Frumusetea va izbavi lumea
In Psychologies Franta vad adesea fotografiate femei aproape urate. E drept, talentul fotografului scoate din orice personaj banal scanteia de personalitate, de unicitate, ce face din acea fotografie o opera de arta.
Cred ca aici sta adevarata provocare: nu sa aiba in fata camerei o femeie ca o zeita, ci o cucoana trecuta bine de niste ani, dar care are ceva de spus. Ador treaba asta. Expresia, gandirea care transpare dindaratul imaginii…
Traim azi intr-o lume si o vreme a imagini, a spectaculosului. Simtul vizual ne este stimulat mai mult decat oricand in trecut.
Omul este oricum o fiinta vizuala (aproximativ 90% din informatia pe care o primim prin simturi vine prin vaz), dar societatea de azi supraincarca aceasta informatie. O duce la extrem.
Vedem peste tot femei cu picioare ireal de lungi. Femei care isi transfera frumusetea in perceptia noastra, a consumatorului vizual, asupra produsului (printr-un efect de halou pe care creativii publicitari stiu bine sa-l exploateze). Photoshop este Dumnezeu.
Toti intretinem conventia frumusetii ideale si ireale pe care o creeaza el. Stim ca Julia Roberts nu arata de 30 de ani. Nici toate celelalte. Dar consimtim la aceasta conventie a frumusetii ideale.
Si totusi frumusetea poate fi pe bune. Trebuie doar sa ne rafinam perceptia. Sa o vedem acolo unde nu este spectaculoasa. Intr-o silueta rubensiana sau in cearcanele adanci de nesomn metafizic…
Mereu m-a fascinat perceptia prietenilor mei din teatru care cauta fizionomii atipice, cu elemente de expresivitate, nasuri mari si riduri pe frunte.
Rezulta ca perceptia frumusetii e o chestiune de educatie, de ceea ce cauti. Am intalnit barbati care mi-au spus ca nu le plac femeile cu sani mari si cele prea tinere.
Si daca tot suntem indoctrinati de media ca femeia interminabila si intemporala este idealul, noi, cei din redactia Psychologies, ne-am propus sa gandim in contra curentului si sa promovam frumusetea reala.
Schimbarea perceptiei initiale duce la concluzii diferite, spun teoreticienii gandirii laterale. Sa ne schimbam perceptia, deci. Asadar propunem cititorilor si anul acesta un Manifest al Frumusetii Reale, semnat de femei care stiu ce e Photoshop-ul si nu prea mai dau multe parale pe el. Pentru a rasturna conventia frumusetii frustrante, intangibile, reci.
Ma puteti urmari si pe www.iulialexa.com
Foto: shutterstock.com
Iuliana Alexa a fost redactorul-sef al revistei Psychologies de la aparitia primei editii a revistei până în anul 2019. Iuliana a absolvit Facultatea de Litere si este coach.