Now Reading
13 noiembrie, Ziua Bunavointei

13 noiembrie, Ziua Bunavointei

Suntem mostenitorii unor generatii umilite de un regim care nu a promovat bunatatea, ci poate doar incercarea fiecaruia de a-si asigura micul sau confort, si acest lucru se vede astazi la nivel social.

Oamenii (in medie) nu vad astazi decat interesul imediat, si pentru acest lucru lupta cu arme uneori nepermise. Rezultatul il vedem in fiecare zi: injurii, lipsa politetii, a consideratiei minime fata de cei in varsta, care, uneori, nu au nevoie decat de… rabdare. „De rabdare am nevoie, oameni!“, striga patetic regele Lear, si cred ca rabdarea ne-am pierdut-o azi in goana frenetica dupa subzistenta sau dupa statut un pic mai inalt.

Nu mai oferim ajutorul gratuit, nu mai rupem din timpul nostru fara un beneficiu ipotetic viitor… Este adevarat, cursa supravietuirii ne-a facut sa ne adaptam astfel. Insa asta nu e tot.

Neurobiologii studiaza intens comportamentul altruist si ajung la concluzia ca este ceva pus in noi de catre evolutie, in paralel cu urmarirea obiectivelor si intereselor proprii. A fi altruist nu presupune efort si adesea este un comportament mai gratifiant decat cel concurential, in care castigam ceva cu pretul pierderii altuia… Bunavointa ne este caracteristica si trebuie dezgropata de sub zgura de sentimente si fapte cu care nu prea ne laudam.

A fi binevoitor nu inseamna a fi fraier. A darui nu inseamna automat un comportament submisiv. Adesea, bunatatea poate insemna sa sacrificam ceva important pentru noi.

Dar care este granita care desparte bunavointa „buna“ de bunavointa excesiva, umilitoare, degradanta, si care tradeaza stima de sine scazuta? Dumneavoastra nu ati intalnit oameni care nu sunt in stare sa refuze? Sa fie acestia niste gentili autentici?

Am analizat aceasta incapacitate de a spune „nu“ intr-un articol de autoanaliza din acest numar, pe care, dupa cum vedeti, l-am dedicat unui sentiment la care nu prea ne gandim, in goana dupa raspunsuri legate de relatia de cuplu sau de indaratnicia unui fiu adolescent rebel fara cauza.

Bunavointa nu este intre prioritati, nu? Intre „scapa cine poate“ si „intoarce si obrazul celalalt“, exista terenul neexplorat al atentiei reale, active, al rabdarii si modestiei bine dozate, al empatiei in doze alchimice si al tuturor bunurilor imponderabile care fac viata noastra intre oameni nu doar suportabila, ci si minunata.

A fi gentil nu costa si aduce dobanzi mari. Este motivul pentru care toate editiile Psychologies au decretat 13 noiembrie Ziua Bunavointei.

 

Ma puteti urmari si pe www.iulialexa.com

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top