Now Reading
(P) CE ÎNSEAMNĂ, CU ADEVĂRAT, SĂ TRĂIM INSYNC?

(P) CE ÎNSEAMNĂ, CU ADEVĂRAT, SĂ TRĂIM INSYNC?

Revista Psychologies

Voci peste voci ne îndeamnă „să ne întoarcem către noi”. Rafturi tot mai multe sunt ocupate de manuale care ne învață despre compasiune, bunătate și consecința emoțiilor negative. Rămâne, însă, întrebarea: sunt toate acestea căi reale către o stare de bine, autentică și constantă? Ne pot ajuta ele să trăim, cu adevărat, InSync? Prin intermediul studiului InSync realizat de Activia și în România, descoperim cum să obținem o stare de bine, fizică și emoțională.

În urmă cu doar câțiva ani, doi cercetători publicau, în prestigiosul American Psychologist, rezultatele unui studiu prin care încercau să determine dacă iertarea, așteptările optimiste, gândurile pozitive și bunătatea sunt, cu adevărat, cheia bună­stării noastre emoționale. La prima vedere, rezultatul este surprinzător. Nici iertarea, nici optimismul, nici gândurile pozitive și nici bunătatea nu sunt, în sine, cheia unei vieți emoționale sănătoase. Ba, mai mult, atunci când nu sunt definite corect și conștient și, mai ales, atunci când nu se ține seama de context, pot ajunge chiar să ne rănească. Pe de altă parte, cercetarea Activia pe piața din România arată că femeile caută răspunsurile în locuri greșite și că soluția a fost mereu la îndemâna lor.

Care este, atunci, soluția? – vă veți întreba.

Unul dintre răspunsuri stă în măiestria calibrării acestor valori cu propriul nostru critic interior – acea voce „subiectivă“, pe care absolut toți o avem și care, atât de des, ne șoptește cum și ce să decidem.

„Vocea noastră interioară ne poate împinge către succes sau ne poate ține pe loc, în funcție de natura ei“, ne spune Ellen Langer, profesor de psihologie socială la Universitatea Harvard. Dacă vocea noastră interioară este un critic lipsit de rațiune, atunci va funcționa împotriva noastră. Dacă, din contra, ea este un critic rațional și intențional, poate fi un factor decisiv, atunci când vine vorba despre starea noastră de bine.

Simplu spus, unicii responsabili pentru binele nostru, fizic și emoțional, suntem chiar noi înșine. Iar secretul stă în modul în care învățăm să ne educăm criticul interior, în felul în care înțelegem să stabilim granițe sănătoase și să ne calibrăm propriile așteptări.

Ce se întâmplă atunci când nu facem asta? Ce se întâmplă când nu suntem în contact, conștient, cu propriul nostru critic interior?

Un răspuns ne este oferit de studiul InSync, realizat de Activia în România: aproape 60% din femeile din România nu au curajul să încerce lucruri noi, să investească într-un hobby sau să intre într-o conversație cu o persoană necunoscută, dintr-un motiv unic: criticul interior le oprește.

Cu alte cuvinte, ne simțim, extrem de des, trase înapoi de la lucrurile pe care le-am putea face, cu bucurie și autenticitate, din pricina unor credințe care ne limitează, pur subiective. Credințe care scot la suprafață teama, îndoiala, lipsa de încredere, nevoia constantă de validare, și care ne împing să luăm decizii pripite sau care nu sunt, cu adevărat, bune pentru noi.

Cum depășim această limitare, astfel încât să putem trăi cu adevărat InSync? Primul pas este, fără îndoială, conștientizarea mesajelor pe care criticul interior ni le transmite. Ce ne spune această voce? Care este adevărata semnificație a emoțiilor noastre? Ce este, cu adevărat, important pentru noi?

Odată ce identificăm răspunsurile la toate aceste întrebări suntem pregătiți să facem al doilea pas și să ne transformăm criticul interior într-un partener de drum cu care putem dialoga, ca de la egal la egal.

Criticul interior reprezintă internalizarea celei mai marcante autorități din copilăria sau adolescența noastră. Mama, tatăl sau un mentor devin reperele noastre despre cine suntem. Iar felul în care ei ne-au încurajat sau ne-au validat se transformă, ulterior, în atitudinea pe care vocea autocritică o are față de noi.

Atunci când explorăm conștient cum este acest critic, avem posibilitatea să devenim propria noastra autoritate și începem să modelăm o relație mai conștientă, mai iubitoare și mai apreciativă față de noi înșine.

Putem construi, astfel, un climat interior care ne ajută să performăm la niveluri mult mai ridicate și să reușim să trăim, cu adevărat, InSync.

Despre studiul Activia „InSync“

Danone Activia a chestionat peste 15.000 de respondente cu vârste cuprinse între 25 și 55 de ani din Rusia, SUA, Canada, Brazilia, Mexic, Japonia, Polonia, România, Italia, Spania, Regatul Unit, Franța, Germania, Australia, Belgia și Africa de Sud pentru a afla mai multe despre relația dintre femei și criticul interior, și despre efectul pe care acesta îl are asupra vieții lor.

Studiul a fost realizat pentru Danone Activia de către parteneri globali în cercetare; Google a condus un studiu digital cantitativ la nivel global pe 6 iulie 2016, iar GlobalWebIndex a aplicat un chestionar online cu mai multe variante de răspuns pe 17 iunie 2016. Detalii pe www.activia.ro.

Oana Stoianovici, coach transformational & ambasador Activia

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top