“LA FAVORITA” cu Ruxandra Donose, la Sala Radio

In continuarea traditiei instaurate la Sala Radio in ultimele stagiuni, de a prezenta, la fiecare final de ianuarie, un titlu de opera, in formula de concert, cu o distributie de exceptie, vineri,  29 ianuarie (19.00) Orchestra Nationala Radio prezinta LA FAVORITA, creatie a compozitorului italian GAETANO DONIZETTI. Sub bagheta dirijorului de origine italiana DAVID CRESCENZI, o pleiada de artisti lirici sunt invitati pe scena Salii Radio, in frunte cu mezzosoprana RUXANDRA DONOSE (in rolul Leonorei).

 

Cu un nume consacrat pe marile scene ale lumii, artista se bucura de o cariera deosebita, parcursul sau cuprinzand concerte si spectacole de opera pe scene importante: Opera din Los Angeles, Deutsche Oper Berlin, Carnegie Hall – New York, Konzerthaus Berlin, Royal Opera House „Covent Garden', Metropolitan Opera, Staatsoper Viena, Teatrul „La Fenice' – Venetia, Filarmonica din Berlin etc. In repertoriul vocal-simfonic, RUXANDRA DONOSE a colaborat cu Philadelphia Orchestra, London Philharmonic Orchestra, Filarmonica din Berlin, Tonhalle – Orchester Zürich, Orchestre de Paris etc.

Ii veti aplauda de asemenea pe scena Salii Radio pe artistii lirici COSMIN IFRIM, DIANA TUGUI, SERBAN VASILE, SORIN DRANICEANU si LIVIU INDRICAU, alaturi de CORUL ACADEMIC RADIO, pregatit de DAN MIHAI GOIA.

LA FAVORITA, partitura lui Donizetti, este bazata pe o poveste de dragoste intr-un triunghi amoros, implicandu-l pe regele Castiliei, amanta sa si iubitul acesteia, actiune plasata in Castilia sec. XIV, pe fondul invaziilor maure in Spania si a luptelor intre Stat si Biserica.

Dirijorul DAVID CRESCENZI a fost numit din septembrie 2014 director artistic si dirijor principal al Operei din Cairo. In luna iulie a acestui an, David Crescenzi a dirijat La Bohème de Puccini la Festivalul de Vara al Arenei Sferisterio din Macerata. In ianuarie 2012 a intreprins un turneu in Germania si Franta cu Bergische Symphoniker, in acelasi an a colaborat cu Opera din Rio de Janeiro si a fost dirijor al Festivalului de la Solothurn – Elvetia.

Tenorul COSMIN IFRIM a fost membru in ansamblul Operei de Stat din Viena in perioada 2000-2008 si a abordat roluri ca Lord Cecil in Roberto Devereux, Rinuccio in Gianni Schicchi, Beppe in I Pagliacci, Fenton in Falstaff. In stagiunea 2008-2009 a interpretat cu succes rolul Alfredo din La Traviata in Londra, Maribor si Atena. Un moment de varf al carierei sale l-a reprezentat abordarea partiturii de tenor a celebrei lucrari Stabat mater de Rossini, alaturi de Filarmonica din Israel.

Soprana DIANA TUGUI are un repertoriu liric vast, ce cuprinde eroine dintre care amintim: Mimi, Donna Anna, Konstanze, Susanna, Liù, Musetta, Micaela, Gilda, Violetta Valéry, Lucia di Lammermoor, Adela, Adina, Rosina s.a. Artista a participat la masterclass-uri oferite de personalitati ale cantului precum Viorica Cortez, Jaume Aragall, Teresa Berganza, Dalton Baldwin.

Activitatea artistica a baritonului SERBAN VASILE a insemnat colaborari cu Opera Nationala Bucuresti, Opera din Burgas (Bulgaria), Teatro Regio di Torino, Teatro di Brescia. Dintre ultimele succese repurtate amintim un spectacol sustinut la Metropolitan Opera din New York, dirijat de celebrul James Levine,  in care artistul a abordat rolul lui Ford din opera Falstaff de G. Verdi.

Basul SORIN DRANICEANU a concertat pe importante scene din tara, precum si in Germania, Olanda, Italia, Franta, Belgia, Elvetia. Repertoriul sau vocal-simfonic cuprinde numeroase lucrari, iar cel liric include roluri in opere precum Carmen de Bizet, Evgheni Oneghin de Ceaikovski, Lucia di Lammermoor de Donizetti, Don Giovanni, Nunta lui Figaro, Flautul fermecat de Mozart, Turandot, Madama Butterfly, La Bohème, Tosca de Puccini, Nabucco, Aida, La Traviata, Don Carlo, Rigoletto, Falstaff de Verdi, s.a.

Tenorul LIVIU INDRICAU este solist al Operei Nationale Bucuresti si a colaborat cu Opera Nationala si Filarmonica Moldova din Iasi, Teatrul Masca din Bucuresti, Filarmonica George Enescu' din Bucuresti. A efectuat turnee in Israel, Elvetia, Coreea de Sud si Germania.

 

Concertul poate fi ascultat in direct pe toate frecventele Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical din tara si in streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro si www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, in magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librariile Carturesti, Humanitas, in benzinariile OMV si la casa de bilete a Salii Radio.  Pentru alte informatii legate de Orchestrele si Corurile Radio va rugam sa consultati site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.  

Comentează și tu
Recomandări
(P) 7 atracții turistice din Roma pe care nu trebuie să le ratezi
(P) 7 atracții turistice din Roma pe care nu trebuie să le ratezi

Îţi plănuieşti următoarea vacanţă, însă nu ştii către ce ţară să te îndrepţi? Este adevărat, Europa este încărcată de istorie, de elemente arhitecturale diverse, însă Roma se află pe lista tuturor iubitorilor de călătorii, graţie edificiilor romane, a pieţelor impresionante și a gastronomiei delicioase. Nu este uşor de întocmit un număr limitat de obiective turistice […]

Citeste
(P) Oferă timpului valoare cu un cadou autentic pentru bărbaţi
(P) Oferă timpului valoare cu un cadou autentic pentru bărbaţi

Timpul e valoare! E un dar incontestabil de preţios pe care începem să îl apreciem abia atunci când devine insuficient. Ne-am dori ca ziua să dureze 48 de ore şi probabil tot nu ar fi de ajuns. Tânjim după acel timp magic, care să se oprească în loc de fiecare dată când experimentăm clipe minunate. […]

Citeste
Cu sprijinul ICR, muzicienii români farmecă publicul londonez
Cu sprijinul ICR, muzicienii români farmecă publicul londonez

Două evenimente culturale excepționale au avut loc de curând în Marea Britanie sub egida ICR Londra: pe 1 mai 2019 violonistul român Alexandru Tomescu a concertat, pe faimoasa scenă londoneză de la Cadogan Hall, alături de dirijorul Gabriel Bebeşelea şi Royal Philharmonic Orchestra.

Citeste
“LA FAVORITA” cu Ruxandra Donose, la Sala Radio
“LA FAVORITA” cu Ruxandra Donose, la Sala Radio

In continuarea traditiei instaurate la Sala Radio in ultimele stagiuni, de a prezenta, la fiecare final de ianuarie, un titlu de opera, in formula de concert, cu o distributie de exceptie, vineri, 29 ianuarie (19.00) Orchestra Nationala Radio prezinta LA FAVORITA, creatie a compozitorului italian GAETANO DONIZETTI. Sub bagheta dirijorului de origine italiana DAVID CRESCENZI, o pleiada de artisti lirici sunt invitati pe scena Salii Radio, in frunte cu mezzosoprana RUXANDRA DONOSE (in rolul Leonorei).

Citeste
Cum să stabilești și chiar să te ții de rezoluțiile pe care ți le-ai propus anul acesta
Cum să stabilești și chiar să te ții de rezoluțiile pe care ți le-ai propus anul acesta

Ți-ai propus ca anul acesta să îți schimbi câteva obiceiuri și să le înlocuiești cu altele, care ți-ar aduce mai multă energie și bucurie, însă până acum nu ai făcut nimic în acest sens? Din păcate, jumătate din rezoluțiile pe care oamenii și le setează an de an se pierd încă din prima lună a […]

Citeste
(P) Sarcina dupa 40 de ani: cum pot fi prevenite riscurile?
(P) Sarcina dupa 40 de ani: cum pot fi prevenite riscurile?

Tot mai multe femei aleg sa devina mame dupa 35-40 de ani. Statisticile arata ca in tarile dezvoltate, in 2015, peste 5% dintre nasteri au loc dupa varsta de 40 de ani. In plus, sarcinile tardive sunt adesea la primul copil. Afla care sunt consecintele si cum pot fi prevenite riscurile astfel incat sa te […]

Citeste