Workshop de parenting: Copii deștepți, părinți înțelepți

Revista Psychologies, împreună cu invitatele sale, Ana Maria Brânză și Otilia Mantelers, au susținut un workshop de parenting, unde părinții au aflat multe informații utile despre dezvoltarea armonioasă a copiilor lor. Evenimentul a fost găzduit de București Mall.

A început școala, părinții au intrat în priză, copiii încă mai… copilăresc. Și ce înseamnă, mai exact, copilăria de azi? Alergat în fața blocului, bătut mingea pe maidan? Ore pe tabletă? Ore de balet? Ore de matematică? E clar, copiii de azi au un stil de viață foarte diferit de cel al părinților lor, care, după programul de școală, au mai jucat vreo trei ore în fața blocului „Rațele și vânătorii acum… 30 de ani.

Am discutat la București Mall despre stilul actual de a copilări cu Ana Maria Brânză, multiplă campioană mondială la scrimă, care are multe proiecte educaționale în derulare, și cu Otilia Mantelers, trainer în parenting.

Workshop de parenting

Ana Maria a povestit despre propria sa copilărie, despre felul cum s-a apucat de scrimă, despre cât de important este pentru copii să facă sport, despre cum poți convinge un copil care nu prea iubește altceva decât tableta sau ultimul tip de telefon, să meargă în parc sau să bată mingea măcar… Sportul este esențial în educație, este esențial pentru sănătatea psihică a adulților și a copiilor, deopotrivă! Nu avem cuvinte să subliniem destul acest adevăr.

 

Otilia Mantelers a povestit despre faptul că părinții vin către ea cu întrebări grele despre copiii lor – de exemplu: „Are copilul meu ADHD? –, iar răspunsul nu e simplu nici el. Dacă are, tot sportul poate fi un minunat reglator al comportamentului…

Workshop de parenting

Dar ce te faci dacă la tine vine o mamă cu o fetiță de nota 10, care face și balet, și pian, și scrimă și încă nu știu câte alte activități, și pe toate le face de 10? Care e problema aici? Ei bine, poate fi una mare: părinți care nu își lasă copiii să copilărească, le umplu programul de activități, sigur, din bunele lor intenții, pentru a-i face să fie competitivi în lumea complexă a viitorului, dar care le distrug copilăria.

Mesajul ar fi că, pentru a le insufla pasiune, copiii au nevoie doar să fie ascultați atunci când aleg ei (și numai ei) ce vor să facă. Nu părintele impune, el doar susține copilul pe drumul său. Și e nevoie să fie acolo, empatic, atent, dar nu invaziv.

workshop de parenting, public in mall

Dacă cel mic are și eșecuri, asta e, viața nu e făcută doar din victorii. Sportul este o lecție extraordinară și la acest capitol, prin sport copiii învață să-și calibreze energiile mai bine data viitoare, să fie mai implicați, mai atenți, mai motivați.

Tot sportul te învață să-ți reglezi emoțiile în situații de concurs și competiție. Și cui nu i-ar trebui o astfel de capacitate în viață?! Câte examene, dragi părinți, nu le-ați ratat din cauza emoțiilor? Morala este: faceți sport și lăsați și copiii să facă – cu cât mai mult, cu atât mai bine, doar să fie ales de ei.

orkshop de parenting, revista psychologies

Comentează și tu
Recomandări
Cum să stabilești și chiar să te ții de rezoluțiile pe care ți le-ai propus anul acesta
Cum să stabilești și chiar să te ții de rezoluțiile pe care ți le-ai propus anul acesta

Ți-ai propus ca anul acesta să îți schimbi câteva obiceiuri și să le înlocuiești cu altele, care ți-ar aduce mai multă energie și bucurie, însă până acum nu ai făcut nimic în acest sens? Din păcate, jumătate din rezoluțiile pe care oamenii și le setează an de an se pierd încă din prima lună a […]

Citeste
(P) Sarcina dupa 40 de ani: cum pot fi prevenite riscurile?
(P) Sarcina dupa 40 de ani: cum pot fi prevenite riscurile?

Tot mai multe femei aleg sa devina mame dupa 35-40 de ani. Statisticile arata ca in tarile dezvoltate, in 2015, peste 5% dintre nasteri au loc dupa varsta de 40 de ani. In plus, sarcinile tardive sunt adesea la primul copil. Afla care sunt consecintele si cum pot fi prevenite riscurile astfel incat sa te […]

Citeste
institutul cultural roman, expozitie
Scrisori ale lui Napoleon III și Victor Hugo într-o expoziție din sezonul Franța-România

Deschiderea Sezonului România-Franța a fost marcată de expoziția „România/Franţa – Itinerarii culturale”, vineri, 20 aprilie, în Sala „Theodor Pallady” a Bibliotecii Academiei Române. Expoziţia de la Biblioteca Academiei cuprinde piese spectaculoase – manuscrise, documente de arhivă, pagini de corespondenţă, carte rară, desene şi gravuri, care atestă dinamica şi evoluţia legăturilor istorice şi culturale româno-franceze.

Citeste
Workshop de parenting: Copii deștepți, părinți înțelepți
Workshop de parenting: Copii deștepți, părinți înțelepți

Revista Psychologies, împreună cu invitatele sale, Ana Maria Brânză și Otilia Mantelers, au susținut un workshop de parenting, unde părinții au aflat multe informații utile despre dezvoltarea armonioasă a copiilor lor. Evenimentul a fost găzduit de București Mall. A început școala, părinții au intrat în priză, copiii încă mai… copilăresc. Și ce înseamnă, mai exact, […]

Citeste
Nu rata #ELLEonTV, la Prima Tv!
Nu rata #ELLEonTV, la Prima Tv!

Nu știi ce faci dumincă la prânz? Urmărește #ELLEonTV, la Prima Tv!

Citeste
(P) Disfunctia erectila: cauze, simptome si recomandari
(P) Disfunctia erectila: cauze, simptome si recomandari

Diagnosticul de disfunctie erectila, asa-numita impotenta, este privit de multi barbati drept sfarsitul vietii intime, insa administrarea tratamentului potrivit poate face o schimbare considerabila in dormitor. Calitatea momentelor intime va fi in crestere daca partenerul lasa deoparte stanjeneala si orgoliul si intelege ca trebuie sa apeleze la ajutorul unui specialist. Problemele cu erectia aparute din […]

Citeste