Nou-nascutii inregistreaza 40% din mortalitatea infantila la nivel global

Desi din 1990 s-a facut un progres remarcabil in reducerea mortalitatii infantile, de la 12.4 milioane de copii la 7.6 milioane in 2010, acesta nu a fost acelasi si in cazul nou-nascutilor, arata studiul ‘Zece ani de schimbari in supravietuirea nou-nascutilor.

Principala cauza a deceselor nou-nascutilor sunt nasterile premature. Anual, in lume se nasc prematur circa 15 milioane de copii, mai mult de unul la 10 nasteri.

Mai mult de un milion dintre acestia mor la scurt timp dupa nastere, in timp ce multi altii sunt diagnosticati cu dizabilitati fizice, neurologice sau educationale pe termen lung.

Desi rata mortalitatii infantile din Romania a scazut semnificativ in perioada 1990-2010, atat ca procent, cat si ca cifre absolute, 8471 de decese in 1990, 2250 in 2009 si respectiv 2078 in 2010 (in cifre absolute se observa ca nivelul din 2010 este cu mai mult de doua treimi mai mic decat in 1990), Romania se mentine pe primul loc in Uniunea Europeana, cu o rata a mortalitatii infantile de 9.8 la 1000 de copii nascuti vii in 2010 (conform Institutului National de Statistica).

Conform raportului global, si in Romania cel mai mare numar de decese in randul copiilor se inregistreaza la nou-nascuti.

Mortalitatea perinatala este influentata de greutatea mica la nastere si de anomaliile congenitale, nou-nascutii cu o greutate mai mica de 2500 de grame prezentand un risc mai mare de deces.


Greutatea mica la nastere a copiilor este data de mai multi factori:

•malnutritia sau starea precara de sanatate a mamei

•lipsa controalelor prenatale si a planificarii familiale. Conform ultimului studiu efectuat de Salvati Copiii Romania in judetele in care se desfasoara programul ‘Fiecare copil conteaza din acest an (Iasi, Vaslui, Botosani, Neamt, Suceava), pe un esantion de 200 de respondenti, 37 % dintre mame afirma ca nu au fost la nici un control ginecologic in timpul sarcinii

•varsta mamei (aproximativ 36% dintre mame au nascut primul copil inainte sa implineasca 18 ani, iar varsta medie a mamei la nastere este de 18 ani, cu mult sub media din populatia generala – conform studiului Salvati Copiii Romania mentionat mai sus)

Pentru a preintampina factorii de risc in mortalitatea nou-nascutilor, in Romania, programul ‘Fiecare copil conteaza are ca focus educarea si informarea gravidelor si a mamelor din comunitati cu o rata mare a mortalitatii infantile, dar si dotarea cu echipamente medicale a maternitatilor.

Donatiile de anul acesta, in valoare de 172.500 lei, au fost facute maternitatii Cantacuzino din Bucuresti si maternitatii din Adjud, judetul Vrancea
 

Comentează și tu
Recomandări
(P) 7 atracții turistice din Roma pe care nu trebuie să le ratezi
(P) 7 atracții turistice din Roma pe care nu trebuie să le ratezi

Îţi plănuieşti următoarea vacanţă, însă nu ştii către ce ţară să te îndrepţi? Este adevărat, Europa este încărcată de istorie, de elemente arhitecturale diverse, însă Roma se află pe lista tuturor iubitorilor de călătorii, graţie edificiilor romane, a pieţelor impresionante și a gastronomiei delicioase. Nu este uşor de întocmit un număr limitat de obiective turistice […]

Citeste
(P) Oferă timpului valoare cu un cadou autentic pentru bărbaţi
(P) Oferă timpului valoare cu un cadou autentic pentru bărbaţi

Timpul e valoare! E un dar incontestabil de preţios pe care începem să îl apreciem abia atunci când devine insuficient. Ne-am dori ca ziua să dureze 48 de ore şi probabil tot nu ar fi de ajuns. Tânjim după acel timp magic, care să se oprească în loc de fiecare dată când experimentăm clipe minunate. […]

Citeste
Cu sprijinul ICR, muzicienii români farmecă publicul londonez
Cu sprijinul ICR, muzicienii români farmecă publicul londonez

Două evenimente culturale excepționale au avut loc de curând în Marea Britanie sub egida ICR Londra: pe 1 mai 2019 violonistul român Alexandru Tomescu a concertat, pe faimoasa scenă londoneză de la Cadogan Hall, alături de dirijorul Gabriel Bebeşelea şi Royal Philharmonic Orchestra.

Citeste
Nou-nascutii inregistreaza 40% din mortalitatea infantila la nivel global
Nou-nascutii inregistreaza 40% din mortalitatea infantila la nivel global

Cel mai nou studiu efectuat de catre Organizatia Salvati Copiii International arata ca este nevoie de mai multa implicare la nivel global pentru a spori sansele de supravietuire a nou-nascutilor.

Citeste
Cum să stabilești și chiar să te ții de rezoluțiile pe care ți le-ai propus anul acesta
Cum să stabilești și chiar să te ții de rezoluțiile pe care ți le-ai propus anul acesta

Ți-ai propus ca anul acesta să îți schimbi câteva obiceiuri și să le înlocuiești cu altele, care ți-ar aduce mai multă energie și bucurie, însă până acum nu ai făcut nimic în acest sens? Din păcate, jumătate din rezoluțiile pe care oamenii și le setează an de an se pierd încă din prima lună a […]

Citeste
(P) Sarcina dupa 40 de ani: cum pot fi prevenite riscurile?
(P) Sarcina dupa 40 de ani: cum pot fi prevenite riscurile?

Tot mai multe femei aleg sa devina mame dupa 35-40 de ani. Statisticile arata ca in tarile dezvoltate, in 2015, peste 5% dintre nasteri au loc dupa varsta de 40 de ani. In plus, sarcinile tardive sunt adesea la primul copil. Afla care sunt consecintele si cum pot fi prevenite riscurile astfel incat sa te […]

Citeste