Cursuri introductive in arta si filosofia budista

Cursuri introductive in arta si filosofia budista
In aprilie, Centrul Seeds for Happiness te invita sa faci primul pas pe calea cunostintelor despre budism!

Cele 5 prelegeri din cadrul cursului vor fi sustinute de doctorul in filosofie RADU BERCEA, care a condus multi ani Institutul de Studii Orientale Sergiu Al-George' si care este unul dintre putinii experti romani in domeniul indologiei.

Impreuna vom descoperi principalele trasaturi ale gandirii budiste si variatele sale de expresii cultural-artistice, toate acestea in atmosfera primitoare de la Centrul Seeds for Happiness. Cursul este gandit ca un program integrat si va recomandam sa parcurgeti toate cele 5 prelegeri, situatie in care veti primi o diploma pentru participarea completa la eveniment.

Prelegerile vor avea loc MARTI, ora 19:00, o data la doua saptamani, dupa urmatorul program:

  • Cursul 1 (19 aprilie): Cadrul de civilizatie indiana in care a aparut budismul

Legenda lui Buddha; elementele esentiale ale doctrinei: cele patru „nobile adevaruri”, inexistenta Sinelui, cele cinci „agregate” (skandha), „productia dependenta” (pratîtyasamutp¢da); cele trei concilii, difuzarea buddhismului in toata Asia; disparitia buddhismului in India.

  • Cursul 2 (3 mai): Elemente de arta budista

Arta greco-indiana, iconografia (posturi, gesturi, atribute), stupa, grotele de la Ajanta, mandala.

  • Cursul 3 (17 mai): Scoala de gandire Mahayana I

Mah¢y¢na 1: Scoala M¢dhyamika. O expunere generala, urmata de lectura comentata a urmatoarelor texte: Praj±¢p¢ramit¢-hrdayas»tra; Praj±¢p¢ramit¢-stotra de R¢hulabhadra; Madhyamaka-k¢rik¢ (XXV) de Nāgārjuna.

  • Cursul 4 (31 mai): Scoala de gandire Mahayana II

Scoala Yog¢c¢ra. O expunere generala, urmata de lectura comentata a urmatoarelor texte: Lank¢vat¢ra-s»tra (90-96); Yog¢c¢rabh»mi (Param¢rthag¢th¢ 28-41) de Asanga.

  • Cursul 5 (14 iunie): Buddhismul tantric indo-tibetan

Buddhismul tantric indo-tibetan. O expunere generala, urmata de lectura comentata a urmatoarelor texte: Guhyasam¢ja-tantra (VII); „Cartea tibetana a mortilor” (Bar-do Thos-grol. partea I: chi khai bar do).

Inscrierile se fac la adresa de e-mail claudia@seedsforhappiness.ro sau la telefon 0721260590.
Centrul Seeds for Happiness
Str. Fabrica de Chibrituri nr. 16

Scurta prezentare a activitatii d-lui RADU BERCEA

Radu Bercea este licentiat in istoria si teoria artei la Institutul de Arte Plastice „N. Grigorescu' din Bucuresti.
–  In paralel, a studiat limba sanskrita si cultura indiana sub indrumarea stralucitului indolog roman Sergiu Al-George.
–  A obtinut titlul de doctor in filosofie la Universitatea din Bucuresti, cu teza intitulata „Gandirea simbolica a Upanisadelor, intre religie si filosofie'.
–  Este preocupat in special de traducerea din limba sanskrita a primelor texte filosofice indiene si de hermeneutica simbolica a acestora.
–  Intre 1990 si 2006 a condus Institutul de Studii Orientale Sergiu Al-George din Bucuresti si a editat periodicul Annals of the Sergiu Al-George Institute.
–  In prezent este muzeograf la Muzeul National de Arta al Romaniei, sectia de arta orientala.

Comentează și tu
Recomandări
(P) 7 atracții turistice din Roma pe care nu trebuie să le ratezi
(P) 7 atracții turistice din Roma pe care nu trebuie să le ratezi

Îţi plănuieşti următoarea vacanţă, însă nu ştii către ce ţară să te îndrepţi? Este adevărat, Europa este încărcată de istorie, de elemente arhitecturale diverse, însă Roma se află pe lista tuturor iubitorilor de călătorii, graţie edificiilor romane, a pieţelor impresionante și a gastronomiei delicioase. Nu este uşor de întocmit un număr limitat de obiective turistice […]

Citeste
(P) Oferă timpului valoare cu un cadou autentic pentru bărbaţi
(P) Oferă timpului valoare cu un cadou autentic pentru bărbaţi

Timpul e valoare! E un dar incontestabil de preţios pe care începem să îl apreciem abia atunci când devine insuficient. Ne-am dori ca ziua să dureze 48 de ore şi probabil tot nu ar fi de ajuns. Tânjim după acel timp magic, care să se oprească în loc de fiecare dată când experimentăm clipe minunate. […]

Citeste
Cu sprijinul ICR, muzicienii români farmecă publicul londonez
Cu sprijinul ICR, muzicienii români farmecă publicul londonez

Două evenimente culturale excepționale au avut loc de curând în Marea Britanie sub egida ICR Londra: pe 1 mai 2019 violonistul român Alexandru Tomescu a concertat, pe faimoasa scenă londoneză de la Cadogan Hall, alături de dirijorul Gabriel Bebeşelea şi Royal Philharmonic Orchestra.

Citeste
Cursuri introductive in arta si filosofia budista
Cursuri introductive in arta si filosofia budista

Sunt atat de multe surse din care ne putem informa, sunt atatea carti de citit, incat nici nu stim de unde sa incepem. In aprilie, Centrul Seeds for Happiness te invita sa faci primul pas pe calea cunostintelor despre budism!

Citeste
Cum să stabilești și chiar să te ții de rezoluțiile pe care ți le-ai propus anul acesta
Cum să stabilești și chiar să te ții de rezoluțiile pe care ți le-ai propus anul acesta

Ți-ai propus ca anul acesta să îți schimbi câteva obiceiuri și să le înlocuiești cu altele, care ți-ar aduce mai multă energie și bucurie, însă până acum nu ai făcut nimic în acest sens? Din păcate, jumătate din rezoluțiile pe care oamenii și le setează an de an se pierd încă din prima lună a […]

Citeste
(P) Sarcina dupa 40 de ani: cum pot fi prevenite riscurile?
(P) Sarcina dupa 40 de ani: cum pot fi prevenite riscurile?

Tot mai multe femei aleg sa devina mame dupa 35-40 de ani. Statisticile arata ca in tarile dezvoltate, in 2015, peste 5% dintre nasteri au loc dupa varsta de 40 de ani. In plus, sarcinile tardive sunt adesea la primul copil. Afla care sunt consecintele si cum pot fi prevenite riscurile astfel incat sa te […]

Citeste