A vorbi sau a lovi
„Contrariul comunicarii este agresivitatea”, spunea Jacques Salomé, intr-un interviu de acum cateva luni din „Psychologies”. Mi se pare atat de judicioasa observatia, incat incerc (si reusesc) sa-i gasesc demonstratia in diverse situatii cotidiene.
Dispretul fata de cei care nu sunt ca noi, fata de caracterul lor ireductibil de a fi altfel, aici isi are motorul energetic. E vorba despre lipsa disponibilitatii de a comunica, de a vorbi cu el sau ea, de a-l intelege.
Nu stiu daca intelegerea presupune neaparat acceptarea, nu, nu cred ca e o urmare necesara, insa, cu siguranta, comunicarea reduce nivelul de agresivitate. Un tanar amic de-al meu „a luat niste palme” de la niste adolescenti de la un liceu bun, dintr-un oras de provincie, pentru ca era tigan.
Atat. Nu le trebuie alt motiv. Nu conteaza ca omul era pasnic, are un simt al umorului incredibil si, in general, cateva calitati, acolo, care l-ar putea face „prizabil” si chiar dezirabil intr-un grup social.
Junilor justitiari nici nu le trece prin cap sa mai si vorbeasca cu cel pe care au decis sa-l bata. Ar fi aflat ca omul e destul de interesant, ca are ceva carte, ca le poate face placere sa-l cunoasca si ca, eventual, ar avea mai multe beneficii din a-i vorbi decat din a-l pocni.
Sigur, asta le-ar fi inhibat impulsurile agresive, si imaginea virilitatii ar fi fost compromisa. Varsta nu le scuza apucaturile, nici primitivismul. Oricum, a-i spune iar si iar unui copil, la scoala si acasa, ca un conflict se rezolva prin discutii si nu prin forta este vital pentru a-l creste normal.
Traim intr-o societate agresiva. Necesitatea de a fi competitivi si conditiile stresante de viata dintr-o Romanie in deriva nu ne predispun la calm si sentimente nobile.
Putem insa scadea nivelul agresivitatii macar pentru generatiile viitoare. Spre deosebire de alte specii, noi, oamenii, avem un limbaj extrem de complex. Sa-l folosim pentru a discuta, negocia, intelege. Aceasta este evolutia. Numai speciile inferioare isi marcheaza teritoriul prin intermediul corpului. Oamenii simbolizeaza, abstractizeaza, comunica..
Ma puteti urmari si pe www.iulialexa.com
Foto: 123rf.com
Iuliana Alexa a fost redactorul-sef al revistei Psychologies de la aparitia primei editii a revistei până în anul 2019. Iuliana a absolvit Facultatea de Litere si este coach.