 

Foto: 123rf.com

Comentează și tu
Recomandări
(P) 7 atracții turistice din Roma pe care nu trebuie să le ratezi
(P) 7 atracții turistice din Roma pe care nu trebuie să le ratezi

Îţi plănuieşti următoarea vacanţă, însă nu ştii către ce ţară să te îndrepţi? Este adevărat, Europa este încărcată de istorie, de elemente arhitecturale diverse, însă Roma se află pe lista tuturor iubitorilor de călătorii, graţie edificiilor romane, a pieţelor impresionante și a gastronomiei delicioase. Nu este uşor de întocmit un număr limitat de obiective turistice […]

Citeste
(P) Oferă timpului valoare cu un cadou autentic pentru bărbaţi
(P) Oferă timpului valoare cu un cadou autentic pentru bărbaţi

Timpul e valoare! E un dar incontestabil de preţios pe care începem să îl apreciem abia atunci când devine insuficient. Ne-am dori ca ziua să dureze 48 de ore şi probabil tot nu ar fi de ajuns. Tânjim după acel timp magic, care să se oprească în loc de fiecare dată când experimentăm clipe minunate. […]

Citeste
Cu sprijinul ICR, muzicienii români farmecă publicul londonez
Cu sprijinul ICR, muzicienii români farmecă publicul londonez

Două evenimente culturale excepționale au avut loc de curând în Marea Britanie sub egida ICR Londra: pe 1 mai 2019 violonistul român Alexandru Tomescu a concertat, pe faimoasa scenă londoneză de la Cadogan Hall, alături de dirijorul Gabriel Bebeşelea şi Royal Philharmonic Orchestra.

Citeste
De ce piratează oamenii la scară atât de mare?
De ce piratează oamenii la scară atât de mare?

A pirata un soft ține, cel mai probabil, de conduita de risc. Sunt structuri de personalitate mai „risk averse“ sau mai „risk prone“. Vedem asta la oamenii din jur: unii sunt mai deschişi experienţelor noi şi riscante, alţii preferă o zonă de confort, rutina, lucrurile cunoscute.

Citeste
Cum să stabilești și chiar să te ții de rezoluțiile pe care ți le-ai propus anul acesta
Cum să stabilești și chiar să te ții de rezoluțiile pe care ți le-ai propus anul acesta

Ți-ai propus ca anul acesta să îți schimbi câteva obiceiuri și să le înlocuiești cu altele, care ți-ar aduce mai multă energie și bucurie, însă până acum nu ai făcut nimic în acest sens? Din păcate, jumătate din rezoluțiile pe care oamenii și le setează an de an se pierd încă din prima lună a […]

Citeste
(P) Sarcina dupa 40 de ani: cum pot fi prevenite riscurile?
(P) Sarcina dupa 40 de ani: cum pot fi prevenite riscurile?

Tot mai multe femei aleg sa devina mame dupa 35-40 de ani. Statisticile arata ca in tarile dezvoltate, in 2015, peste 5% dintre nasteri au loc dupa varsta de 40 de ani. In plus, sarcinile tardive sunt adesea la primul copil. Afla care sunt consecintele si cum pot fi prevenite riscurile astfel incat sa te […]

Citeste