(P) 4 factori importanți de stres din propriul tău cămin și cum sunt declanșați

Stresul poate fi foarte periculos, atunci când nu este tratat, iar când sursa care provoacă această problemă nu este identificată din timp. Fie că faci parte dintr-o familie numeroasă, cu copii, fie că ești într-o simplă relație sau chiar singură, stresul nu apare și dispare în funcție de statutul tău social. Așa cum unele surse de stres pot veni de la birou, altele pot fi provocate de persoanele din jurul tău sau chiar de locul în care trăiești.

4 factori importanți de stres din propriul tău cămin și cum sunt declanșați:

  1. Nu lași nervii de la muncă la ușa casei

Acesta nu este un reproș doar pentru tine, ci și pentru ceilalți din casa ta. Deseori există situații în care persoanele reușesc să păstreze o atitudine calmă la locul de muncă, pentru ca toată furia și frustrarea adunate acolo să fie revărsate acasă, în clipa în care intră pe ușă. Acest lucru nu va face decât să dăuneze relațiilor tale personale, pentru că nu acasă vei putea rezolva sursele de stres de la birou.

  1. Spațiile mici din locuință

Fie că trăiești singură sau nu, spațiile înguste din casa ta pot fi un factor important de stres. O serie de studii realizate în Statele Unite ale Americii de către profesorii de la Syracuse University au scos la lumină impactul negativ pe care spațiile mici de locuit le au asupra copiilor și evoluției lor școlare. În casele în care numărul persoanelor depășea numărul camerelor, copiii aveau șanse mai mici de a termina liceul și de a face o facultate până la vârsta de 25 de ani. Spațiile înguste reprezintă un factor de stres și pentru adulți, iar cum nu poți să te muți oricând ți-ai dori, din rațiuni financiare, poți face altceva. Schimbările de decor din casa ta pot fi binevenite, mai ales că acum poți să te inspiri din diverse modele de băi, camere de zi, dormitoare sau bucătării care se potrivesc perfect spațiilor înguste de locuit. Un aer proaspăt al locuinței poate însemna și o liniște mentală suplimentară.

  1. Ignori timpul petrecut împreună în familie

Lipsa timpului petrecut împreună în familie poate fi un puternic factor care nu neapărat provoacă apariția stresului, dar mai degrabă lucrează la conservarea acestuia. Un studiu publicat în jurnalul Pediatrics din Statele Unite ale Americii, a scos la iveală faptul că timpul petrecut în familie acasă are efecte benefice pentru fiecare membru în parte. Spre exemplu, copiii care stau la masă alături de părinți sunt cu 24% mai dispuși să mănânce sănătos, iar riscul pentru a deveni supraponderali scade cu 12 procente. Un alt studiu publicat de Bringham Young University vorbește despre impactul pe care acest obicei îl are asupra părinților. Cei care iau cina în familie în mod regulat se declară mai satisfăcuți în raport cu locul de muncă și sunt mai sănătoși, această activitate simplă reducând considerabil stresul prin întărirea relațiilor de familie, oferind posibilitatea de a comunica deschis.

  1. Sarcinile nu sunt corect împărțite în cămin

Dezechilibrul în familie este cu adevărat un factor direct de stres. Iar acest dezechilibru poate să apară și în urma unei împărțiri greșite a sarcinilor dintr-o casă. E important ca fiecare părinte să știe exact ce are de făcut și să aibă siguranța că celălalt membru al familiei se va achita de sarcini. Dacă doar unul face mare parte din treabă în mod curent, acest lucru poate duce la acumularea frustrărilor și la apariția stresului.

Sursă foto: Shutterstock / Copyright:  Ana Blazic Pavlovic

Loading...
Comentează și tu
Recomandări
conferinta internationala de psihanaliza
Societatea Română de Psihanaliză organizează cea de-a X-a ediție a Conferinței Internaționale de Psihanaliză

Societatea Română de Psihanaliză organizează cea de-a X-a ediție a Conferinței Internationale de Psihanaliză.

Citeste
secventa din copilul lui noe
„Copilul lui Noe” la Festivalul National de Teatru

„Copilul lui Noe” este piesa montată de Chris Simion Mercurian la Festivalul National de Teatru ce are loc între 19 și 29 octombrie.

Citeste
workshop psychologies la bucuresti mall
Vârsta la feminin

„Old age is not for sissies” spunea Katharine Hepburn. Adică înaintarea în vârstă nu e ceva pentru cei slabi de înger. Atunci pentru cine e?

Citeste
(P) 4 factori importanți de stres din propriul tău cămin și cum sunt declanșați
(P) 4 factori importanți de stres din propriul tău cămin și cum sunt declanșați

Stresul poate fi foarte periculos, atunci când nu este tratat, […]

Citeste
Jurnalul unei bufnițe, o campanie recomandată de Libertatea
Jurnalul unei bufnițe, o campanie recomandată de Libertatea

Marți, 16 octmbrie, începe o nouă campanie recomandată de Libertatea: Jurnalul unei Bufnițe.

Citeste
concert afis sala radio
Gabriel Croitoru va cânta pe vioara lui George Enescu, la Sala Radio!

Ați ascultat vreodată vioara de colecție pe care cânta George Enescu? Dacă nu ați avut încă ocazia, nu trebuie să pierdeți concertul susținut vineri, 12 octombrie (19.00), la Sala Radio, de violonistul GABRIEL CROITORU, alături de Orchestra Națională Radio și sub bagheta dirijorului de talie internațională NICOLAE MOLDOVEANU.

Citeste