Despre experiente mari si mici
Am avut un dialog simpatic si revelator, in acelasi timp, cu un cititor fidel al revistei. Mi-a spus ca el nu e multumit de faptul ca mereu avem in revista opinia lui X sau Y care nu sunt nici personalitati, nici psihologi, etc. Iata cam in ce masura experientele noastre pot fi valoroase pentru ceilalti.
Obiectia omului are temei. Dar i-am raspuns (si pe aceasta cale lamuresc problema pentru toata lumea) ca eu nu cred ca numai personalitatile au dreptul la a-si expune ideile, parerile personale despre una sau alta, in general, chestii care ne privesc pe toti si in care toti avem mai multa sau mai putina experienta, cum ar fi amorul, educatia, dezvoltarea personala.
Dar, cu aceasta ocazie, cred ca trebuie clarificat ceva. Noi, toti, putem filozofa, gandi, medita despre iubire, copii etc. sau, ma rog, noi, toti, daca suntem cat de cat introspectivi si citim ceva mai mult, ca sa putem sa emitem o idee de valoare pentru altii.
Eu cred cu tarie in utilitatea experientei umane pentru alta experienta umana. Cu alte cuvinte, daca prietena mea este intr-un dezastru afectiv, faptul ca eu sau altcineva a mai trecut prin asta si poate vorbi coerent despre redresare, e ceva valoros.
Nu e necesar sa alergam la terapeut, la guru si la preot de fiecare data cand nu ne este bine. Prietenii pot fi o terapie in sine. Dar nu generalizez, sunt cazuri si cazuri.
Uneori chiar e mai bine sa alergi la terapeut. Dar, in general, experientele umane cele mai variate sunt interesante, infinit mai interesante, cel putin pentru mine.
Nu cred ca exista un divort banal, de pilda. Mereu povestea are ceva unic. Asadar, ca sa ii raspund si pe aceasta cale cititorului nostru, e util sa aflam ce crede despre amor si Gigel, dar si Maricica, nu doar Voltaire sau Dan Ariely…
Dar, o nuanta si mai importanta: in chestii mari si importante e bine sa ne uitam la ce au de spus specialistii, cei care au scoala pe ceva anume.
Daca ma deranjeaza ceva la lumea romaneasca din ultimii 20 si ceva de ani e impostura, faptul ca se exprima pe diverse teme oameni fara scoala in domeniul respectiv. Amatorismul in idei si parerismele. Le detest!
Am un sacru respect pentru specialisti, academici pe bune si cercetatori. Pentru cei care stiu ce spun, nu pentru cei care spun ceva, orice, ca sa umple spatiul.
Din pacate, cred ca aceasta diferenta nu o mai face nimeni, grabiti cum suntem. Dar va invit eu acum sa meditati la ea.
Si sa va bucurati de prietenii anonimi si buni, ale caror experiente de viata va vindeca si va incalzesc.
Ma puteti urmari si pe www.iulialexa.com
Foto: shutterstock.com
Iuliana Alexa a fost redactorul-sef al revistei Psychologies de la aparitia primei editii a revistei până în anul 2019. Iuliana a absolvit Facultatea de Litere si este coach.