Now Reading
(P) Drumul catre o cariera in IT poate trece prin filmele cu spioni

(P) Drumul catre o cariera in IT poate trece prin filmele cu spioni

Revista Psychologies

Noemi Fogarasi isi dorea sa devina spioana cand era mica, dar a ajuns sa lucreze in IT, pentru Microsoft Romania, si sa coordoneze sase oameni. Noemi a continuat sa-si construiasca, pas cu pas, traseul sau profesional, iar acum este technical advisor la Microsoft Romania.

 

Noemi Fogarasi este, la 27 de ani, o romanca ambitioasa si plina de energie. In liceu s-a hotarat sa se inscrie la Facultatea de Cibernetica, Statistica si Informatica Economica, din cadrul Academiei de Studii Economice (ASE) Bucuresti. Dupa primul an de facultate isi dorea sa demonstreze ca poate sa razbata prin propriile forte, asa ca s-a angajat, in timpul verii, la o companie de IT, pe customer service. Incurajata de succesul de la primul loc de munca din viata sa, Noemi a plecat in Statele Unite ale Americii (SUA) intre al doilea si al treilea an de facultatate, prin intermediul programului „Work and Travel”. Acolo a avut doua joburi – vanzatoare de bijuterii si casier intr-un magazin amplasat pe o plaja. Experienta americana a invatat-o sa relationeze cu oameni foarte diferiti si i-a dat o foarte mare incredere in sine.

 

eJobs: La ce fel de cariera visai in copilarie?

Noemi Fogarasi: Mi-as fi dorit sa lucrez in serviciile secrete. Mi se parea ceva foarte cool. Cred ca imi doream acest lucru pentru ca imi placeau foarte mult filmele cu spioni.

 

eJobs: De ce nu ti-ai urmat dorinta din copilarie si ai ajuns sa lucrezi in domeniul IT&C?

 

Noemi Fogarasi: Cand am crescut, mi-am dat seama ca ar trebui sa renunt la multe lucruri, precum familie, daca ar fi sa urmez o cariera in diplomatie sau in servicii „mai putin cunoscute”.

 

eJobs: Cand te-ai hotarat asupra carierei pe care sa o alegi?

Noemi Fogarasi: In clasa a 12-a. Totusi, nu eram foarte sigura ca vreau sa ma axez pe IT si tocmai de aceea, cand am ales facultatea, am avut grija sa fie una care sa aiba deschidere si spre alte domenii. Mai exact, spre domeniul economic, in cazul meu.

 

eJobs: Cand ai avut primul contact profesional cu Microsoft?

Noemi Fogarasi: La inceputul anului al treilea de facultate. Am aplicat la un internship. Am facut acest pas pentru ca sunt de parere ca, daca iti doresti ceva, nu trebuie sa astepti sa ti se intample. Am fost acceptata la internship. Tot programul de internship a durat o luna de zile. In acea luna am ajuns sa interactionez cu tehnologia SharePoint, cea cu care lucrez si in prezent. La momentul respectiv lucram intr-o echipa de baieti. Ei erau ca niste zei pentru mine, deoarece stiau atat de multe chestii, atat pe zona de soft skills, cat si pe cea tehnica. In timpul acelui internship mi-am propus ca, peste cativa ani, sa ajung sa lucrez pentru Microsoft.

 

eJobs: Cand te-ai angajat la Microsoft?

Noemi Fogarasi: Dupa facultate m-am inscris la un program de master, cu o durata de doi ani. Am facut jumatate de master in Suedia si jumatate in Romania. Nu am dorit sa raman in Suedia dupa terminarea masterului, pentru ca prietenii si familia mea erau in Romania. Asa ca am aplicat pentru un job de support engineer la Microsoft. Imi doream ca respectivul job sa fie pe tehnologia SQL si nu pe tehnologia SharePoint. Consideram ca lucrul cu bazele de date, caracteristic tehnologiei SQL, se potriveste mai bine cu profilul meu. Am avut un interviu cu doi oameni tehnici, unul specializat pe SQL si unul pe SharePoint, un interviu cu managerul direct, un interviu de limba si un interviu cu un reprezentant al departamentului de HR. Am primit un telefon la doua zile distanta de ultimul interviu si persoana care m-a sunat mi-a spus: „te placem foarte mult si vrem sa-ti propunem sa faci parte din programul Microsoft Academy for College Hires (MACH)”. Am mai avut un interviu cu directorul de HR al Microsoft de la acea vreme si am fost acceptata in MACH.

 

eJobs: Ce inseamna, mai exact, MACH si ce experiente ai avut ca participant in program?

Noemi Fogarasi: MACH este un program de dezvoltare profesionala, care se desfasoara intr-un ritm accelerat, pe parcursul a doi ani de zile. Programul tinteste sa imbunatateasca abilitatile soft si tehnice ale participantilor. Cel mai important lucru pe care l-am obtinut in urma parcurgerii acestui program a fost o retea sociala si una profesionala, care cred ca imi vor fi de folos pentru totdeauna. De asemenea, pe durata programului am calatorit in SUA, Olanda, Franta si Germania, unde am participat la mai multe traininguri, alaturi de alti angajati Microsoft din toata lumea, cam de aceeasi varsta cu mine. Totodata, pe langa aceste traininguri, in cadrul MACH ai posibilitatea sa te implici in diverse programe, la nivelul comunitatilor locale. Eu m-am implicat intr-un astfel de program prin care incercam sa construim o „punte” intre scoala si businessul din Romania. Prin intermediul acestui program am incercat sa pregatim studentii romani sa acumuleze acele cunostinte sociale si tehnice care sa le permita sa capete niste abilitati astfel incat, la finalul facultatii, sa se angajeze mai usor.

In alta ordine de idei, ca membru MACH am avut ocazia sa stau fata in fata cu Steve Ballmer, fostul CEO al Microsoft. Si nu doar o data, ci de doua ori. Din interactiunile cu el am invatat ca nu poti sa faci nimic fara pasiune.

eJobs: Mai devreme vorbeai de diferentele intre felul in care scoala romaneasca isi pregateste studentii si asteptarile pe care le au companiile de la absolventii de facultate. Cum explici faptul ca Romania are foarte multi IT-isti buni dar, in acelasi timp, are un grad foarte scazut de alfabetizare digitala?

Noemi Fogarasi: Este o intrebare foarte buna, pe care ar trebui sa si-o puna multi oameni din Romania. In Romania avem multi IT-isti buni. Punct. Motivul pentru care cred ca suntem foarte buni in IT este ca, in Romania, nu-ti permiti sa visezi ca poti sa traiesti din orice. Iar IT-ul este una dintre chestiile din care poti sa traiesti mai mult decat decent in tara noastra. Pe langa acest lucru, cred ca suntem si foarte ambitiosi. Daca iti doresti sa traiesti bine in Romania, nici nu poti fi altfel. Si cred ca asta ne ofera un avantaj foarte mare in fata locuitorilor altor tari.

Pe de alta parte, in Romania avem foarte multi oameni care nu stiu sa foloseasca un calculator, mai ales in mediul rural. Din pacate, in cele mai multe cazuri, nu sunt incurajati sa urmeze o alta scoala decat cea obligatorie.

 

eJobs: Ai inceput cu un job de support engineer, iar acum esti technical advisor. Ce presupune functia ta?

Noemi Fogarasi: Fac parte dintr-o echipa de 23 de oameni. Eu sunt unul dintre cei doi technical advisori la care pot apela colegii de pe support engineering cand apar anumite probleme. In plus, de curand mi s-a incredinta un rol de manager pentru sase dintre colegii mei mai noi. Asta inseamna, printre altele, ca incerc sa-i ghidez in cariera si ca, la sfarsitul anului, le evaluez performantele si stabilesc, de exemplu, cresterile salariale.

 

eJobs: Care parte a jobului tau iti place mai mult: cea tehnica sau lucrul cu oamenii?

Noemi Fogarasi: De obicei iti place mai mult partea la care te pricepi mai bine. Si, deocamdata, eu ma pricep mai bine la partea tehnica. Insa la fel cum sunt pasionata de tehnologie, sunt pasionata si de oameni. Cred ca dincolo de satisfactia pe care o ai cand rezolvi o problema tehnica, ai o satisfactie mult mai mare cand ajuti pe cineva sa se dezvolte profesional in directia in care doreste.

 

eJobs: Care sunt urmatoarele tale obiective profesionale?

Noemi Fogarasi: Imi doresc ca, in doi ani, sa devin support engineering manager. Asta imi va permite, de exemplu, sa coordonez o echipa intreaga, asa cum este cea din care fac parte, nu doar anumiti oameni.

 

eJobs: Ce pasiuni ai?

Noemi Fogarasi: In timpul liber, iubesc sa calatoresc. Pana acum am vizitat 22 de tari, de pe trei continente. Rusia va fi a 23-a tara pe care o voi vizita. Cea mai spectaculoasa destinatie turistica in care am fost pana acum este Hawaii. Dar mai am atat de multe locuri de vizitat… In timpul calatoriilor, cel mai mult imi place sa explorez stradutele populare si cele adiacente lor, dar nu ma feresc nici sa iau mijloacele de transport in comun si sa ma duc in suburbii. Totodata, experienta culinara este o componenta esentiala in oricare dintre calatoriile mele. Pe langa calatorii, sunt o mare amatoare de petreceri, iar terapia cea mai de succes pentru mine este shoppingul. In plus, sunt o cititoare avida de articole despre tehnologie si business.

eJobs: Ce publicatii de tehnologie si business citesti?

Noemi Fogarasi: Business Insider e o publicatie foarte draga mie. Momentan, ma fascineaza sa citesc lucruri legate de „Internet of Things”. Totodata, imi place sa citesc despre antreprenorii din tehnologie, in principal.

 

eJobs: Ai vreo persoana din lumea businessului sau a tehnologiei pe care o admiri?

Noemi Fogarasi: Imi place sa-mi iau exemple de la oameni foarte apropiati mie. Oamenii care sunt langa tine te pot inspira mult mai mult decat oamenii despre care poti doar sa citesti. De exemplu, unul dintre oamenii apropiati mie care mi se pare foarte inspirational este Kostas Loukas, directorul general al Microsoft Romania. Este genul de persoana care, cand intra intr-o incapere, „aprinde lumina”. Stie sa vorbeasca cu oamenii si, in acelasi timp, are o intelegere foarte buna si a partii de business.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top