(P) Jucarii educative pentru copii: ce alegem pentru cei mici?
Ce jucarii educative sunt mai potrivite pentru copiii nostri? Ar trebui sa le diferentiem pe grupe de varsta? Exista jucarii educative pentru copii de 2 ani? Care sunt categoriile de jucarii educative specifice pentru varstele de 4-5 ani? Intrebari de acest gen ii bantuie din ce in ce mai des pe parintii aflati la inceput de drum, de aceea am decis sa facem o trecere in revista a tipurilor de jucarii si jocuri educative, precum si a recomandarilor de varsta specifice.
Stim cu totii ca jucariile sunt „soarele” copilariei, iar cand cei mici primesc un astfel de cadou se lumineaza la fata mai ceva ca o un cer de vara dupa o ploaie intensa. In ultima vreme exista un trend din ce in ce mai prezent in viata noastra, a adultilor, de a oferi jucarii educative. Altfel spus, jucarii care sa ii si invete ceva pe cei mici in timp de ii distreaza. Este bine, este rau?
In primul rand trebuie sa pastram mereu in mintea gandul ca acea jucarie ii este destinata unui copil si ca el trebuie sa fie incantat de ea, nu noi. Destul de des adultii aleg gandindu-se la ce le place lor sau la ce nu au avut ei in copilarie. „Wow, un kit de magneti, este chiar foarte interesant, il luam”. Daca acest kit de magneti este destinat unei fetite ce se joaca mai mult cu papusi si carti de colorati, sansele sa fie incantata de el nu sunt foarte mari. Dar taticul il va incerca, cu siguranta.
Se recomanda alegerea de jucarii educative pentru copii de 2 ani? Evident. O masa de activitati, o tabla pentru desenat, cuburi colorate etc samd. Orice poate fi interesant la aceasta varsta, cu o precizare: parintele sa se implice si el in joc. Cel putin la inceput, pentru a starni interesul. Daca trecem la jucarii educative pentru 4-5 ani putem alege jucarii de tip „sa numaram impreuna”, seturi colorate de cifre, sau chiar diverse combinatii de „sa invatam cat e ceasul”. Din nou cu aceeasi recomandare: parintele sa se implice in „joaca”, tocmai pentru a face mai usoara acomodarea cu „invatatul” prin joaca.
La categoria jucarii educative pentru 6 ani sau mai mult poate intra si exemplul de mai sus, kitul de experimente cu magneti. Daca stiti sau ati detectat un oarece interes legat de sfera experimentelor. Deja de la aceasta varsta cei mici pot intelege, partial, ce se intampla si vor fi fascinati sa vada ca pot face chiar ei „magie”. Pentru cei mai mari este recomandat genul de jucarii educative tip sistemul solar sau oceanele lumii. Veti vedea ca geografia se intelege mult mai usor daca poti pune mana pe harta tarii in relief.
O mentiune speciala merita zona de jucarii educative pentru bebelusi, sau chiar jucariile educative pentru gradinita. Da, exista si asa ceva, desi e greu de spus cat de dornic ar fi un bebelus sa imbine joaca si educatia. Cubul rubic sau setul de chimie ies din discutie, insa combinatii de genul „masa de activitati” cu seturi de numarat, de colorat sau de identificat forme geometrice pot aduce un plus de imaginatie, mai tarziu, celor mici.
In concluzie, la intrebarea „sunt jucariile educative potrivite si interesante pentru copiii nostri”, raspunsul este categoric da. Cu amendamentul ca trebuie sa alegem ceva specific varstei si interesului. Altfel, daca incercam sa-l facem pe un copil de 3 ani sa invete sa invete sa foloseasca microscopul riscam sa obtinem efectul contrar si sa-l indepartam de zona educativa, in loc sa-l atragem.