Plantele îți pot influența sănătatea și starea de spirit. Află ce beneficii au

Probabil că ți-ai dat seama deja că florile îți pot schimba numaidecât starea de spirit și te pot face mai fericită. Te încântă atunci când le primești cu o ocazie specială, te binedispun când ești tristă și fac orice încăpere mai frumoasă și mai primitoare.

Dar cum funcționează mecanismele lor și de ce au o putere atât de mare asupra stării tale emoționale, ba chiar și asupra sănătății? Iată câteva beneficii demonstrate științific, care te vor face să îți completezi cât de repede colecția de ghivece de flori și plante de interior:

Te ajută să reduci stresul și anxietatea

Stresul face parte din viața de zi cu zi a tuturor, iar anxietatea își face tot mai mult simțită prezența, conform statisticilor din ultimii ani. Dar ce legătură are asta cu florile? Un studiu publicat în 2008 de HortTechnology dezvăluie faptul că pacienții internați în spital care au avut flori în salon s-au simțit mult mai puțin anxioși decât ceilalți, au experimentat sentimente mai optimiste în privința recuperării și au avut nevoie de mai puține intervenții și îngrijiri post-operatorii. Desigur, multe clinici nu permit accesul cu flori în saloanele pacienților, din pricina alergenilor pe care le pot conține, dar asta nu te poate opri să nu îți umpli propria casă cu flori.

Te ajută să te odihnești mai bine

Cine nu își dorește să doarmă bine și să se trezească odihnit, cu o putere incredibilă de concentrare? Se pare că unele plante, cum este lavanda, chiar te pot ajuta să dormi mai bine. Uleiurile esențiale pe care aceasta le conține au puterea de a-ți reduce tensiunea arterială și de a-ți regla pulsul, lucruri esențiale pentru a te putea relaxa. Cu cât ești mai relaxată, cu atât vei dormi mai adânc și mai bine.

Îți pot îmbunătăți memoria

Se pare că o altă plantă este renumită pentru proprietatea de a-ți îmbunătăți memoria și concentrarea. Este vorba despre rozmarin, pe care probabil l-ai asociat până acum doar cu gastronomia.

Un experiment realizat în 2015 de profesorul universitar Mark Moss (Northumbria University) a împărțit participanții în trei încăperi: una inodoră, una cu miros de lavandă și una cu miros de rozmarin. Fiecare participant a fost nevoit să privească o serie de obiecte ascunse în încăperea în care fusese distribuit și să și le amintească ulterior. Se pare că mirosul de rozmarin a fost cel care a stimulat memoria participanților la acest experiment, cei expuși fiind aceia care și-au amintit mai multe obiecte decât ceilalți participanți.

Culorile florilor îți pot influența starea emoțională

Avem obiceiul de a asocia culorile cu anumite stări. De exemplu, roșu poate fi interpretat fie drept o culoare a dragostei, fie una a furiei sau a pericolului. Galben este asociat cu răsăritul soarelui și cu bucuria. Albastru oscilează între calm și tristețe. Verde este o culoare a siguranței, probabil de aceea locuințele cu multe plante verzi sunt mai primitoare și mai calde decât celelalte. Asta înseamnă, totodată, și că îți poți schimba starea de spirit cumpărând un buchet de flori într-o culoare pe care o asociezi cu ceea ce vrei să simți sau pentru a reproduce o anumită atmosferă care îți trezește amintiri plăcute.

Florile te pot face mai productiv

Sunt numeroase studii care atestă influența florilor asupra performanței mentale și a creativității. Unele dintre acesteai au observat activitatea elevilor la ore înainte și după decorarea' cu plante, iar rezultatul a fost că, în urma transformării spațiului cu ajutorul florilor, elevii au devenit mai atenți și mai concentrați. Dacă vrei să beneficiezi de acest efect, este suficient să aduci câteva plante în birou și să le așezi în locuri din care le poți observa cu ușurință. Revenind la cromatică, trebuie să știi că roșul te va ajuta să te concentrezi și să îți sporești atenția la detalii, iar nuanțele de albastru îți pot stimula creativitatea.

Sursă foto: Shutterstock

(P) Material publicitare realizat în colaborare cu Doraly

Comentează și tu
Recomandări
(P) 7 atracții turistice din Roma pe care nu trebuie să le ratezi
(P) 7 atracții turistice din Roma pe care nu trebuie să le ratezi

Îţi plănuieşti următoarea vacanţă, însă nu ştii către ce ţară să te îndrepţi? Este adevărat, Europa este încărcată de istorie, de elemente arhitecturale diverse, însă Roma se află pe lista tuturor iubitorilor de călătorii, graţie edificiilor romane, a pieţelor impresionante și a gastronomiei delicioase. Nu este uşor de întocmit un număr limitat de obiective turistice […]

Citeste
(P) Oferă timpului valoare cu un cadou autentic pentru bărbaţi
(P) Oferă timpului valoare cu un cadou autentic pentru bărbaţi

Timpul e valoare! E un dar incontestabil de preţios pe care începem să îl apreciem abia atunci când devine insuficient. Ne-am dori ca ziua să dureze 48 de ore şi probabil tot nu ar fi de ajuns. Tânjim după acel timp magic, care să se oprească în loc de fiecare dată când experimentăm clipe minunate. […]

Citeste
Cu sprijinul ICR, muzicienii români farmecă publicul londonez
Cu sprijinul ICR, muzicienii români farmecă publicul londonez

Două evenimente culturale excepționale au avut loc de curând în Marea Britanie sub egida ICR Londra: pe 1 mai 2019 violonistul român Alexandru Tomescu a concertat, pe faimoasa scenă londoneză de la Cadogan Hall, alături de dirijorul Gabriel Bebeşelea şi Royal Philharmonic Orchestra.

Citeste
Plantele îți pot influența sănătatea și starea de spirit. Află ce beneficii au
Plantele îți pot influența sănătatea și starea de spirit. Află ce beneficii au

Probabil că ți-ai dat seama deja că florile îți pot schimba numaidecât starea de spirit și te pot face mai fericită. Te încântă atunci când le primești cu o ocazie specială, te binedispun când ești tristă și fac orice încăpere mai frumoasă și mai primitoare. Dar cum funcționează mecanismele lor și de ce au o […]

Citeste
Cum să stabilești și chiar să te ții de rezoluțiile pe care ți le-ai propus anul acesta
Cum să stabilești și chiar să te ții de rezoluțiile pe care ți le-ai propus anul acesta

Ți-ai propus ca anul acesta să îți schimbi câteva obiceiuri și să le înlocuiești cu altele, care ți-ar aduce mai multă energie și bucurie, însă până acum nu ai făcut nimic în acest sens? Din păcate, jumătate din rezoluțiile pe care oamenii și le setează an de an se pierd încă din prima lună a […]

Citeste
(P) Sarcina dupa 40 de ani: cum pot fi prevenite riscurile?
(P) Sarcina dupa 40 de ani: cum pot fi prevenite riscurile?

Tot mai multe femei aleg sa devina mame dupa 35-40 de ani. Statisticile arata ca in tarile dezvoltate, in 2015, peste 5% dintre nasteri au loc dupa varsta de 40 de ani. In plus, sarcinile tardive sunt adesea la primul copil. Afla care sunt consecintele si cum pot fi prevenite riscurile astfel incat sa te […]

Citeste