25 noiembrie, Ziua Internationala de Combatere a Violentei Impotriva Femeilor
Violenta impotriva femeilor este o violare a drepturilor omului, este o consecinta a discriminarii femeilor si a perpetuarii inegalitatilor, violenta impotriva femeilor impiedica progresul in multe domenii, cum ar fi eradicarea saraciei, combaterea HIV, pacea si securitatea.
De pe 25 noiembrie pana pe 10 decembrie sunt declarate 16 zile de activism impotriva violentei asupra femeii.
Ziua Internationala de Combatere a Violentei Impotriva Femeilor a fost stabilita in memoria surorilor Mirabal, activiste politice din Republica Dominicana ce au fost batute pana la moarte pe 29 noiembrie 1960.
O linie telefonica gratuita cu numarul 0800 500 333 este la dispozitia victimelor violentei domestice.
Si, ca sa intelegem care sunt resorturile agresivitatii extreme impotriva femeilor, care duce, nu in rare cazuri, la moarte, i-am cerut lui Dan Antonescu, criminolog si realizator TVR al emisiunii Anchetele Comisarului Antonescu, sa explice cum se ajunge acolo, la violenta.
Ce anume din cultura romana e un factor favorizant in agresivitea asupra femeilor?
Sa nu uitam ca e in mentalul comun ca „femeia trebuie batuta, stie ea de ce“. Ai sa regasesti astfel de comportamente in familii sarace cultural si financiar. Acolo, barbatul, daca nu-si bate femeia, e de rasul neamurilor.
Se regaseste si in familii evoluate, dar unde nu exista comunicare intre soti, unde sunt incompatibilitati pe care nu au reusit sa le depaseasca. Sunt parteneri din lumi diferite. S-au indragostit, au facut un copil, au gospodarie, dar fiecare tinde catre altceva.
La un moment dat, frustrarile acumulate izbucnesc. Nu isi explica nici el, cel care a izbucnit, iesirea. „Mi s-a pus pata, nu stiu de ce am injunghiat-o. Exista si situatii cand femeia poate fi autoarea agresiunii domestice.
Procentul e de 15-20% femei agresor, dar majoritatea agresorilor sunt barbati.
Violenta e prezenta in familii cu probleme sociale, materiale, profesionale. Apare un cerc vicios, apar primele jigniri, care degenereaza in scandaluri. Degenerarea aceasta e graduala.
La inceput femeia e jignita, apoi e batuta. Daca il reclama, vine politia si da o amenda pentru tulburarea linistii publice. Dar ea nu se indura sa se desparta de el! S-au certat pentru ca nu au bani, poate ca ea a cumparat ceva prea scump si poftim, acum au de platit si amenda!
Sunt multi psihologi care spun ca au paciente care intra o data pe luna la spital rupte in bataie si care nu divorteaza pentru ca spera sa se indrepte!
Dar atentie, a doua oara el nu mai e satisfacut de o palma data, data viitoare ii rupe o mana, o bate mai rau. Asta e gandirea agresorului. Sau se razbuna pe nevasta pentru ca are probleme in alta parte, la serviciu, la amanta, a pierdut echipa favorita, etc.
Intra femeile in rolul de victime prea usor?
Din pacate, da. Apoi alte femei, cel putin la noi, perpetueaza aceasta mentalitate, de victima, si mai mult, ele culpabilizeaza victima. Femeile care au culpabilizat victima violului colectiv de la Vaslui arata cam cum gandesc femeile despre alte femei.
Daca un individ nu ajunge la puscarie si ajunge sa-si bata nevasta, celelalte din sat o culpabilizeaza pe ea. „A zis ea ceva…“ E o cultura care iarta barbatul si culpabilizeaza femeia.
In plus, multe femei se complac in postura aceasta, e o cutuma sociala. Sau nu stiu altceva. Nu e ca in islam, dar nici departe.
Religia noastra spune ca „femeia trebuie sa fie supusa barbatului…“ De ce?! De ce? De ce spui asa ceva, tu, preotul? Cand Constitutia spune ca au drepturi egale, de ce spui lucruri care prostesc oamenii?!
Apoi femeile ar trebui sa refuze ipostaza de victima. Le-am mai spus celor cu care vorbesc ca la serviciu, cu seful sau colegul, esti ca intr-o relatie cu sotul. Daca permiti sefului sa te umileasca, sa te jigneasca, poate ca asa faci si acasa. Si nu e bine.
Dar daca iti aperi demnitatea si il faci pe acel om sa se comporte corect si ceri respect, vei vedea ca se schimba comportamentul sau. Asa cum copilul isi educa parintii, asa si subordonatii isi educa sefii. Cel care simte ca e mai slab fizic de obicei cedeaza si intra in rolul de victima, si e periculos.
Sa lupti pentru demnitatea ta, daca simti ca poti sa modifici relatia aceea sa o faci, nu intra in rol de victima.
Pe Dan Antonescu il gasiti aici
Citeste si:
Cum ne aparam de agresivitatea verbala
Femeile si situatiile de violenta sexuala
Foto: shutterstock.com