Pranoterapia și tulburările de temperament, o altă viziune!

pranoterapia

Pranoterapia Indiană evidențiază caracteristici ale Pranei extrem de eficace și puternice.

Prana se exprimă în principiu ca Ritm. Prana înseamnă Viață, iar viața se manifestă în special prin intermediul Ritmurilor Vitale (respir, bătaiile inimii, stare de veghe-somn, menstruație, contractarea – relaxarea mușchilor).
Fiecare ființă umană este unică și irepetabilă, deoarece Prana sa pulsează într-un ritm specific ei și numai ei.

În același timp fiecare ființă se naște cu o anumită tipologie de temperament, pe care și-l poartă pentru toată viața, până la moarte.

Acest temperament o caracterizează la bine și la rău, în raportul său față de ea însăși, cu alții, cu modul său de a se stresa sau acumula, cu modul de a-și dori binele sau de a-și găsi pacea (același eveniment poate fi trăit ca o comedie sau ca o tragedie).

Fiecare temperament are atât calități, cât și defecte, este perfect în sine însuși, pentru persoana care îl interpretează, dar poate fi deranjant sau atractiv pentru persoanele cu care vine în contact.

Temperamentul flegmatic (KAPHA) este cel care deranjează cel mai puțin, dar pe de altă parte este cel care nu mișcă un deget pentru alții. Pentru cel care îl posedă este perfect, deoarece organele sale sunt dezvoltate în jurul acestuia, din moment ce propriul temperament este cel care le pilotează manifestarea și creșterea.

Astfel, temperamentul nervos (VATA) va avea nervii și pelea hipersensibile, sistemul muscular adaptat la șocuri, un sistem visceral capabil de a gestiona comportamentul său excesiv mintal, un sistem cardiac capabil de situații rapide. În scurt timp toate organele sale vor fi structurate în jurul temperamentului său încă de la concepție, pentru a permite individului respectiv să exprime cel mai bine temperamentul său BAZAL în funcție de deplina realizare pe acest Pământ.

Când aceasta nu se realizează și subiectul nu reușește să-și exprime propriul temperament, organele sale sunt constrânse să funcționeze distonic (prea mult sau prea puțin,  pentru o perioadă prea lungă, sau prea scurtă în comparație cu caracteristicile sale- organul unui Visceral are nevoie de mai mult timp pentru a face oricare lucru, pe când cel al unui nervos funcționează doar pentru o perioadă scurtă, după care se obosește), astfel persoana se va îmbolnăvi la nivel funcțional, corporal, și va rămâne frustrată la nivel psihic.

Aceste Temperamente, pe tot parcursul vieții vor fi calea lor de a fi. Dacă se va face Yoga, Qi Gong sau altele, persoana va trebui să plece  de la aceste condiții și nu va putea să le ignore.

Temperamentul nervos (VATA)

Temperamentul  Nervos sau Vata va fi hiperactiv, instabil, rapid în percepții, inconstant, nestatornic, cinetic, stresat, delicat, slab, cu puțină rezistență și va fi întotdeauna așa, pentru bine sau pentru mai rău.

Partea mintală este caracterizată de gândirea îndreptată spre cele mai înalte idealuri, dacă acestea sunt în exces subiectul este confuz, distonic, dezordonat.

Partea fizică se va exprima în special pe pielea seacă, nervoasă, fizicul este este secat, în deficit de lichide, scârțiit de articulații, mersul rapid și chiar excesiv.

Partea emotivă este carcaterizată de gânduri ce creează emoții, care nerealizate il fac să devină nervos, nevrotic, întreg sistemul nervos va pierde echilibrul.

În caz de Dezechilibru al acestui tip de temperament, subiectul suferă de lipsa de aer, respirația este alterată, se va forma aer în intestine, sau aerul în intestin va fi blocat și va avea dureri amdominale și disconfort în zonă. Bolile de piele vor fi fregvent prezente, în special cele legate de sistemul nervos( psoriazis, dermatită caracterizate de uscăciune).

Temperamentul emotiv (PITTA)

Va fi activ, decisiv, critic, competitiv (cu el și cu ceilalți), puternic, ardent, curajos, agitat, agresiv, pasionat, instinctiv, acut. Cald, pasional, înflăcărat în minte și corp datorită căldurii generate de emoții este mereu îndreptat către pasiune și spirit!

Partea fizică este îndreptată către aspectul estetic, acordand atenție corpului și plăcerilor sale. Guvernează toate transformările corpului în special digestia delicată, se identifică în sânge, inimă, sistemul circulator.

Partea emotivă este caracterizată de pasiunea arzătoare care poate genera violență, furie, sau care conduce persoana spre o dependență a emoțiilor, cauzându-i distonia. Toate tulburările care generează căldură și arsuri, asemănătoare focului ce arde sunt cauzate de dezechilibrul temperamentului emotiv.

Partea mintală este determinată de propriile interese, atât pentru cuceririle amoroase, cât și pentru idealuri, toate îndreptate spre plăceri (pasiunea desfrânată a lui Don Giovanni) sau idealuri (Jana D’arc).

Temperamentul KAPHA

Temperamentul Visceral sau Kapha va fi lent, fluent, torpid, somnoros, pașnic, liniștit, nerecunoscător, rece, monoton și va avea tendința de a face întotdeauna aceleași lucruri.

Este temperamentul în care predominante sunt plăcerile corpului, este umed și rece, caracterizat de plăcerile fizice, nevoile și dorințele care generează lichide, ca sucul gastric, salivă, apa în gură legată de plăcerea mâncării, fluidele sexuale.

Partea emotivă corespunde unei tensiuni musculare, care cristalizându-se dă corpului emoția.

Partea mintală este rațională, rece, pragmatică, ia deciziile la rece, nu este influențat de emoție.

Fiecare dintre aceste Temperamente vor  fi sănătoase (în corp și în minte) atunci când vor reuși să se exprime, dar când vor eșua, vor suferi de o distonie severă. De exemplu, un temperament Competitiv, Pitta va avea inima, mușchii, sistemul digestiv puternice, dar nu  la fel vor putea fi  sistemul nervos și visceral, deoarece  cantitatea cea mai importantă de Prana, Natura sa, o destinează temperamentului său Bazal și organelor legate de el, care, întărite, necesită într-o mai mare măsură Prana.

Tocmai din acest motiv, acest tip de oameni sunt fragili în celelalte componente ale sale, care, pentru unele întâmplări, sunt destabilizate.

Atunci când aceste temperamente sunt dezechilibrate putem întâlnim mai multe probleme ca de ex: sistemul nervos dezechilibrat, excesul alimentar pe fond emotiv, pasiuni care consumă corpul, astfel acesta slăbește continuu, sistemul nervos delicat, dificultăți în a dormi-adormi, corpul poate să nu simtă nevoile primare ca de ex: foame (cum ar fi anorexia), sete, somn, sex, sau contrar: din cauza unui impuls emotiv să mănânce fără control; corpul nu simte nicio plăcere în satisfacerea nevoilor primare, de exemplu: mănânc dar nu simt gustul, sexul fără emoție (devine prostituție).

Se pot manifesta și prin exces de furie, violență față de alții, dar și față de propriul corp, starea nervoasă continuă, atacuri de panică sau fobii, frici, stare de neliniște, etc.

Astfel, este important să analizăm toate cele trei Ritmuri Temperamentale  pentru a înțelege care dintre ele este deranjată, indiferent de organele individuale, dar acționând direct asupra Distoniei la locul ei.

Pentru terapeut este important să știe  să perceapă aceste trei ritmuri bazale. Pe când  Naturopatul percepe doar pulsul, Pranoterapeutul poate să perceapă Ritmurile Vata, Pitta, Kapha atât la puls cât și în Aură sau în oricare parte a corpului, intervenind astfel să le echilibreze.

De Aurelia Petrea, pranoterapeut

 

 

 

Comentează și tu
Recomandări
atelierele de idei unica
„Social Media de la A la #”, o nouă ediție a Atelierelor de idei Unica

Joi, 28 martie 2019, echipa Unica vă așteaptă la ParkLake, la o nouă ediție a Atelierelor de idei Unica, să vorbim despre „Social Media de la A la #”. Vom avea alături cinci speakeri ce ne vor dezvălui lucruri interesante despre experiența lor în mediul online.  

Citeste
Psihologia primei impresii. Cum îți crești șansele de a te face plăcut
Psihologia primei impresii. Cum îți crești șansele de a te face plăcut

Studii științifice arată că îți formezi o impresie despre o persoană abia cunoscută încă din primele minute. Atunci când decizi dacă cineva este de încredere sau nu, te bazezi mai puțin pe ceea ce știi factual despre persoana respectivă și mai mult pe ceea ce îți transmit instinctele. De aceea, o primă impresie poate fi […]

Citeste
salonul bicicletei
Invitatie la Salonul Bicicletei 2019, 29 – 31 martie, Băneasa Shopping City

Viitorul este electric. Salonul bicicletei este electric. Vino sa testezi biciclete si trotinete electrice, scutere, motociclete si masini… toate electrice.

Citeste
pranoterapia
Pranoterapia și tulburările de temperament, o altă viziune!

Pranoterapia Indiană evidențiază caracteristici ale Pranei extrem de eficace și puternice.

Citeste
radio romania muzical, concert muzica clasica
De ziua Radio România Muzical, violonistul Alexandru Tomescu și Corul de Copii Radio România cântă la ParkLake Shopping Center din București, iar în Librăriile Humanitas și pe carturesti.ro sunt Zilele muzicii clasice

În ziua în care Radio România Muzical, unicul post românesc dedicat muzicii clasice, împlinește 22 ani de existență, violonistul Alexandru Tomescu și Corul de Copii Radio România, dirijor Răzvan Rădos, la pian Madgalena Faur, vor cânta la ParkLake Shopping Center din București, într-un eveniment din cadrul campaniei “Ascultă 5 minute de muzică clasică”.

Citeste
Livre Paris 2019
Prima zi la Livre Paris 2019 – ministrul francez al Culturii a vizitat standul ICR: Este un mare succes!

Cel mai mare eveniment dedicat cărţii în Franţa, Livre Paris, ediţia a 39-a, s-a deschis joi seară, la Porte de Versailles, în prezenţa unui public numeros, celebrând Europa şi valorile ei.

Citeste