Now Reading
Contraceptie pentru barbati, printr-o injectie

Contraceptie pentru barbati, printr-o injectie

Revista Psychologies

cuplu, conceptie, sexualitate


Cercetatorii de la Institutul National de Cercetari in Planning Familial din Beijing au administrat unui lot de 1 000 de voluntari un preparat injectabil pe baza de testosteron.

Barbatii din lotul de voluntari aveau varste cuprinse intre 20 si 45 de ani si aveau cel putin un copil. Ei aveau partenere stabile, femei sanatoase, cu varstele cuprinse intre 18 si 38 de ani. Studiul s-a desfasurat pe o durata de doi ani. La sfarsitul lui, au constatat ca numai 1% dintre voluntari au conceput un copil. Studiul s-a desfasurat pe o durata de doi ani.

Este cel mai amplu proiect de acest fel iar rata de succes – 99% – este comparabila cu cea inregistrata statistic in cazul pilulelor contraceptive pentru femei care pot da gres in proportie de 1 – 2%.

Dr. Yi-Qun Gu, unul dintre cercetatorii implicati in proiect, citat de jurnalul The Independent, afirma: „Pentru cuplurile care nu pot sau nu doresc sa folosesca exclusiv contraceptivele destinate femeilor, optiunile se limiteaza la vasectomie, prezervativ sau abstinenta. Cercetarile noastre arata ca un contraceptiv hormonal pentru barbati poate pe fi pe cat de inedit pe atat de eficient si realizabil.”

In 1960, cand a aparut pilula contraceptiva, aceasta a revolutionat viata sexuala dar a plasat toata responsabilitatea reproducerii si a preventiei asupra femeii. Cercetatorii au cautat o alternativa destinata barbatilor dar controlul hormonal in cazul acestora s-a dovedit a fi mult mai greu de realizat. Incercarile anterioare de a dezvolta un produs contraceptiv hormonal pentru barbati a intampinat probleme ca lipsa de siguranta sau efectele secundare: schimbari bruste de dispozitie sau scaderea apetitului sexual.

Ca si in cazul pilulelor pentru femei, cele mai multe incercari de a crea pilule sau injectii contraceptive pentru femei s-au centrat pe folosirea hormonilor pentru a inhiba producerea unor componente esentiale in functia de reproducere. Cercetatorii chinezi au administrat pacientilor voluntari cate 500 mg de testosteron undecanoate (TU) in ulei din seminte de ceai. Injectia a avut ca efect reducerea producerii a doi regulatori chimici cerebrali, hormunul de stimulare foliculara (FSH) si hormonul luteinizant (LH), care, la randul lor, au intrerupt producerea de sperma.

Oamenii de stiinta implicati au informat ca nu s-au inregistrat efectele secundare obisnuite in cercetarile anterioare iar procesul este reversibil. La sase luni dupa intreruperea administrarii contraceptivului, numaratorile au aratat o o concentratie normala de spermi pe mmc de sperma. Dr. Yi-Qun Gu afirma ca, totusi, testarile trebuie sa continue pentru a cunoaste cu certitudine gradul de siguranta oferita de administrarea contraceptivului.

Text: Mihaela Serea
Foto: dreamstime.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top