Femeile insarcinate au probleme cu memoria?
Femeile banuiesc de mult timp ca sarcina are un efect asupra memoriei lor, iar acum cercetatorii confirma ca, atunci cand esti insarcinata, devii mai uituca. Efectul baby brain are un impact asupra abilitatii de a retine informatii noi in timpul sarcinii si la cateva luni dupa nastere.
Modificarile hormonale si privarea de somn au fost considerate cauza acestui fenomen care ajunge sa afecteze pana la 80% dintre femei.
Alte studii au sugerat ca in timpul sarcinii creierul femeii isi poate modifica marimea.
Dar in cercetarile cele mai recente se arata ca femeile insarcinate au modeste deficite de memorie atunci cand informatiile sunt noi sau prezentate ca o provocare. Dr. Julie Henry, psiholog cercetator de la Universitatea New South Wales, spune: „Deficitul de memorie pe care femeile il inregistreaza in timpul si dupa sarcina este asemanator cu lipsurile pe care le descoperim atunci cand comparam o persoana sanatoasa de 20 de ani cu una sanatoasa de 60 de ani“.
Henry, impreuna cu profesorul Peter Rendell, de la Universitatea Australiana Catolica, a descoperit ca sunt greu de dus la capat sarcinile care implica noutate sau efort semnificativ. Studiul publicat in Journal of Clinical Experimental Neuropsychology este printre primele care numeste baby brain un fenomen real. Dr. Henry spune ca cercetatorii inca nu inteleg de ce memoria unei femei insarcinate este afectata intr-un moment asa de important. Se crede ca factorii legati de stilul de viata joaca un rol semnificativ. Alti experti cred ca uitarea poate veni din cauza schimbarilor care o bulverseaza pe mama, odata cu venirea pe lume a unui copil.
Foto: GULIVER.