(P) Cifolordoza – tipuri, cauze, tratament

Curburile vizibile de coloană vertebrală au implicații puternice în viețile pacienților și nu doar de ordin fiziologic, ci și de ordin social. Oamenii care au cocoașă' pot fi adesea ridiculizați, marginalizați, refuzându-li-se de multe ori dreptul la un job serios într-o companie bună.

Cifolordoza reprezintă una dintre cele mai severe afecțiuni ale coloanei vertebrale, caracterizată printr-o deviație complexă a acesteia în plan sagital, aducând sub cupola aceluiași diagnostic sumbru atât simptome de cifoză, cât și simptome de scolioză. Cu alte cuvinte, curburile fiziologice ale coloanei vertebrale (curbura cifotică dorsală și curbura lordotică lombară) sunt mult mai pronunțate, în cazul pacienților diagnosticați cu cifolordoză.

Mai multe despre această afecțiune a coloanei vertebrale, în rândurile de mai jos:

Tipuri de cifolordoză

Putem discuta despre 4 tipuri distincte:

Cifolordoze tipice

Caracterizate prin exagerări drastice ale celor două curburi de coloană vertebrală: dorsală și lombară.

Cifolordoze atipice

Caracterizate prin curburi ce nu respectă regiunile fiziologice clasice, fiind astfel mai lungi sau mai scurte și distribuite într-un mod total diferit, de-a lungul coloanei vertebrale.

Cifolordoze habituale

Caracterizate prin modificări drastice de forma și structură a mușchilor și articulațiilor coloanei vertebrale, cauzate (în timp) de o poziție greșită a spatelui.

Cifolordoze compensatorii

Caracterizate prin accentuarea drastică a uneia dintre curburile coloanei vertebrale – cifotică dorsală / lordotică lombară – fapt ce duce la apariția unei noi curburi (în sens invers față de cea primară)

Cauze ale apariției cifolordozei

Apariția cifolordozei poate fi cauzată de o serie de factori, pe care îi vom explica chiar acum:

  • În primul rând, putem vorbi despre o poziție statică prelungită, cu mâinile flexate pe bazin, sub un unghi mai mic de 90°. Această poziție incorectă este adoptată de cele mai multe ori în anii de școală, chiar în banca din clasă.
  • Insuficiențe musculo-ligamentare, localizate în zona mușchilor spatelui și în cea a coloanei vertebrale. Sunt cauzate de cele mai multe ori de tulburări de creștere / dezvoltare.
  • Greutate peste media normală a trunchiului sau a abdomenului.
  • Obezitatea poate juca un rol la fel de hotărâtor în evoluția cifolordozei.

Exerciții de recuperare și tratament

Pentru a scăpa de cifolordoză, specialiștii recomandă o serie de exerciții specifice, pe care pacientul trebuie să le urmeze sub o atentă supraveghere. Ședințele de kinetoterapie au rolul de a corecta treptat aliniamentul coloanei vertebrale, de a relaxa mușchii spatelui (supuși de altfel unei presiuni sporite), de a facilita o respirație normală a pacientului, de a-i oferi acestuia șansa unei vieți normale. Exercițiile pentru cifolordoză presupun:

  • Mers fandat cu un baston la nivelul omoplaților;
  • Mers cu o carte ținută în echilibru pe cap;
  • Exerciții de arcuire a brațelor, pe direcția sus-lateral;
  • Mers în patru labe, având privirea orientată pe direcția de mers.
  • Din mers, ducerea genunchilor cât mai aproape de piept.
  • Sprijin pe palme; ducerea genunchilor la piept, pe rând.

De asemenea, specialiștii mai recomandă purtarea unui corset de spate, ce permite o relaxare a mușchilor în timpul exercițiilor de kinetoterapie, sau chiar pe durata întregii zile. Mai mult decât atât, un corset pentru spate menține trunchiul într-o poziție dreaptă, reducând durerile cauzate de curburile nefirești ale coloanei vertebrale. Pentru a fi sigur de achiziționarea unui produs cu adevărat util, pacientul cu cifolordoză este sfătuit să discute înainte cu medicul specialist.

Loading...
Comentează și tu
Recomandări
(P) Depresia postpartum
(P) Depresia postpartum

Nașterea unui copil poate declanșa o mulțime de emoții puternice, de la entuziasm și bucurie la frică și anxietate. Dar poate duce și la ceva mult mai extrem – depresia. Cele mai multe mame experimentează „baby blues” după naștere, care de obicei include schimbări de dispoziție, plâns, anxietate și dificultăți de odihnă. „Baby blues” începe […]

Citeste
(P) Secretul descoperirii talentului tău
(P) Secretul descoperirii talentului tău

Pentru a fi considerat talent, este necesar să ai un element particular, pasiune, care îți permite să identifici talentul și să îl diferențiezi de orice altă activitate. Simțind pasiune în timp ce realizezi o activitate,  o poți face cu plăcere și nu din obligație. Plecând de acolo, se generează un cerc în care pasiunea te […]

Citeste
Cum batjocorește justiția fetele de 10 ani violate. Procuror și judecător:
Cum batjocorește justiția fetele de 10 ani violate. Procuror și judecător: „Victima s-a îmbrăcat sumar și a consimțit actele sexuale”!

După ce Ministerul Justiției a recunoscut că peste 500 de pedofili au fost condamnați cu suspendare, Libertatea continuă să explice cum e posibil un asemenea fenomen.

Citeste
(P) Cifolordoza - tipuri, cauze, tratament
(P) Cifolordoza – tipuri, cauze, tratament

Curburile vizibile de coloană vertebrală au implicații puternice în viețile pacienților și nu doar de ordin fiziologic, ci și de ordin social. Oamenii care au cocoașă’ pot fi adesea ridiculizați, marginalizați, refuzându-li-se de multe ori dreptul la un job serios într-o companie bună. Cifolordoza reprezintă una dintre cele mai severe afecțiuni ale coloanei vertebrale, caracterizată […]

Citeste
(P) Obțineți o stare de bine prin folosirea unei vopsele de păr fără amoniac
(P) Obțineți o stare de bine prin folosirea unei vopsele de păr fără amoniac

A face o mică schimbare de look din când în când are o influență pozitivă asupra felului în care ne simțim și aduce o stare de bine ce nu are nevoie de terapii sofisticate sau de investiții costisitoare. Ori de câte ori ne simțim nesigure, vulnerabile sau nemulțumite de o situație actuală, recurgerea la mici […]

Citeste
(P) Cum ții sub control stresul cotidian
(P) Cum ții sub control stresul cotidian

În ziua de azi, puțini sunt cei care reușesc să rămână pozitivi în orice situație. Este cu atât mai greu cu cât suntem expuși zilnic la factori cauzatori de stres precum locul de muncă, grijile financiare sau lipsa timpului liber. Depinde în mare măsură de personalitatea fiecăruia cum reacționăm în situații critice, însă ne putem […]

Citeste