Românii vor oprirea defrișărilor și reducerea poluării, investiții in educație și în autostrăzi

femeie cu spatele care tine steagul uniunii europene cu ambele maini

10 propuneri ale cetățenilor români privind reinventarea UE sunt supuse votului europenilor, în cea mai mare consultare publică de pe continent. 120.000 de români au votat online în campania derulată în toate cele 27 de state membre UE.

WeEuropeans, inițiativă civică independentă susținută de către asociația CIVICO EUROPA și MAKE.org, a finalizat prima rundă a consultării cetățenilor europeni privind viitorul UE. Aceștia au fost chemați printr-o campanie publică să propună și să voteze online, la nivel național, idei concrete pentru reinventarea Europei.

Acum, cele mai votate 10 propuneri din fiecare țară vor fi supuse votului tuturor europenilor, urmând ca propunerile finale să constituie Agenda Cetățeanului pentru Europa, un document care va fi dezbătut la Parlamentul European pe 22 martie și înaintat ulterior Consiliului European de la Sibiu, din 9 mai.

În urma primei etape de propuneri și votare, domeniile predilecte ale interesului europenilor sunt mediul, instituțiile UE (eficiență și transparență), cercetarea – dezvoltarea – educația, evaziunea fiscală, politici sociale și migrația. În România, au participat la consultare 120.000 de persoane, care au propus 1.700 de idei și au exprimat în total 859.000 de voturi pentru acestea. Cele 10 idei care au întrunit cele mai multe voturi la nivel local sunt (în forma propusă):

  1. Trebuie oprită defrișarea pădurilor din Europa
  2. Trebuie să se investească în educație și cercetare
  3. Trebuie ca produsele alimentare și industriale să aibă aceeași calitate în toate țările Uniunii Europene
  4. Trebuie implementat același set de legi împotriva corupției în toată Europa.
  5. Trebuie să am dreptul de a mă interna în orice spital din Uniunea Europeană, plătit de Casa de Asigurări de Sănătate.
  6. Trebuie luate măsuri pentru a preveni și stopa atentatele teroriste la nivelul Europei.
  7. Trebuie luate măsuri urgente și radicale de oprire a poluării mediului!
  8. Trebuie să existe egalitate și echitate în ceea ce privește drepturile și obligațiile țărilor membre ale UE!
  9. Trebuie implementat un program de reciclare a deșeurilor în toate statele membre UE.
  10. Trebuie investit în autostrăzi în țări ca România, pentru ca firmele străine să vină aici și să se echilibreze salariul pentru a nu emigra.

Consultarea, organizată de către platforma civică MAKE.org și de către asociația independentă       CIVICO EUROPA, a fost lansată în 27 de țări și 24 de limbi, solicitând europenilor să răspundă la întrebarea Cum putem reinventa concret Europa'. Peste 34 mil. de europeni au fost atinși prin campanie și 1,5 milioane au participat cu 30.000 de propuneri și 9,3 mil. de voturi. Rezultatele sunt publicate pe www.weeuropeans.eu, unde pot fi găsite cele mai votate 10 propuneri din fiecare țară.

La nivel general, rezultatele au plasat mediul/dezvoltarea sustenabilă în topul preocupărilor europenilor în majoritatea statelor membre. Printre teme se numără și lupta împotriva poluării, deșeurile alimentare și materiale, ambalajele din plastic, defrișările, dar și reforma Politicii Agricole Comune, migrația, cercetarea, educația și evaziunea. ​

Cetățenii europeni pot vota pe www.weeuropeans.eu cele 270 de propuneri din toate țările până pe 21 martie. 10 cele mai apreciate dintre acestea vor forma Agenda Cetățeanului pentru Europa, care va fi prezentată la Congresul WeEuropeans din 22 martie, în prezența lui Antonio Trajani, Președintele Parlamentului European, ai reprezentanților europeni și ai societății civile.

Sursă foto: Shutterstock.com

 

 

 

Comentează și tu
Recomandări
atelierele de idei unica
„Social Media de la A la #”, o nouă ediție a Atelierelor de idei Unica

Joi, 28 martie 2019, echipa Unica vă așteaptă la ParkLake, la o nouă ediție a Atelierelor de idei Unica, să vorbim despre „Social Media de la A la #”. Vom avea alături cinci speakeri ce ne vor dezvălui lucruri interesante despre experiența lor în mediul online.  

Citeste
Psihologia primei impresii. Cum îți crești șansele de a te face plăcut
Psihologia primei impresii. Cum îți crești șansele de a te face plăcut

Studii științifice arată că îți formezi o impresie despre o persoană abia cunoscută încă din primele minute. Atunci când decizi dacă cineva este de încredere sau nu, te bazezi mai puțin pe ceea ce știi factual despre persoana respectivă și mai mult pe ceea ce îți transmit instinctele. De aceea, o primă impresie poate fi […]

Citeste
salonul bicicletei
Invitatie la Salonul Bicicletei 2019, 29 – 31 martie, Băneasa Shopping City

Viitorul este electric. Salonul bicicletei este electric. Vino sa testezi biciclete si trotinete electrice, scutere, motociclete si masini… toate electrice.

Citeste
femeie cu spatele care tine steagul uniunii europene cu ambele maini
Românii vor oprirea defrișărilor și reducerea poluării, investiții in educație și în autostrăzi

10 propuneri ale cetățenilor români privind reinventarea UE sunt supuse votului europenilor, în cea mai mare consultare publică de pe continent. 120.000 de români au votat online în campania derulată în toate cele 27 de state membre UE.

Citeste
radio romania muzical, concert muzica clasica
De ziua Radio România Muzical, violonistul Alexandru Tomescu și Corul de Copii Radio România cântă la ParkLake Shopping Center din București, iar în Librăriile Humanitas și pe carturesti.ro sunt Zilele muzicii clasice

În ziua în care Radio România Muzical, unicul post românesc dedicat muzicii clasice, împlinește 22 ani de existență, violonistul Alexandru Tomescu și Corul de Copii Radio România, dirijor Răzvan Rădos, la pian Madgalena Faur, vor cânta la ParkLake Shopping Center din București, într-un eveniment din cadrul campaniei “Ascultă 5 minute de muzică clasică”.

Citeste
Livre Paris 2019
Prima zi la Livre Paris 2019 – ministrul francez al Culturii a vizitat standul ICR: Este un mare succes!

Cel mai mare eveniment dedicat cărţii în Franţa, Livre Paris, ediţia a 39-a, s-a deschis joi seară, la Porte de Versailles, în prezenţa unui public numeros, celebrând Europa şi valorile ei.

Citeste