(P) Efectele psihologice ale aromaterapiei – cum funcționează?

Marea majoritate a celor care intră în contact cu uleiurile esențiale Aromateria ajung să le îndrăgească. Conștienți sau nu, ajung să le folosească mai ales datorită felului în care aromaterapia le afectează starea de spirit.

Cum funcționează uleiurile esențiale?  

Cele două tipuri de mecanisme fundamentale prin care ele acționează sunt mecanismele farmacologice și cele psihologice. Sunt mediate, așadar de corp și de minte. Chiar dacă cele două tipiuri de mecanisme interacționează și poate fi dificil să se facă distincția dintre ele, în acest articol vom aborda efectele psihologice.

În ceea ce privește efectele farmacologice, uleiurile esențiale nu sunt unice. Există și alte produse obținute din plante care au activități similare (antibacterian, antioxidant, anxiolitic, neuroprotector, etc). Când vorbim, însă despre efectele phihologice, acestea devin extrem de speciale. Dimensiunea redusă a compușilor chimici naturali din uleiurile esențiale le face să fie volatile, adică singurele produse vegetale care pot fi procesate cu ajutorul simțului mirosului.

Olfacția are niște caracteristici speciale în comparație cu celelalte simțuri. O trăsătură neurologică distinctă a olfacției este conexiunea directă a tractului olfactiv cu structurile creierului implicate în procesarea emoțiilor, memorie și învățare asociativă. Astfel se explică asocierea puternică a mirosurilor cu amintirile și emoțiile.

Joseph Stephan Jellinek a descris într-un articol de referință trei mecanisme psihologice diferite prin care percepția mirosurilor poate influența starea de spirit, cogniția, fiziologia și comportamentul.

1 Felul în care percepem mirosurile – plăcut sau neplăcut- poate să aibă un efect imediat asupra dispoziției noastre și a excitației fiziologice și ne poate influența indirect comportamentul. Mirosurile plăcute pot contribui la reducerea tensiunii emoționale (ne înveselesc), amplificarea interacțiunii sociale și creșterea eficienței muncii, iar mirosurile neplăcute pot reduce toleranța la frustrare (Weber și Heuberger 2008).

2 Invocarea amintirilor contextuale stocate prin învățare asociativă. Aici mirosurile servesc drept repere contextuale pentru amintirea evenimentelor care au fost asociate cu mirosurile respective în trecut. Ele pot afecta starea noastră de spirit și comportamentul conștient, precum și nivelul subconștient. Amintirile evocate de mirosuri pot fi folosite terapeutic pentru îmbunătățirea stării de spirit, invocarea sentimentelor de iubire și confort emoțional, a celor legate de conexiunea socială, înăbușirea poftei de mâncare. (Herz, 2016).

3 Mecanismul placebo în termionologia lui Jellineck se referă la sugestia unor efecte și așteptarea ca acestea să apară. În acest caz, efectele sunt cauzate sau modificate în funcție de credințele și așteptările anterioare privind mirosul. Dacă suntem convinși că simțim o banană coaptă, vom evalua mirosul aceluiași odorant ca fiind mult mai plăcut decât atunci când credem că este un diluant de vopsea (Djordjevic et al. 2008).

Cum poate aromaterapia  să ajute la echilibrarea întregului organism?

În cartea Mind over medicine, Scientific Proof That You Can Heal Yourself', dr. Lissa Rankin arată cum gândurile, sentimentele și credințele pot modifica fiziologia organismului. Ea prezintă datele științifice care demonstrează că pesimismul, depresia, teama și anxietatea dăunează organismului, în timp ce recunoștința, meditația, exprimarea autentică sprijină procesele de auto-vindecare ale corpului. Oamenii fericiți trăiesc cu 7-10 ani mai mullt decât cei nefericiți. Un optimist are cu 77% mai puține șanse să se confrunte cu boli ale inimii decât un pesimist.

În acest context felul în care aroma unui ulei esențial pur și autentic de bergamotă ne înveselește devine relevant.

Creierul comunică cu întreg organismul cu ajutorul hormonilor și neurotransmițătorilor. Gândurile negative sunt percepute drept amenințări de către creier, iar acesta răspunde la stres prin secreția de hormoni specifici, activând mecanismul de tip luptă sau fugi'. Exact la polul opus se află starea de relaxare a sistemului nervos. Mecanismele de auto-vindecare pe care le avem cu toții intră în acțiune doar atunci când sistemul nervos este relaxat.

Astfel, aromaterapia devine un aliat prețios în echilibrare. Bergamota, portocala, tămâia, salvia, santalul și alte uleiuri esențiale au efecte demostrate prin studii asupra stării noastre de spirit. Ele sprijină cu succes relaxarea, înveselesc, alungă gândurile negative, anxietatea, ajută la meditație. Studiile ajung să nu mai conteze, însă, în clipa în care simțim pe propria piele felul în care o aromă plăcută, un ulei esențial pur și autentic ne poate face să ne simțim.

Ada Guțiu, aromaterapeut și fondatoarea Aromateria.ro

Comentează și tu
Recomandări
(P) 7 atracții turistice din Roma pe care nu trebuie să le ratezi
(P) 7 atracții turistice din Roma pe care nu trebuie să le ratezi

Îţi plănuieşti următoarea vacanţă, însă nu ştii către ce ţară să te îndrepţi? Este adevărat, Europa este încărcată de istorie, de elemente arhitecturale diverse, însă Roma se află pe lista tuturor iubitorilor de călătorii, graţie edificiilor romane, a pieţelor impresionante și a gastronomiei delicioase. Nu este uşor de întocmit un număr limitat de obiective turistice […]

Citeste
(P) Oferă timpului valoare cu un cadou autentic pentru bărbaţi
(P) Oferă timpului valoare cu un cadou autentic pentru bărbaţi

Timpul e valoare! E un dar incontestabil de preţios pe care începem să îl apreciem abia atunci când devine insuficient. Ne-am dori ca ziua să dureze 48 de ore şi probabil tot nu ar fi de ajuns. Tânjim după acel timp magic, care să se oprească în loc de fiecare dată când experimentăm clipe minunate. […]

Citeste
Cu sprijinul ICR, muzicienii români farmecă publicul londonez
Cu sprijinul ICR, muzicienii români farmecă publicul londonez

Două evenimente culturale excepționale au avut loc de curând în Marea Britanie sub egida ICR Londra: pe 1 mai 2019 violonistul român Alexandru Tomescu a concertat, pe faimoasa scenă londoneză de la Cadogan Hall, alături de dirijorul Gabriel Bebeşelea şi Royal Philharmonic Orchestra.

Citeste
(P) Efectele psihologice ale aromaterapiei - cum funcționează?
(P) Efectele psihologice ale aromaterapiei – cum funcționează?

Marea majoritate a celor care intră în contact cu uleiurile esențiale Aromateria ajung să le îndrăgească. Conștienți sau nu, ajung să le folosească mai ales datorită felului în care aromaterapia le afectează starea de spirit. Cum funcționează uleiurile esențiale?   Cele două tipuri de mecanisme fundamentale prin care ele acționează sunt mecanismele farmacologice și cele […]

Citeste
Cum să stabilești și chiar să te ții de rezoluțiile pe care ți le-ai propus anul acesta
Cum să stabilești și chiar să te ții de rezoluțiile pe care ți le-ai propus anul acesta

Ți-ai propus ca anul acesta să îți schimbi câteva obiceiuri și să le înlocuiești cu altele, care ți-ar aduce mai multă energie și bucurie, însă până acum nu ai făcut nimic în acest sens? Din păcate, jumătate din rezoluțiile pe care oamenii și le setează an de an se pierd încă din prima lună a […]

Citeste
(P) Sarcina dupa 40 de ani: cum pot fi prevenite riscurile?
(P) Sarcina dupa 40 de ani: cum pot fi prevenite riscurile?

Tot mai multe femei aleg sa devina mame dupa 35-40 de ani. Statisticile arata ca in tarile dezvoltate, in 2015, peste 5% dintre nasteri au loc dupa varsta de 40 de ani. In plus, sarcinile tardive sunt adesea la primul copil. Afla care sunt consecintele si cum pot fi prevenite riscurile astfel incat sa te […]

Citeste