(P) Cifolordoza – tipuri, cauze, tratament

Curburile vizibile de coloană vertebrală au implicații puternice în viețile pacienților și nu doar de ordin fiziologic, ci și de ordin social. Oamenii care au cocoașă' pot fi adesea ridiculizați, marginalizați, refuzându-li-se de multe ori dreptul la un job serios într-o companie bună.

Cifolordoza reprezintă una dintre cele mai severe afecțiuni ale coloanei vertebrale, caracterizată printr-o deviație complexă a acesteia în plan sagital, aducând sub cupola aceluiași diagnostic sumbru atât simptome de cifoză, cât și simptome de scolioză. Cu alte cuvinte, curburile fiziologice ale coloanei vertebrale (curbura cifotică dorsală și curbura lordotică lombară) sunt mult mai pronunțate, în cazul pacienților diagnosticați cu cifolordoză.

Mai multe despre această afecțiune a coloanei vertebrale, în rândurile de mai jos:

Tipuri de cifolordoză

Putem discuta despre 4 tipuri distincte:

Cifolordoze tipice

Caracterizate prin exagerări drastice ale celor două curburi de coloană vertebrală: dorsală și lombară.

Cifolordoze atipice

Caracterizate prin curburi ce nu respectă regiunile fiziologice clasice, fiind astfel mai lungi sau mai scurte și distribuite într-un mod total diferit, de-a lungul coloanei vertebrale.

Cifolordoze habituale

Caracterizate prin modificări drastice de forma și structură a mușchilor și articulațiilor coloanei vertebrale, cauzate (în timp) de o poziție greșită a spatelui.

Cifolordoze compensatorii

Caracterizate prin accentuarea drastică a uneia dintre curburile coloanei vertebrale – cifotică dorsală / lordotică lombară – fapt ce duce la apariția unei noi curburi (în sens invers față de cea primară)

Cauze ale apariției cifolordozei

Apariția cifolordozei poate fi cauzată de o serie de factori, pe care îi vom explica chiar acum:

  • În primul rând, putem vorbi despre o poziție statică prelungită, cu mâinile flexate pe bazin, sub un unghi mai mic de 90°. Această poziție incorectă este adoptată de cele mai multe ori în anii de școală, chiar în banca din clasă.
  • Insuficiențe musculo-ligamentare, localizate în zona mușchilor spatelui și în cea a coloanei vertebrale. Sunt cauzate de cele mai multe ori de tulburări de creștere / dezvoltare.
  • Greutate peste media normală a trunchiului sau a abdomenului.
  • Obezitatea poate juca un rol la fel de hotărâtor în evoluția cifolordozei.

Exerciții de recuperare și tratament

Pentru a scăpa de cifolordoză, specialiștii recomandă o serie de exerciții specifice, pe care pacientul trebuie să le urmeze sub o atentă supraveghere. Ședințele de kinetoterapie au rolul de a corecta treptat aliniamentul coloanei vertebrale, de a relaxa mușchii spatelui (supuși de altfel unei presiuni sporite), de a facilita o respirație normală a pacientului, de a-i oferi acestuia șansa unei vieți normale. Exercițiile pentru cifolordoză presupun:

  • Mers fandat cu un baston la nivelul omoplaților;
  • Mers cu o carte ținută în echilibru pe cap;
  • Exerciții de arcuire a brațelor, pe direcția sus-lateral;
  • Mers în patru labe, având privirea orientată pe direcția de mers.
  • Din mers, ducerea genunchilor cât mai aproape de piept.
  • Sprijin pe palme; ducerea genunchilor la piept, pe rând.

De asemenea, specialiștii mai recomandă purtarea unui corset de spate, ce permite o relaxare a mușchilor în timpul exercițiilor de kinetoterapie, sau chiar pe durata întregii zile. Mai mult decât atât, un corset pentru spate menține trunchiul într-o poziție dreaptă, reducând durerile cauzate de curburile nefirești ale coloanei vertebrale. Pentru a fi sigur de achiziționarea unui produs cu adevărat util, pacientul cu cifolordoză este sfătuit să discute înainte cu medicul specialist.

Comentează și tu
Recomandări
(P) 7 atracții turistice din Roma pe care nu trebuie să le ratezi
(P) 7 atracții turistice din Roma pe care nu trebuie să le ratezi

Îţi plănuieşti următoarea vacanţă, însă nu ştii către ce ţară să te îndrepţi? Este adevărat, Europa este încărcată de istorie, de elemente arhitecturale diverse, însă Roma se află pe lista tuturor iubitorilor de călătorii, graţie edificiilor romane, a pieţelor impresionante și a gastronomiei delicioase. Nu este uşor de întocmit un număr limitat de obiective turistice […]

Citeste
(P) Oferă timpului valoare cu un cadou autentic pentru bărbaţi
(P) Oferă timpului valoare cu un cadou autentic pentru bărbaţi

Timpul e valoare! E un dar incontestabil de preţios pe care începem să îl apreciem abia atunci când devine insuficient. Ne-am dori ca ziua să dureze 48 de ore şi probabil tot nu ar fi de ajuns. Tânjim după acel timp magic, care să se oprească în loc de fiecare dată când experimentăm clipe minunate. […]

Citeste
Cu sprijinul ICR, muzicienii români farmecă publicul londonez
Cu sprijinul ICR, muzicienii români farmecă publicul londonez

Două evenimente culturale excepționale au avut loc de curând în Marea Britanie sub egida ICR Londra: pe 1 mai 2019 violonistul român Alexandru Tomescu a concertat, pe faimoasa scenă londoneză de la Cadogan Hall, alături de dirijorul Gabriel Bebeşelea şi Royal Philharmonic Orchestra.

Citeste
(P) Cifolordoza - tipuri, cauze, tratament
(P) Cifolordoza – tipuri, cauze, tratament

Curburile vizibile de coloană vertebrală au implicații puternice în viețile pacienților și nu doar de ordin fiziologic, ci și de ordin social. Oamenii care au cocoașă’ pot fi adesea ridiculizați, marginalizați, refuzându-li-se de multe ori dreptul la un job serios într-o companie bună. Cifolordoza reprezintă una dintre cele mai severe afecțiuni ale coloanei vertebrale, caracterizată […]

Citeste
Cum să stabilești și chiar să te ții de rezoluțiile pe care ți le-ai propus anul acesta
Cum să stabilești și chiar să te ții de rezoluțiile pe care ți le-ai propus anul acesta

Ți-ai propus ca anul acesta să îți schimbi câteva obiceiuri și să le înlocuiești cu altele, care ți-ar aduce mai multă energie și bucurie, însă până acum nu ai făcut nimic în acest sens? Din păcate, jumătate din rezoluțiile pe care oamenii și le setează an de an se pierd încă din prima lună a […]

Citeste
(P) Sarcina dupa 40 de ani: cum pot fi prevenite riscurile?
(P) Sarcina dupa 40 de ani: cum pot fi prevenite riscurile?

Tot mai multe femei aleg sa devina mame dupa 35-40 de ani. Statisticile arata ca in tarile dezvoltate, in 2015, peste 5% dintre nasteri au loc dupa varsta de 40 de ani. In plus, sarcinile tardive sunt adesea la primul copil. Afla care sunt consecintele si cum pot fi prevenite riscurile astfel incat sa te […]

Citeste