Cititi mult, cititul formeaza discernamantul
De curand au venit datele de audienta a revistelor pe ultimele luni. Psychologies are cea mai vizibila crestere dintre toate revistele de pe piata romaneasca. Asta atesta doua lucruri simple: oamenii prefera sa citeasca si stiu ce sa aleaga. Fara modestie…
Chiar daca ne bucura aceste noi cifre de audienta – si stim ca cei care ne cumpara si ne colectioneaza au cel mai ridicat nivel de educatie dintre cei care citesc presa scrisa –, nu pierd ocazia sa mai fac o pledoarie pentru lectura si pentru presa scrisa, aflata la o rascruce zilele acestea. Internetul face concurenta coplesitoare, televiziunea – la fel.
Stim, da, ca noi, oamenii, receptam 90% din informatia din mediul ambiant prin vaz – e normal sa preferam media care ne ofera informatie repede, repede. Dar lectura faciliteaza analiza, adastarea critica, meditatia inteligenta.
De aceea, cred ca cei care citesc (reviste, carti) sunt niste aristocrati prin definitie. Isi permit luxul de a nu alerga prin viata, nu accepta informatie premestecata, asa cum ofera televiziunea sau internetul, gandesc cu propriul cap, fac comparatii, gandesc, gandesc, gandesc.
Vad copii lasati in plata Domnului cu tableta in brate sau la desene animate, pentru ca numai asa iau si parintii o pauza. Insa de la varstele mici se poate forma gustul pentru lectura, pentru a crea situatii noi, pentru a completa finalul unei povesti, pentru a fi creativ.
Oare de ce nu stiu parintii sa speculeze ferestrele acestea de dezvoltare a creieraselor inteligente si sa le puna la treaba? Sustin sus si tare: numai cititul te face destept si adaptat la viata!
Nicio alta activitate – indiferent cat de moderna, de progresista, de hipertehnica – nu te ajuta sa te dezvolti interior la capacitate maxima, sa gandesti pe cont propriu, sa fii tolerant si deschis punctelor de vedere diferite, sofisticat in gandire si inteligent emotional asa cum o face lectura!
Literatura este un izvor nesecat de experiente umane posibile – fie si numai pentru acest motiv, daca as fi profesoara, asa continua sa dau lecturi obligatorii de vacanta din Tolstoi, Shakespeare sau Isac Asimov… Nu cred ca avansul internetului va schimba mare lucru din placerea incomparabila de a te scufunda in fictiune, in timpul necesar acestei imersiuni.
Lectura cere timp, dar are valoarea formativa cea mai mare. Nu-i inteleg pe cei care spun ca progeniturile nu mai citesc. Imi vine sa le spun ca nu le-au deschis ei gustul pentru lectura, fiind ei insisi vazuti cu carti dupa ei, citind impreuna cu copiii, dezbatand idei.
Cititi Poveste despre dragoste si intuneric de Amos Oz, si veti vedea cum exemplul parintilor e determinant pentru copii in formarea intelectuala.
Si nu vorbesc despre a fi intelectual in sensul snob al cuvantului (arogant, elitist, usor inutil…), ci despre a fi luminat la minte, impermeabil la ideologii stupide si manipulare, viu in idei, cu umor, cu toate instrumentele unei vieti bune in cap, la purtator.
Ma puteti urmari si pe www.iulialexa.com
Foto: shutterstock.com
Iuliana Alexa a fost redactorul-sef al revistei Psychologies de la aparitia primei editii a revistei până în anul 2019. Iuliana a absolvit Facultatea de Litere si este coach.
Ideea articolului este foarte bună. Sunt o împătimită a lecturii tocmai de aceea am vrut să-l citesc. Dar, ”tonul” scriiturii lasă de dorit enorm și nu m-aș fi așteptat de la cineva care are pretenții că… citește.
Să emiți judecăți vis-a-vis de părinți, să spui că dacă ai fi profesoară ai impune lecturi obligatorii de vacanță, să folosești cuvântul ”progenituri” spune multe, dincolo de îndemnul lăudabil!
Eu nu pot intui decât că este o persoană care are nu are copii sau probabil (dacă are) care are lacune mari legate de educația infantilă.
Bună ziua, Ana și mulțumim frumos pentru comentariu.
Acessta este un articol foarte vechi, scris cu titlu de editorial și prin urmare nuanțe ironice ale textului pot avea sens literar.
Pe site-ul Psychologies.ro apar mai multe tipuri de articole: de conținut – scrise de specialiști și terapeuți, editoriale – scrise de jurnaliști, terapeuți sau alte persoane care au un punct de vedere, plus scrisori de la cititori.