Now Reading
(P) Parenting intensiv, noul trend in materie de crestere si ingrijire a copiilor

(P) Parenting intensiv, noul trend in materie de crestere si ingrijire a copiilor

In zilele noastre, cresterea si ingrijirea unui copil nu este deloc o misiune usoara. Nu se mai rasfrange totul asupra nevoilor, de a face fata ofertelor comerciale si a tine pasul cu moda. Acum parintii sunt aproape obsedati de ideea unei copilarii fericite, sunt interesati sa asigure un cadru perfect de crestere. Nu mai ai reper despre ce este prea mult, se intreaba mereu daca este de ajuns ceea ce fac pentru copii. Nu este de mirare astfel ca acum psihologii vorbesc de un nou fenomen, cel de parenting intensiv.

Paretingul intensive streseaza mamele

Studiile arata ca mamele se simt cele mai stresate din toata  aceasta poveste. Alearga intre sedinte la serviciu si cele de la gradinita sau scoala, de la sedinte de terapie la cursuri si activitati extrascolare. Ziua unei mame incepe cu atentia catre copil si se incheie la fel.

De vina ar putea fi ritmul vietii actuale, cand femeile se concentreaza foarte mult pe cariera si lupta pentru a-si mentine locul. Intre a demonstra pentru sine ca poate si pana la nevoia de a jongla si cu serviciul si cu viata personala, femeia moderna, mama a zilelor noastre, incearca sa le faca pe toate. Psihologii spun ca parentingul intensive are la baza si ideea de saracie sau mai exact teama de un astfel de caz.

Intre ce eu nu am avut si tu poti sa ai

O comparatie intre generatii scoate la iveala adevarul trist al unor copilarii sarace. Oamenii traiau mai simplu, erau mai saraci, mai limitati. Asadar orice parinte intelege la ora actuala ca trebuie sa faca mai mult pentru propriul copil, traieste prin acesta si isi justifica cumparaturile excesive prin ideea clasica: daca eu nu am avut, tu sa ai.

Atitudinea parintilor care fac parenting intensiv este motivata de faptul ca a investi in copil inseamna o sansa in plus ca acesta sa devina un adult prosper. Ofera acestora un start mai bun, ca o garantie ca fac tot ce e posibil pentru dezvoltarea optima a copilului. Totul incepe de la venire ape lume a copilului – exista tendinta de a achizitiona mereu lucruri de calitate, de la branduri recunoscute. Orice mama simte exaltarea alegerilor validate de alte mame: „ma bucur ca am ales salteaua asta de la Nichiduta”, afirma acestea, recomanda si altora, creand asadar o ierarhie a lucrurilor necesare pentru copii.

Exista deja o industrie a produselor pentru copii. Aceasta creste vazand cu ochii, este tot mai ofertanta si pare ca multumeste toate bugetele. Varietatea aceasta de produse este un semn de evolutie, a faptului ca exista producatori de nisa si ca avem acces la oferta lor. De asemenea, este o explicatie indirecta ca suntem o societate de consum, ca parentingul intensiv are la baza teama de saracie si graviteaza in jurul dorintei de a oferi copiilor tot ce e mai bun.

Mai mult decat atat, se pare ca o influenta de acest gen exista in mod special asupra mamelor cand acestea inca se pregatesc de venirea pe lume a bebelusului. Acestora li se spune ce sa faca, cum sa isi creasca copiii, ce sa le ofere, ce produse de ingrijire sa foloseasca inca din primele zile. Urmeaza monitorizarea video, mancarea facuta in casa, alimentele fara zahar si gluten, aniversari cu produse bio si tort baby friendly, igiena excesiva, petrecerile tematice, hainele scumpe, etc.

Un astfel de fenomen este intalnit la orice varsta a copilului. Pe masura ce creste, cresc si pretentiile: lectii de dans, cursuri, activitati extrascolare, scoli private, vacante in strainatate si lista poate continua.

Chiar daca suna bine pentru bunastarea unui copil, a copilariei sale, este un factor de maxim stres, cel putin pentru mame. Pare ca echilibrul este din nou invocat, intrucat efectele parentingul intensiv aduce mai multa oboseala, presiune pentru a fi un parinte perfect, scade numarul de ore dedicat somnului, creste numarul de ore dedicate muncii, pentru a castiga mai mult si a oferi copilului tot mai multe. Cand simt ca nu mai fac fata solicitarilor ajuns la anxietate.

Echilibrul este cheia succesului. Pentru tot ceea ce un copil are nevoie, parintii se pot axa pe produse care intrunesc cerintele necesare, intr-un echilibru al factorilor calitate-pret. Nichiduta.ro spre exemplu, aduna sute de produse, de branduri diverse, cu preturi si promotii pentru bugete diferite.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top