Now Reading
Despre prejudecati si alti demoni

Despre prejudecati si alti demoni

Aud uneori niste opinii atat de obtuze despre psihoterapie incat to­le­ranta mea fata de diversitatea oamenilor si ideilor isi afla neasteptate si frustrante limite. De curand, discutam cu o absolventa de Psihologie, care mi-a spus senina ca psihoterapeutii mai rau fac.

Nu am comen­tat, pentru ca si opinia ei se sprijina probabil pe ceva, vreo experienta nefericita in cine stie ce cabinet. Am auzit si cazuri nefericite de terapii esuate lamentabil in dezamagiri reciproce.

Generalizarea amicei mele m-a scos din sarite. Si pentru ca nu este singura cu astfel de opinii, pentru ca vine din randurile psiho­lo­gilor e cu atat mai grav.

Si daca opinia sau experienta mea ar putea avea vreo influenta, iata o spun deschis si foarte convins: si eu am fa­cut la un moment dat o psihoterapie si cred ca este cel mai bun lucru pe care l-am facut pentru mine insami pana in ziua de azi.

Nu suntem invincibili, avem zone de fragilitate pe care nici macar noi nu ni le banuim, avem bafta daca viata nu ne scoate in cale situatii care sa ne loveasca in exact acele zone, dar bafta nu e ceva pe care sa contezi.

Am un mare respect pentru psihoterapeutii din Romania, cred ca sunt, multi dintre ei, de o mare calitate intelectuala si profesionala, sunt oameni evoluati, cu o profesie grea si care merita tot creditul. In plus, si sunt gata sa o repet pana ragusesc: oameni buni, la terapie nu se duc numai oameni bolnavi.

Sa terminam o data cu aceasta prejudecata infantila! Nu vreau sa par didactica, dar va spun cu convingere ca o analiza sau o psihoterapie te poate face sa ai revelatii mari in privinta propriei persoane, te poate linisti si te poate face sa vezi noi orizonturi. O simpla sedinta de discutii (consiliere) te poate lamuri, lumina, intari.

De ce? Pentru ca suntem fragili si avem acces prea putin la ceea ce ne misca din interior realmente, adica la emotii adanci, la inconstient. Psihologul, in acest context, poate fi un prieten, un maestru. Afli enorm despre tine intr-o terapie. Este un pas urias catre autocunoastere.

 

Ma puteti urmari si pe www.iulialexa.com

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top