(P) 4 factori importanți de stres din propriul tău cămin și cum sunt declanșați

Stresul poate fi foarte periculos, atunci când nu este tratat, iar când sursa care provoacă această problemă nu este identificată din timp. Fie că faci parte dintr-o familie numeroasă, cu copii, fie că ești într-o simplă relație sau chiar singură, stresul nu apare și dispare în funcție de statutul tău social. Așa cum unele surse de stres pot veni de la birou, altele pot fi provocate de persoanele din jurul tău sau chiar de locul în care trăiești.

4 factori importanți de stres din propriul tău cămin și cum sunt declanșați:

  1. Nu lași nervii de la muncă la ușa casei

Acesta nu este un reproș doar pentru tine, ci și pentru ceilalți din casa ta. Deseori există situații în care persoanele reușesc să păstreze o atitudine calmă la locul de muncă, pentru ca toată furia și frustrarea adunate acolo să fie revărsate acasă, în clipa în care intră pe ușă. Acest lucru nu va face decât să dăuneze relațiilor tale personale, pentru că nu acasă vei putea rezolva sursele de stres de la birou.

  1. Spațiile mici din locuință

Fie că trăiești singură sau nu, spațiile înguste din casa ta pot fi un factor important de stres. O serie de studii realizate în Statele Unite ale Americii de către profesorii de la Syracuse University au scos la lumină impactul negativ pe care spațiile mici de locuit le au asupra copiilor și evoluției lor școlare. În casele în care numărul persoanelor depășea numărul camerelor, copiii aveau șanse mai mici de a termina liceul și de a face o facultate până la vârsta de 25 de ani. Spațiile înguste reprezintă un factor de stres și pentru adulți, iar cum nu poți să te muți oricând ți-ai dori, din rațiuni financiare, poți face altceva. Schimbările de decor din casa ta pot fi binevenite, mai ales că acum poți să te inspiri din diverse modele de băi, camere de zi, dormitoare sau bucătării care se potrivesc perfect spațiilor înguste de locuit. Un aer proaspăt al locuinței poate însemna și o liniște mentală suplimentară.

  1. Ignori timpul petrecut împreună în familie

Lipsa timpului petrecut împreună în familie poate fi un puternic factor care nu neapărat provoacă apariția stresului, dar mai degrabă lucrează la conservarea acestuia. Un studiu publicat în jurnalul Pediatrics din Statele Unite ale Americii, a scos la iveală faptul că timpul petrecut în familie acasă are efecte benefice pentru fiecare membru în parte. Spre exemplu, copiii care stau la masă alături de părinți sunt cu 24% mai dispuși să mănânce sănătos, iar riscul pentru a deveni supraponderali scade cu 12 procente. Un alt studiu publicat de Bringham Young University vorbește despre impactul pe care acest obicei îl are asupra părinților. Cei care iau cina în familie în mod regulat se declară mai satisfăcuți în raport cu locul de muncă și sunt mai sănătoși, această activitate simplă reducând considerabil stresul prin întărirea relațiilor de familie, oferind posibilitatea de a comunica deschis.

  1. Sarcinile nu sunt corect împărțite în cămin

Dezechilibrul în familie este cu adevărat un factor direct de stres. Iar acest dezechilibru poate să apară și în urma unei împărțiri greșite a sarcinilor dintr-o casă. E important ca fiecare părinte să știe exact ce are de făcut și să aibă siguranța că celălalt membru al familiei se va achita de sarcini. Dacă doar unul face mare parte din treabă în mod curent, acest lucru poate duce la acumularea frustrărilor și la apariția stresului.

Sursă foto: Shutterstock / Copyright:  Ana Blazic Pavlovic

Comentează și tu
Recomandări
Cum să stabilești și chiar să te ții de rezoluțiile pe care ți le-ai propus anul acesta
Cum să stabilești și chiar să te ții de rezoluțiile pe care ți le-ai propus anul acesta

Ți-ai propus ca anul acesta să îți schimbi câteva obiceiuri și să le înlocuiești cu altele, care ți-ar aduce mai multă energie și bucurie, însă până acum nu ai făcut nimic în acest sens? Din păcate, jumătate din rezoluțiile pe care oamenii și le setează an de an se pierd încă din prima lună a […]

Citeste
(P) Sarcina dupa 40 de ani: cum pot fi prevenite riscurile?
(P) Sarcina dupa 40 de ani: cum pot fi prevenite riscurile?

Tot mai multe femei aleg sa devina mame dupa 35-40 de ani. Statisticile arata ca in tarile dezvoltate, in 2015, peste 5% dintre nasteri au loc dupa varsta de 40 de ani. In plus, sarcinile tardive sunt adesea la primul copil. Afla care sunt consecintele si cum pot fi prevenite riscurile astfel incat sa te […]

Citeste
institutul cultural roman, expozitie
Scrisori ale lui Napoleon III și Victor Hugo într-o expoziție din sezonul Franța-România

Deschiderea Sezonului România-Franța a fost marcată de expoziția „România/Franţa – Itinerarii culturale”, vineri, 20 aprilie, în Sala „Theodor Pallady” a Bibliotecii Academiei Române. Expoziţia de la Biblioteca Academiei cuprinde piese spectaculoase – manuscrise, documente de arhivă, pagini de corespondenţă, carte rară, desene şi gravuri, care atestă dinamica şi evoluţia legăturilor istorice şi culturale româno-franceze.

Citeste
(P) 4 factori importanți de stres din propriul tău cămin și cum sunt declanșați
(P) 4 factori importanți de stres din propriul tău cămin și cum sunt declanșați

Stresul poate fi foarte periculos, atunci când nu este tratat, iar când sursa care provoacă această problemă nu este identificată din timp. Fie că faci parte dintr-o familie numeroasă, cu copii, fie că ești într-o simplă relație sau chiar singură, stresul nu apare și dispare în funcție de statutul tău social. Așa cum unele surse […]

Citeste
Nu rata #ELLEonTV, la Prima Tv!
Nu rata #ELLEonTV, la Prima Tv!

Nu știi ce faci dumincă la prânz? Urmărește #ELLEonTV, la Prima Tv!

Citeste
(P) Disfunctia erectila: cauze, simptome si recomandari
(P) Disfunctia erectila: cauze, simptome si recomandari

Diagnosticul de disfunctie erectila, asa-numita impotenta, este privit de multi barbati drept sfarsitul vietii intime, insa administrarea tratamentului potrivit poate face o schimbare considerabila in dormitor. Calitatea momentelor intime va fi in crestere daca partenerul lasa deoparte stanjeneala si orgoliul si intelege ca trebuie sa apeleze la ajutorul unui specialist. Problemele cu erectia aparute din […]

Citeste