Cod roșu de caniculă și tot mai credeți că încălzirea globală e o minciună?
Meteorologii au emis o avertizare cod roșu de caniculă, valabil astăzi, de la ora 10.00 până la ora 21.00, pentru Capitală și 19 județe. E posibil să se atingă maxima istorică: 44,5 grade. De vis.
Citește și:
Popa Pomohaci, pedofilia și credincioșii săraci cu duhul
Temperaturi record, urmate de fenomene meteo extreme. Donald Trump altă treabă nu are decât să trolleze Europa, și retrage SUA din Acordul de la Paris Asupra Schimbărilor Climatice. Spune peste tot că treaba cu încălzirea globală e o abureală a oamenilor de știință.
Asemenea comportament prostesc are un nume: denial, negare. Nu mai vrei să auzi, îți astupi urechile și o ții pe-a ta. Nici nu mai contează ce are în spate acest denial.
În cazul lui Trump, eu cred că are în spate un președinte imatur și abuziv, care nu a citit în viața lui mai mult de o carte de știință, are caracterul definit mai cu seamă de aroganță și e beat de putere.
Psihologia negării schimbărilor climei
În cartea „The Wisest One in the Room. How You Can Benefit from Social Psychology’s Most Powerful Insights“, doi savanți ai Americii, Thomas Gilovich și Lee Ross, analizează comportamentul acesta de negare a încălzirii globale. Explicația lor mi se pare foarte logică, deci o traduc mai jos, și vă las să trageți voi concluziile, singuri:
„Schimbarea climatică, chiar dacă are efecte devastatoare asupra vieții de zi cu zi (foamete, inundații, maree tot mai mari și erodarea țărmurilor, crize de producție alimentară și pierdere a habitatului pentru animale – lista poate continua, nu lasă urme vizibile.
Nici una din aceste consecințe, ca să nu mai vorbim de creșterea cu 1-2 grade a temperaturii medii în timpul ultimilor 30 de ani, nu sunt vizibile imediat.
Vântul sau temperaturile foarte scăzute ale iernii și variabilitatea vremii de la săptămână la săptămână, pot să mascheze realitatea încălzirii graduale și să dea apă la moară celor care neagă schimbările climatice.
Suntem toți înclinați către negare și rationalizare. Sau ceea ce psihologii numesc reducerea disonanței cognitive.
Când vine vorba de păcatele noastre, de lipsurile și de eșecurile noastre, de amenințări la adresa siguranței și stimei de sine, noi, oamenii, suntem maeștri ai acestor vicii cu totul speciale. (…)
În cazul schimbărilor climatice, negarea și justificarea comportamentului propriu sunt puternice, pentru că sunt comportamente colective.
Vocile care avertizează cu privire la urgența problemei și asupra pericolelor lipsei de acțiune pot fi multe, dar cei care neagă le spun oamenilor cee ace oamenii vor să audă, nu ceea ce îi sperie și nu vor să audă.
Din ce în ce mai des, cei care neagă le spun oamenilor, implicit sau explicit, că e vorba aici de o problema politică.
Problema schimbărilor climatice, care în anumite locuri din lume antrenează politici specifice de cost și beneficii, în SUA devine o chestiune partinică («cu cine ții», Dreapta sau Stânga), și care din cele două unchiuri ideologice îți reprezintă mai bine valorile politice și sociale. Orice concesie făcută părții «adverse» e văzută ca o trădare a grupului.“
Cod Roșu de vipie
Va mai amintesc ceva pentru azi: în Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Galați, Brăila, Vaslui și Iași și București, în zona joasă de relief a județelor Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău, Vrancea, Bacău și Neamț, vor fi temperaturi maxime extreme comparabile cu recordurile absolute ale perioadei, situate frecvent între 38 și 41 de grade Celsius, iar în sudul Olteniei și al Munteniei valorile termice vor urca spre 42-44 de grade Celsius.
Hidratați-vă și citiți cărți de știință. Negarea nu ajută la nimic.
Foto: 123rf.com