Atelier online de Inteligenţă Emoţională

atelier-online-de-inteligenţă-emoţională

Cursul se va desfăşura săptămânal, în zile de miercuri, în intervalul 19:00-21:00.

A fi conştient de sine şi de relaţiile cu alţii este o necesitate, mai ales în lumea de astăzi. În procesul educaţiei, în acord cu filosofia ultimelor secole, axată pe ştiinţă, intelect şi cantitativ, o parte esenţială a experienţei de a fi om a fost trecută cu vederea. Şcoala ne învaţă să rezolvăm probleme complicate de matematică şi fizică, istorie şi gramatică, însă puţini dintre noi au avut norocul de a fi învăţaţi ce ar putea să facă atunci când simt tristeţe, furie sau invidie.

La acest atelier ne propunem să descoperim ce paşi avem de făcut ca să devenim mai atenţi la trăirile sufleteşti. Ce ne ajută şi ce ne împiedică în acest proces, ce sunt emoţiile, cum funcţionează mintea şi care sunt fundamentele neurobiologice care susţin inteligenţa emoţională – iată câteva dintre lucrurile despre care vom vorbi la atelier.

Inteligenţa emoţională este un instrument care are drept precondiţie o bună cunoaştere de sine. Presupune capacitatea de a ne înţelege pe noi înşine, de a descâlci firele încurcate ale trăirilor, gândurilor si comportamentelor noastre şi de a putea aplica ceea ce descoperim în legătură cu natura umană asupra altor persoane şi a relaţiilor noastre cu acestea.

Inteligenţa emoţională a devenit un termen foarte cunoscut odată cu apariţia (spre finalul anilor ’90) celebrei cărţi cu acelaşi nume, scrisă de Daniel Goleman. Conceptul e aplicat azi într-o mulţime de contexte din viaţa de zi cu zi, fie că vorbim despre creşterea copiilor, pedagogie, fie despre publicitate sau business.

Cercetările ne spun că inteligenţa emoţională este un bun predictor al bunăstării individuale şi colective pe termen lung şi că ar fi mult mai importantă decât, de exemplu, inteligenţa cognitivă sau realizările academice.

Temele pe care le vom aborda împreună la curs sunt:

  1. Introducere. Ce înseamnă mai exact inteligenţa emoţională şi căror arii ale vieţii psihice se aplică? Funcţiile emoţiilor şi tipuri de emoţii.
  2. Rolul şi semnificaţia emoţiilor dificile. Furia, tristeţea, frica, invidia, gelozia.
  3. Pe scurt despre structura creierului. Relaţia dintre emoţie-gând-comportament. Gestionarea emoţiilor.
  4. Empatia şi cunoaşterea celorlalţi. Aspecte ale psihologiei individuale care intervin în relaţii.
  5. Comunicarea din perspectiva inteligenţei emoţionale.
Data început
16
octombrie 2022
Tip eveniment
Localitate