(P) Necesitatea psihoterapiei in zilele noastre

Cu toate ca societatea a evoluat destul de mult, iar educatia psihologica este  valorificata la un nivel mai inalt si la noi in tara, inca auzim mai multe voci care sustin ca doar cei care sufera de probleme mintale sunt cei care merg la psiholog. Aceste prejudecati nu mai sunt luate atat mult in considerare, statisticile aratand ca tot mai multe persoane constientizeaza nevoia interventiei de specialitate atunci cand se simt depasite de situatie, iar aceasta constientizare poate fi numita cheia reusitei intr-un asemenea demers.

Psihoterapia descrie un proces care are loc in cabinetul securizat confindential al specialistului, avand ca scop principal reducerea suferintei emotionale. In acest fel, se produce o implicare activa de ambele parti in scopul identificarii cauzei ce a declansat intreaga situatie problematica. Poate parea un obiectiv simplu de realizat si fara finalizarea unor studii de specialitate, insa realitatea e cu totul diferita.

Necunoscand modul de functionare a mecanismului psihologic si nestudiind relatiile si comportamentele umane in diverse imprejurari, vom trata superficial o problema. Vom tinde sa o apreciem subiectiv si sa intervenim cu sfaturi subiective care, in cele mai multe dintre cazuri, conduc subiectul pe un drum si mai complicat.

Accesul la consilierea psihologica este unul mult mai facil. Uneori, pare dificil sa respecti un program fix si devine extrem de solicitanta deplasarea la cabinetul psihoteraputului, astfel ca in prezent se poate opta pentru a discuta cu un psiholog online. In acest fel, devine mult mai simplu sa te tii de acest proces pentru o durata cat mai lunga, fara intreruperi sau anulari.

Problemele pot fi de natura diversa, fiecare persoana prezentand anumite experiente, nevoi si solutii diferite de a le altora, insa in mod obisnuit ele survin din cauza a trei factori. Iata, asadar si care sunt cele trei circumstante de la care ia nastere necesitatea consilierii psihologice!

Relatiile amoroase

Nevoia de a vizita cabinetul psihologului poate aparea, fie din cauza unei relatii cu probleme, fie din lipsa ei totala. Cu totii ne dorim sa avem o relatie, insa de foarte multe ori, atunci cand consideram ca am gasit persoana potrivita, nu reusim sa gasim o armonie si un echilibru de ambele parti.

Relatiile amoroase ajung sa ne ocupe o parte reprezentativa din timpul si viata noastra, astfel ca atunci cand ele nu functioneaza intregul curs al vietii este tulburat. Neintelegerile in relationarea cu persoanele dragi ne aduc alte conflicte interne si nemultumiri, care ne indreptatesc sa incercam sa cautam un sprijin.

De asemenea, in ciuda mijloacelor moderne de comunicare, chiar de a cauta un partener, cele mai multe dintre studii ilustreaza faptul ca suntem mai putini conectati si chiar mai singuri ca niciodata. Cu suisuri si coborasuri, relatiile online ajung sa managerieze o viata virtuala in locul celei reale. Tehnologia constituie un substituit al intimitatii in multe cazuri, aspecte care erodeaza energia interioara si posibilitatea nasterii unor sentimente reale.

Pentru a intelege si descoperi cine suntem sau cine am putea fi intr-o relatie, la dispozitie ne stau psihologii cu diverse specializari in probleme de cuplu.

Locul de munca

Studiile arata ca aproximativ 70% dintre persoane sustin ca sunt nemultumite de locul de munca. Din cauza faptului ca situatia economica nu este una chiar foarte infloritoare si piata locurilor de munca nu prezinta optiuni prea atractive, ajungem sa ramanem blocati intr-un mediu care nu ne permite un nivel optim de dezvoltare. Prin prisma faptului ca munca reprezinta o parte importanta a vietii noastre in care ne petrecem o buna parte, nemultumirile legate de ea favorizeaza instalarea usoara a depresiei, anxietatii sau dependentelor.

Cealalta realitate cu care ne confruntam, tot din acest punct de vedere, este plasarea frecventa a multor persoane in somaj, incapabile de a gasi un alt loc de munca. Intr-o cautare demoralizatoare, stima de sine are de suferit.

Rolul terapeutului devine foarte important vizavi de aceasta latura deoarece el nu va critica sau nu va emite judecati, ci doar va participa la evaluarea unor aspecte legate de cariera si scopul in viata.

Emotii coplesitoare

Cel mai greu de controlat ar putea fi sensibilitatea, frica, furia, pierderea sau teama. Aceastea pot ajunge extrem de coplesitoare fara a le mai putea controla. Sub imperiul emotiilor, este foarte simplu sa facem lucruri regretabile care ne pot afecta parcursul normal al vietii.

Pe de alta parte, exista si multe persoane care sufera de incapacitatea de a-si manifesta sau cel putin, accesa emotiile. Importanta lor este destul de mare la un nivel echilibrat deoarece produce probleme serioase in relationarea cu o persoana care sufera de asemenea blocaje.

Terapia are rolul de a gasi punctul 0, acela in care totul se realizeaza armonios, in sensul ca te invata cum sa le controlezi si sa le gestionezi, atunci cand devii prea coplesit de ele, dar ti le si deblocheaza prin identificarea cauzelor ce au condus la aceasta situatie.

Orice nemultumire sau neliniste care pare marunta ar trebui rezolvata prin consultarea unui psiholog. In acest fel, poti schimba multe lucruri in viata, gasindu-ti sensul si fericirea.

Comentează și tu
Recomandări
(P) 7 atracții turistice din Roma pe care nu trebuie să le ratezi
(P) 7 atracții turistice din Roma pe care nu trebuie să le ratezi

Îţi plănuieşti următoarea vacanţă, însă nu ştii către ce ţară să te îndrepţi? Este adevărat, Europa este încărcată de istorie, de elemente arhitecturale diverse, însă Roma se află pe lista tuturor iubitorilor de călătorii, graţie edificiilor romane, a pieţelor impresionante și a gastronomiei delicioase. Nu este uşor de întocmit un număr limitat de obiective turistice […]

Citeste
(P) Oferă timpului valoare cu un cadou autentic pentru bărbaţi
(P) Oferă timpului valoare cu un cadou autentic pentru bărbaţi

Timpul e valoare! E un dar incontestabil de preţios pe care începem să îl apreciem abia atunci când devine insuficient. Ne-am dori ca ziua să dureze 48 de ore şi probabil tot nu ar fi de ajuns. Tânjim după acel timp magic, care să se oprească în loc de fiecare dată când experimentăm clipe minunate. […]

Citeste
Cu sprijinul ICR, muzicienii români farmecă publicul londonez
Cu sprijinul ICR, muzicienii români farmecă publicul londonez

Două evenimente culturale excepționale au avut loc de curând în Marea Britanie sub egida ICR Londra: pe 1 mai 2019 violonistul român Alexandru Tomescu a concertat, pe faimoasa scenă londoneză de la Cadogan Hall, alături de dirijorul Gabriel Bebeşelea şi Royal Philharmonic Orchestra.

Citeste
(P) Necesitatea psihoterapiei in zilele noastre
(P) Necesitatea psihoterapiei in zilele noastre

Cu toate ca societatea a evoluat destul de mult, iar educatia psihologica este  valorificata la un nivel mai inalt si la noi in tara, inca auzim mai multe voci care sustin ca doar cei care sufera de probleme mintale sunt cei care merg la psiholog. Aceste prejudecati nu mai sunt luate atat mult in considerare, […]

Citeste
Cum să stabilești și chiar să te ții de rezoluțiile pe care ți le-ai propus anul acesta
Cum să stabilești și chiar să te ții de rezoluțiile pe care ți le-ai propus anul acesta

Ți-ai propus ca anul acesta să îți schimbi câteva obiceiuri și să le înlocuiești cu altele, care ți-ar aduce mai multă energie și bucurie, însă până acum nu ai făcut nimic în acest sens? Din păcate, jumătate din rezoluțiile pe care oamenii și le setează an de an se pierd încă din prima lună a […]

Citeste
(P) Sarcina dupa 40 de ani: cum pot fi prevenite riscurile?
(P) Sarcina dupa 40 de ani: cum pot fi prevenite riscurile?

Tot mai multe femei aleg sa devina mame dupa 35-40 de ani. Statisticile arata ca in tarile dezvoltate, in 2015, peste 5% dintre nasteri au loc dupa varsta de 40 de ani. In plus, sarcinile tardive sunt adesea la primul copil. Afla care sunt consecintele si cum pot fi prevenite riscurile astfel incat sa te […]

Citeste